5 favoriter till fredspriset 2016 (och några riktigt sågade val)

Vita hjälmarna i Syrien, fredsförhandlarna i Colombia eller klimatavtalet från Paris? I morgon avgörs vem som vinner Nobels fredspris 2016. Geo listar några av de största favoriterna – och några av de mest kritiserade valen historiskt.

I kategorin Världspolitik

 


LONDON.

Inför tillkännagivandet av Nobels fredspris 2016 på fredag klockan 11.00 har flera personer och organisationer förts fram som favoriter.

I år har Nobelkommittén tagit ställning till 376 kandidater: 228 personer – och 148 organisationer.

 

DE ÄR FAVORITER TILL ATT VINNA FREDSPRISET 2016:

 

1) Svetlana Gannushkina

Svetlana Gannushkina vann tidigare i år det som brukar kallas för det alternativa fredspriset, ”Right Livelihood Award”. Tar hon även hem Nobels fredspris 2016? Foto: Ivan Sekretarev/AP

Människorättsaktivist från Ryssland som kämpar för att flyktingar ska få juridisk hjälp och utbildning. Hennes organisation uppger att de har hjälpt fler än 50 000 personer sedan 1990. Hon vann tidigare i år det som brukar kallas för det alternativa fredspriset, ”Right Livelihood Award”, för sina insatser.

”Det skulle också dra uppmärksamhet till förhållandena i Ryssland.”

I förhandsspekulationerna inför årets fredspris ha Ganusshkina omnämnts som en storfavorit, inte minst av Kristian Berg Harpviken som är chef för fredsinstitutet Prio i Oslo. Han säger till BBC att ett pris till henne inte bara skulle uppmärksamma debatten kring flyktingmottagandet i Europa. Det skulle också dra uppmärksamhet till förhållandena i Ryssland.

 

2) Förhandlare av Irans kärnkraftsavtal

Diplomaterna bakom avtalet från juli 2015, främst USA:s utrikesminister John Kerry och hans Iranska och europeiska motsvarigheter Mohammad Javad Zarif och Federica Mogherini, tippades som pristagare redan 2015. Men i år är de starkare kandidater efter att uppgörelsen visat resultat. I januari togs sanktioner mot Iran bort efter att landet gjort framsteg i enlighet med överenskommelsen.

Samtidigt är det som talar emot att både Iran och USA är involverade i konflikten i Syrien på olika sidor, som kan innebära en komplicerad situation för de eventuella pristagarna.

 

LÄS OCKSÅ: Bra val, både för Tunisien och för Fredspriset

 

3) Fredsförhandlarna i Colombia

Förhandlarna bakom det nyligen klara fredsavtalet mellan Farc-gerillan och staten har framhållits som ännu en favorit till årets fredspris. Avtalet innebär slutet på en 52 år lång konflikt, som tvingat omkring sju miljoner människor på flykt.

Det som talar för att priset går till Latinamerika den här gången är att Nobelkommittén flera gånger tidigare uppmärksammat fredsprocesser, som Nordirland och Vietnam.

Det som talar emot är fredsavtalet inte gick igenom den folkomröstning som hölls för några dagar sedan. Bland förhandstips nämns dock att kommittén kan ha fattat sitt beslut redan innan folkomröstningen och att man trots det står fast vid sitt beslut för att uppmuntra fredsprocessen.

 

4) Syriens "Vita hjälmar"

Vita hjälmarna har räddat många liv i krigets Syrien. Foto: AP

Civilförsvaret i Syrien har blivit känt över hela världen för sina insatser i kriget i Syrien. De bär vita hjälmar och tar sig till bombade platser i Syrien. Där kämpar de i timmar för att rädda skadade människor ur rasmassorna när byggnader har jämnats med marken. Ofta arbetar de med sina liv som insats.

 

LÄS OCKSÅ: Här räddas flickan ur raserade byggnaden i Syrien

 

I organisationen finns omkring 3 000 personer med helt olika bakgrund – det är studenter, lärare, bönder med flera. De säger sig vara neutrala i konflikten, men arbetar främst i de områden som fortfarande kontrolleras av oppositionen.

Inför fredspriset har en namninsamling startats för att övertyga Nobelkommittén om att de borde få priset.

”Vita hjälmarna” fick också tidigare i år ta emot det alternativa fredspriset ”Right Livelihood Award”.

 

LÄS OCKSÅ: Hennes berättelser om IS våldtäkter får en hel värld att gråta – nominerades till fredspriset

 

5) Klimatavtalet

Den stora uppgörelsen i Paris från förra året som har godkänts av USA, Kina, Indien och EU har förts fram som en möjlig vinnare. Det vore i så fall inte första gången Nobelkommittén kopplar klimatfrågor till fred, efter att ha gett 2007 års pris till den tidigare vicepresidenten och miljöaktivisten Al Gore.

Avtalet från förra året har nu erkänts av tillräckligt många länder för att tas i kraft nästa månad.

Svårigheten med ett pris av detta slag är att identifiera vilka som egentligen ska få priset. Avtalet förhandlades fram av 190 länder. I stället har det föreslagits att priset i så fall kan tilldelas FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som satt klimatfrågan högt på dagordningen sedan han tillträdde.

 

...OCH HÄR ÄR NÅGRA GAMLA FREDSPRISVINNARE SOM INTE RIKTIGT GICK HEM:

 

Barack Obama

Att Barack Obama fick fredspriset uppskattades inte av alla. Foto: Polaris

Nominerades till fredspriset bara 12 dagar efter att han hade tillträtt som ny amerikansk president. Beslutet förvånade många över hela världen. Men när han sedan faktiskt vann 2009 års pris ställde sig många frågan vad Nobelkommittén egentligen var ute efter – eftersom Obama knappast hade åstadkommit något ännu.

”Sällan har en person på samma sätt som Obama fångat världens uppmärksamhet och gett sitt folk hopp om en bättre framtid”, hävdade kommittén och syftade på att presidenten ville minska antalet kärnvapen bland annat.

 

EU

Tysklands förbundskansler Angela Merkel under ett framträdande efter att det blev klart att Nobels fredspris 2012 gick till EU. Foto: Markus Schreiber/AP

2012 fick den Europeiska unionen, EU, fredspriset för att under sex decennier har bidragit till fred, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. För många kom beskedet inte bara oväntat – utan också med särdeles usel tajmning.

Det var just då som upplopp och protester pågick i Grekland, Portugal och Spanien i samband med den ekonomiska krisen i vissa av medlemsländerna. Nyhetsbyrån AP rapporterade att unionen fick priset under sin mest allvarliga kris någonsin.

 

Liberias president

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman vann fredspriset 2011. Foto: John Mcconnico/AP

Två år efter det kritiserade priset till Obama bestämde sig Nobelkommittén för att dela priset mellan tre kvinnor som kämpat för kvinnors rättigheter. En av dem var Liberias president, Ellen Johnson Sirleaf, Afrikas första kvinnliga statsöverhuvud.

”Samtidigt kritiserades presidenten för att ha ekonomiska kopplingar till den tidigare ledaren Charles Taylor.”

Men priset togs inte bara emot med glädje i hennes hemland. Där ifrågasattes hennes ledarskap skarpt och anklagelser om korruption och nepotism mot hennes regering stämde inte riktigt överens med bilden av en fredspristagare. Samtidigt kritiserades presidenten för att ha ekonomiska kopplingar till den tidigare ledaren Charles Taylor, dömd för brott mot mänskligheten och krigsbrott.