Ben försvann mystiskt 1991 – nu kan nya spår lösa gåtan

Polisen har återupptagit arbetet på platsen där den brittiske pojken Ben Needham försvann på Kos för 25 år sedan. Enligt utredarna är vissa spår av intresse. Samtidigt har nya bilder släppts som visar hemmet där pojken sist sågs vid liv.

LONDON.

Ben Needham försvann från sin familj på den grekiska semesterön Kos när han var 21 månader 1991. Han hade flyttat dit från Sheffield i England tillsammans med sin mamma och sina morföräldrar. Mamma Kerry hade fått jobb på ett hotell i närheten av huset där de bodde. Det var där hon var på eftermiddagen den 24 juli. Morföräldrarna skulle passa pojken, samtidigt som de höll på att renovera bostaden där de skulle slå sig ner.

”Mysteriet med den försvunne pojken på Kos har varit en följetong i de brittiska medierna länge.”

De hade alla lämnat hemmet i England för ett bättre liv i solen och värmen i Grekland.

I stället slutade familjens utlandsäventyr i en lång mardröm.

Mysteriet med den försvunne pojken på Kos har varit en följetong i de brittiska medierna länge. Fallet påminner om ett annat liknande och kanske mer känt fall – det med flickan Madeleine McCann som försvann i Portugal 2007.

Brittiske pojken Ben Needham var 21 månader när han försvann mystiskt på Kos. Nu hoppas polisen att nya spår ska leda fram till svar på gåtan om vad som hände med honom. Foto: Bulls

Nu är det dock fallet Ben Needham som står i centrum. 25 år senare har polisen börjat arbeta på platsen där Ben Needham försvann – igen. Den här veckan inledde den brittiska polisen nya insatser vid platsen, tillsammans med sina grekiska poliskollegor.

”Jag har kort nämnt en tygbit som hittades i måndags. Vi ska jobba lite mer med den.”

Totalt är de ett 20-tal som är där för att återigen försöka hitta svaret på gåtan.

Utredarna menar att flera spår kan vara intressanta.

Sky News rapporterar om att polis analyserar ett fotografi som togs strax efter att pojken försvann. Det visar ett fikonträd som har planterats just på platsen där pojken sågs senast i livet. Upptäckten gjordes efter att polis undersökte hur platsen skilde sig åt nu jämfört med 25 år sedan.

Tekniker har nu därför grävt på platsen omkring trädet för att leta spår.

  • Bild inifrån ett av rummen i gården på Kos där den brittiske pojken Ben Needham sist sågs 1991. Foto: Chris Mcgrath/Getty Images
  • Inte mycket har förändrats inne i huset där Ben Needham och hans mamma bodde på Kos. Foto: Chris Mcgrath/Getty Images
  • Polis, rättsexperter och arkeologer letar nu nya spår efter den försvunne pojken. Foto: Chris Mcgrath/Getty Images
Helskärm

Enligt den brittiske polismannen Jon Cousins har inget av större värde ännu upptäckts ännu – förutom ett spår, som nu analyseras.

– Jag har kort nämnt en tygbit som hittades i måndags. Vi ska jobba lite mer med den. Det kommer att ta lite längre tid, säger han enligt Sky News.

”Det är ganska mycket arbete kvar. Fragmenten har analyserats och vi har inte hittat DNA.”

Polisen ska bland annat undersöka om tygbiten kan komma från Ben Needhams kläder.

Daily Mirror rapporterar samtidigt att polisen har hittat förruttnade rester i jorden som nu skickats till England för analys. Tidningen skriver att man ännu inte kunnat slå fast om det kommer från en människa, eller som de har varit tidigare – då man kunnat konstatera att fynden kom från en hund och en fladdermus.

– Analytikerna har ännu inte kunnat avgöra vad det är, säger Jon Cousins till Daily Mirror.

En polis från South Yorkshire-polisen och en grekisk räddningsarbetare söker igenom ett hål i marken i jakten på nya spår efter Ben Needham på Kos. Foto: Chris Mcgrath/Getty Images

Polisen ska bland annat visa stort intresse för en avloppstank på platsen.

Ytterligare ett spår är en bit av en sandal som hittades när polisen grävde på platsen 2012. Polisen vill ha svar på om den är kopplad till pojken.

– Det är ganska mycket arbete kvar. Fragmenten har analyserats och vi har inte hittat DNA. Men ni kan tänka er vilket skick de är i efter 25 år i marken, säger Cousins till Daily Mirror om sandalfyndet.

”Ben for in och ut ur huset och lekte. Hans morföräldrar var inomhus och höll sig undan från solen.”

Brittiska medier som bevakar polisens nya arbete har också fått komma in i huset där familjen Needham bodde – och fått titta närmare på rummen när morföräldrarna Eddie och Christine såg hur pojken lekte utanför. Platsen är fylld av tunga minnen för de anhöriga, eftersom det var sista platsen de såg pojken efter att han försvann vid 14.30-tiden.

Polis, rättsexperter och arkeologer söker igenom området där Ben Needham försvann på Kos för 25 år sedan. Enligt utredarna har man hittat vissa intressanta spår. Foto: Athena Pictures/Rex/Shutterstock

– Ben for in och ut ur huset och lekte. Hans morföräldrar var inomhus och höll sig undan från solen. Det var då de upptäckte att han var borta, så det är en betydande plats känslomässigt så klart, säger en talesperson för polisen enligt Daily Mirror.

För familjen river polisens arbete upp sår igen.

Men samtidigt vill de fortfarande – efter 25 år – få svar på vad som hände.

Polisen har uppmanat de anhöriga på att förbereda sig för det värsta.

Bens mamma Kerry säger:

– Vi försöker att ha öppna sinnen och vara starka till alla resultaten kommer. Jag hoppas att det sker snart.

Ben Needham var 21 månader när han försvann. Foto: Bulls