50 år har gått sedan Agent Orange började dumpas över Vietnams djungler. Men konsekvenserna av krigets kemikalier påverkar fortfarande människor på båda sidor av Stilla havet.
I början av 1960-talet ökar USA på allvar sin truppnärvaro i dåvarande Sydvietnam.
De överrumplas av motståndet.
FNL-soldaterna attackerar snabbt och försvinner sedan lika snabbt tillbaka till sina gömställen i den täta djungeln.
Det amerikanska svaret på FNL:s taktik blir ”Operation Ranch Hand” som inleds 1962 och kommer att pågå till och med 1971.
Syfte: Att dumpa tillräckligt mycket kemiska bekämpningsmedel över FNL-kontrollerade områden för att få träden att släppa sina löv – och därmed göra fienden mer synlig – samt att försvåra odlingen av mat.
Det blir också början på en humanitär katastrof
Bördiga, grönskande skogsområden förvandlades till rena ökenlandskap när tankarna på de amerikanska Providerplanen töms.
Sex olika kemikalieblandningar används i besprutningsräderna över Vietnam.
Det absolut vanligaste: Agent Orange.
76 miljoner liter besprutningsmedel används i ”Operation Ranch Hand”.
22 000 kvadratkilometer skogs- och åkermark förstörs.
Det blir också början på en humanitär katastrof.
Enligt den vietnamesiska staten har 400 000 människor dött eller skadats svårt till följd av ”Operation Ranch Hand”.
Cancersjukdomar, ryggmärgsbråck, diabetes och neurologiska åkommor kan alla orsakas av dioxin.
Man uppger att 500 000 barn har fötts med olika typer av missbildningar och funktionshinder som orsakats av dioxin från Agent Orange.

1970 rapporteras de första fallen av ovanliga fosterskador och nordvietnamesiska läkare pekar ut Agent Orange som orsak till dem.
”Kommunistisk propaganda”, enligt USA.
Men när amerikanska veteraner börjar återvända hem drabbas även de av allvarliga sjukdomar. Vissa av dem blir också föräldrar till barn med fosterskador.
Detsamma gäller australiska krigsveterner.
Det finns inte tillräcklig bevisning för att kunna hävda att sjukdomarna orsakats av Agent Orange
Ett forskarteam skickas till Vietnam under pågående krig. Samtidigt visar en studie på kopplingar mellan 2,4,5-T och fosterskador hos möss. Besprutningarna i Vietnam upphör 1971.
De krigsveteraner som blivit sjuka vill bli kompenserade.
Men tillverkarna av Agent Orange – med Monsanto och Dow Chemical i spetsen – formar tillsammans med den amerikanska staten en enad front i sin argumentation: ”Det finns inte tillräcklig bevisning för att kunna hävda att sjukdomarna orsakats av Agent Orange”.
Krigsveteranen och den nyblivne fredsaktivisten Bobby Muller är en av dem som ställer krav om ersättning och försöker öka uppmärksamheten och förståelsen för veteranernas situation. Men de flesta i USA tycks vilja glömma Vietnamkriget.
– Jag tror inte folk inser vilken negativ upplevelse Vietnamkriget var för folk. Ingen ville ta i det. I flera år fullkomligen skrek efter uppmärksamhet och hjälp men ingen ville lyssna, säger Muller till New York Times.
Drygt två miljarder kronor betalas ut till krigsveteranerna
Vändpunkten kommer först 1983 – åtta år efter krigsslutet – när det avslöjas att anställda från fyra stora kemiföretag, bland andra Dow Chemical, träffats redan 1965 för att diskutera dioxiner och deras hälsorisker och därefter valt att undanhålla allmänheten information.
Företagen stäms men når förlikning timmar innan rättegången är på väg att börja.
Drygt två miljarder kronor betalas ut till krigsveteranerna – och tillverkarna slipper ställas inför rätta, vilket gör att de kan fortsätta hävda sin oskuld.

Just nu pågår en rättsprocess i Frankrike där Tran To Nga stämmer 26 amerikanska tillverkare av Agent Orange.
Mitt mål är att denna juridiska process ska hjälpa alla offer för Agent Orange
Hennes dotter dog 17 månader gammal och Tran To Nga utsattes för Agent Orange under kriget. Dioxin är fortfarande lagrat i hennes kropp.
– Mitt mål är att denna juridiska process ska hjälpa alla offer för Agent Orange. Det känns lite som Davids kamp mot Goliat, sa Nga till DN i våras.
Enligt den amerikanska regeringen har 2,6 miljoner av de nio miljoner som tjänstgjorde i Vietnam kommit i kontakt med Agent Orange.
Sedan 1991, då Agent Orange-akten blev lag i USA, har veteraner som drabbats av 14 olika sjukdomar – från diverse cancertyper till parkinson och diabetes – haft rätt till ersättning.
Sedan 2002 har 650 000 amerikanska veteraner fått olika former av ersättning för skador som orsakats av Agent Orange.
Vi trodde kriget var slut när vi åkte hem från Vietnam men 50 år senare slåss vi fortfarande
Men ännu fler som tjänstgjorde i Sydostasien under kriget hävdar att de fått sina liv förstörda av kemikalien. De 250 000 soldater som tjänstgjorde i flottan, och där kan ha kommit i kontakt med Agent Orange, har dock ingen rätt till ersättning.
Något de fortfarande slåss för.
Veteraner som tjänstgjorde i flygvapnet och där kom i kontakt med Agent Orange fick rätt till ersättning så sent som i juni i år.
John Hulsey var soldat i Vietnam är en av dem som gått en långdragen kamp och 2012 till slut fick ersättning för sin skelettcancer.
– Vi trodde kriget var slut när vi åkte hem från Vietnam men 50 år senare slåss vi fortfarande. Det tar aldrig slut, säger Hulsey till Gainesville Times.
I Vietnam fortsätter barn födas med svåra funktionsnedsättningar.
Tiotusentals ton jord är förorenad.
Konsekvenserna av Vietnamkrigets besprutningar kommer fortsätta vara kännbara även inom en överskådlig framtid.
Det dröjde till 2012 innan USA för första gången vidtog konkreta hjälpåtgärder i Vietnam genom att finansiera bygget av en anläggning vid Da Nangs flygplats som sedan i fjol används för att rena dioxinhaltig jord.
Da Nang är dock bara en av många förorenade platser i landet på vilka dioxin fortsätter spridas i människor, djur och natur.
Vietnams ambassadör i USA, Pham Quang Vinh, konstaterade tidigare i år:
– Vi kan nå målet att sanera allt dioxin och Agent Orange innan år 2020, men det är ett svårt mål att nå. Vi behöver mer assistens.
Källor: New York Times, Propublica, Pacific Standard, Gainesville Times, BBC, Huffington Post