Bebisarna anfaller! Här är nya draget i vapendebatten

Med bara veckor kvar till amerikanska presidentvalet testar vapenkritiker en ny strategi för att dra uppmärksamhet till vapenfrågan. Namnet på den nya kampanjfilmen: ”Det är inte vapen som dödar, utan bebisar”.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

En ny kontroversiell kampanjfilm i USA hävdar att det inte är vapen som dödar – utan barn. I filmen syns små barn posera med vapen, intill korta texter om barns dödliga vapenanvändande och vad som borde göras åt problemet:

”Vi måste låsa in dem, inte vapnen”, står det i en av texterna och en röst slår fast att de borde köras ut från landet och hållas borta från vapnen.

Budskapet i filmen med titeln ”Guns Don’t Kill People, Toddlers Do” är dock menat som satir. Det är i själva verket ett försök för antivapen-organisationen Brady-kampanjen att sätta fokus på debatten kring riskerna för barn som har vapen i sin närhet. Men det är också menat som en tankeställare inför det kommande valet.

Bild ur kampanjfilmen ”Det är inte vapen som dödar, utan bebisar”.

– Vi försöker också få folk att gå och rösta och att komma ihåg i november hur de olika kandidaterna ställer sig till vapenvåld, säger Brendan Kelly, pressekreterare för Bradykampanjen enligt The Guardian.

 

LÄS OCKSÅ: Kolla här USA, detta händer med nya vapenlagar

 

Enligt en kartläggning som USA Today och nyhetsbyrån AP publicerade förra veckan har fler än 80 barn som var yngre än fyra år skjutit sig själva till döds mellan januari 2014 och juni 2016. Deras uppgifter visade även att treåringar var de mest frekventa både när det gäller skyttar och offer bland små barn.

Bild ur kampanjfilmen ”Det är inte vapen som dödar, utan bebisar”.

En studie vid Harvard University har tidigare kommit fram till att sju av tio barn som bor i ett hem där det finns vapen vet var vapnet förvaras.

27 amerikanska delstater ska ha antagit lagar för att förebygga barns tillgänglighet till vapen i hem, som i vissa fall innebär att föräldrar kan dömas till hårda straff för att vapen förvarats på ett vårdslöst sätt, skriver The Guardian.

Valdagen i USA närmar sig. Med bara veckor kvar släpper vapenkritiker en kontroversiell kampanjfilm för att sätta fokus på vapenfrågan. Foto: David Goldman/AP/TT

Hur farliga vapnen är för barnen är dock en omstridd fråga. Vapenlobbyorganisationen National Rifle Association hävdar att det finns en chans på miljonen att ett barn dör i samband med en vapenolycka, enligt USA Today och AP.

Barack Obama har välkomnat införandet av så kallade smarta vapen, som bland annat med hjälp av fingeravläsare ska minska dödsfallen bland barn.