Terroristernas egen stadsdel, mitt i Bryssel

Stort reportage från Molenbeek – här har polisen upprättat en lista över jihadister att hålla koll på. ”Man vet aldrig vem som ska åka till IS”, säger Said, 26, vars vänner legat bakom terrordåd.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldsekonomi

MOLENBEEK.

Anti-terrorräderna avlöser varandra i den segregerade stadsdelen.

I förra veckan greps Paris-terroristen Salah Abdeslam och fem andra här – och efter måndagens blodiga attentat på flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek riktar tungt beväpnad polis in sig på nya lägenheter.

Här bor terroristerna – och här har polisen upprättat en omfattande lista över jihadister att hålla koll på.

Problem ett: Ingen kan gripas.

– Vi kan bara gripa någon om vi tar dem på bar gärning, säger Françoise Schepmans, Molenbeeks borgmästare.

Problem två:

– Man vet aldrig vem som ska åka, säger Said, 26, vars vänner låg bakom dåden i Paris.

 

Foto: Handout / REUTERS

Två smällar på flygplatsen Zaventem, tio döda.

En smäll i tunnelbanan vid stationen Maalbeek, 20 döda.

På morgonen hade bombtillverkaren Najim Laachraoui, tillsammans med bröderna Khalid och Brahim el-Bekraoui, tagit på sig sina västar och åkt till sina utvalda mål.

Uppdraget, som de lyckades med: Döda sig själva och så många andra som möjligt.

MOLENBEEK HAR 95 000 INVÅNARE

Franska: Molenbeek-Saint-Jean. Holländska: Sint-Jans-Molenbeek.
En av 19 kommuner i huvudstadsregionen Bryssel.
Befolkning: 95 576 (1 januari 2015).
Befolkningstäthet: 16 000 per kvadratkilometer.
Arbetslöshet hos män: 28,6 procent (22,2 procent i hela regionen).
Arbetslöshet hos kvinnor: 33,1 procent (23,4 procent i hela regionen).
Drygt 80 procent av befolkningen beräknas vara muslimer med marockanskt ursprung.
Styre: Borgmästaren Françoise Schepmans, tillhör det konservativ-liberala partiet Mouvement Réformateur.

Visa merDölj

För första gången drabbades Bryssel av en storskalig terrorattack när bomberna briserade i tisdagsmorgonens rusningstrafik. Men staden kopplades till jihadism och terror långt tidigare.

Framför allt den extremt segregerade kommunen Molenbeek-Saint-Jean, bara någon kilometer väster om centrala Bryssel, har länge pekats ut som jihadisternas europeiska huvudstad.

Härifrån kommer de ofta, terroristerna som utför sina morddåd i Europa. Förra fredagen greps Salah Abdeslam, 26, i en lägenhet i stadsdelen. Sen dåden i Paris den 13 november hade han varit världens mest jagade man. Tillsammans med honom greps fem andra. Tre dagar tidigare hade Mohammed Belkaid, en algerisk man som tidigare bott i Sverige, skjutits till döds av en polis i samband med en insats i Molenbeek.

Och nu riktar polisen in sig här än en gång.

 

På bordet framför honom står en burk Red Bull och ett högt glas med is. Glaset använder han inte. Han, vi kan kalla honom Said, tar en klunk energidryck och berättar om sin barndomsvän.

– Jag tyckte inte synd om honom. Han valde den här vägen. Men jag blev chockad. Vi växte upp ihop, han var normal, log alltid, skrattade alltid. Men han valde den vägen. Om han hade dött i en olycka eller i sjukdom hade jag tyckt synd om honom, men det här var hans eget problem.

Vännen hette Chakib Akrouh, och vägen han valde tog honom till kalifatets Syrien, därefter till Saint-Denis, en förort till Paris, där han dog i november. Liknande vägar har de män som är inblandade i veckans attacker i Bryssel tagit. Och vägarna har slutat mer eller mindre likadant, lika blodigt.

Said: ”Man vet aldrig vem som åker till IS”. Foto: Matilda Nyberg

Vilken roll barndomsvännen Chakib hade hos IS vet Said inte, och att han var inblandad i de blodiga dåden hade han ingen aning om förrän kvarlevorna identifierades. Då hade de inte sett varandra på flera år.

Said tittar sig oroligt omkring hela tiden och innan intervjun inleds ber han om att få flytta längst in i kafélokalen, i skuggan av en spiraltrappa.

Han smakar på sin Red Bull och berättar om fredagen den 13 november 2015.

 

Kompisgänget är mindre än vanligt när det glider runt på gatorna kring sitt gamla stammiskafé Les Béguines. Tre månader tidigare stängdes det ner av kommunen efter misstankar om knarkhandel i och kring lokalerna.

Kaféets ägare – bröderna Salah och Brahim Abdeslam – är de som fattas i gänget den här kvällen.

Klockan börjar närma sig 22 och gänget vet inte riktigt vad de ska göra. Om de ska ta tunnelbanan in till centrala Bryssel och gå ut på någon nattklubb? Kanske Avenue som de brukar gå till. Eller om de kanske ska stanna i stadsdelen Molenbeek och röka lite hasch, dricka några öl, kanske ringa några tjejer?

Bröderna Salah och Brahim Abdeslam drev caféet Les Béguines. Foto: Matilda Nyberg

Plötsligt får Hamza Attou, en i gänget, ett telefonsamtal.

Det är från Salah Abdeslam.

Said, 26, stod intill Hamza när samtalet kom.

Nu, fyra månader senare, sitter han på ett annat kafé i Molenbeek och berättar om den där kvällen då han och vännerna befann sig bara några hundra meter från platsen där vi sitter nu.

– Salah sa: "kom och hämta mig, min bil är sönder". Jag var med Hamza utanför kaféet, vid gathörnet. "Kan du hämta mig i Paris? Min bil är trasig och jag behöver hjälp", berättar Said som hörde delar av samtalet.

– När Salah ringde Hamza… han pratade normalt med mig och rökte, men när han fick samtalet blev hans ansikte helt vitt. Han har ingen bil, så han letade och försökte hyra en eller låna någons bil. Och han lånade pengar för att betala för bensin, och för att passera gränsen till Frankrike.

”Alla såg när de grep honom, det var precis vid tunnelbanan inför en massa folk, massor av poliser. Då förstod vi: De gjorde det, de gjorde det”

Hamza fick tag i en bil och tillsammans med en annan vän, Mohammed Amri, satte han sig för att åka de dryga 30 milen till Paris. Vad Salah gjorde där var det ingen som sa.

– Han sa inget utan åkte bara.

Said förstod att någonting konstigt hade hänt, och snart kom nyheterna om terrorattentaten i Paris. Men det var inte förrän på lördagsmorgonen som Said verkligen förstod.

Inför pendlare, lekande barn och frukthandlare greps och brottades Hamza ner av beväpnade poliser. Bilen som stod parkerad några hundra meter upp på gatan togs i beslag.

– Alla såg när de grep honom, det var precis vid tunnelbanan inför en massa folk, massor av poliser. Då förstod vi: De gjorde det, de gjorde det.

Även Mohammed Amri och ytterligare en vän, Ali Oulkadi, greps av polis. Alla vännerna misstänkta för samma sak: De hjälpte terroristen Salah Abdeslam att fly från Paris och gömma sig.

Av de som pekats ut som direkt inblandade i attentaten i Paris, Hamza Attou och Mohammed Amri borträknade, kom fem från stadsdelen Molenbeek i Belgiens huvudstad Bryssel. Det är Abdelhamid Abaaoud, 28, Brahim Abdeslam, 31, Chakib Akrouh, 25, och Mohamed Abrini, 30, som fortfarande är på fri fot. Och så Salah Abdeslam, 25, som efter fyra månader som världens mest jagade man greps i Molenbeek för en vecka sedan.

Huset i Molenbeek där polisen i Bryssel gjorde en räd dagarna efter Parisdåden. Foto: Matilda Nyberg

Said kände eller kände till alla fem, men två av dem hade han inte sett till på flera år.

– Alla trodde att Abaaoud var död sen tre år tillbaka, ända tills han dog i Paris. Alla trodde att han var död i Syrien, säger han om den utpekade hjärnan bakom dåden som tog 130 människoliv.

Abdelhamid Abaaoud dog i en polisräd i Parisförorten Saint-Denis dagarna efter dåden i den franska huvudstaden. Men han var inte den enda som dog i räden mot lägenheten. När polisens tekniker sökte igenom lägenheten – där en bomb briserade under insatsen – hittades resterna av ytterligare två personer. En av dem var Chakib Akrouh, Saids barndomskompis.

 

Françoise Schepmans, borgmästare i Molenbeek: ”Vi kunde gå till deras hem, knacka på dörren och fråga om vi fick komma in, men inget annat.” Foto: Matilda Nyberg

Samtidigt som Said bockade av namn efter namn på sin vänlista satt Françoise Schepmans, borgmästare i Molenbeek, och bockade av samma namn från en annan lista.

Drygt ett år tidigare hade polisen fått ett hemligt dokument av den statliga myndigheten OCAM (Organe de coordination pour l'analyse de la menace) som analyserar hot mot landet. Liknande listor lämnades till lokalpolisen i flera andra kommuner, i både Bryssel och resten av Belgien. Runt sex månader senare fick politikerna listan, men då hade Françoise Schepmans redan fått se den i smyg.

– Namn, säger hon. Namn på personer som enligt uppgift ska ha radikaliserats. Som enligt uppgift tänkte resa till Syrien. Som enligt uppgift ska ha kommit tillbaka från Syrien. Som enligt uppgift ska vara predikanter.

Françoise Schepmans fortsätter:

– Den enda informationen den lokala polisen fick var förnamn, efternamn, adress och födelsedatum. Det var det enda. Inget mer.

Vi sitter på hennes kontor med fönster ut mot torget i Molenbeek. Det är torsdag, vilket betyder marknad i nordafrikansk stil. Priser på frukt, grönsaker, jackor, skor, stekpannor skriks ut till folkmassorna – samma folkmassor vars anhöriga plötsligt kallades till polisstationen när listan kom.

Polisen fick göra det bästa möjliga med sin bristfälliga information. Den första listan – som sen uppdaterats gång på gång på gång – rymde ett 80-tal namn.

– Vi tog in dem för kontroll med vår lokala polis. De har ingen befogenhet att göra något annat. Den federala polisen sa att vi inte behövde kontrollera alla, det var för känsligt. Men vissa av dem plockade vi in information om. Vissa bodde inte kvar i området, så vi skrotade deras namn från registret. Andra bad vi komma in till stationen, för att svara på frågor. Men den lokala polisen kunde inte göra något mer … de har inga bevis. För att agera måste de ha en åklagare eller domare som tillåter det.

Det röda området visar stadsdelen Molenbeek.

De fick inte ens gå in i de misstänktas bostäder.

– Vi kunde gå till deras hem, knacka på dörren och fråga om vi fick komma in, men inget annat. Därför bad vi dem komma till polisstationen. Vi sa att vi har några frågor, och att de fick ta med sig en advokat om de ville, säger Françoise Schepmans.

Och folk dök upp. Salah Abdeslam var en av alla som kom.

– Ja, han kom. Men för den lokala polisen var det inget märkvärdigt med honom. Det är väldigt svårt, för de som radikaliseras ser ut som andra unga människor. Även om de är radikala i hjärtat syns inget utåt. Ska du resa? Vart har du rest? Den typen av frågor.

”Vi fick namnen av den federala polisen. De visste mer. Vi kan bara gripa någon om vi tar dem på bar gärning”

Även kopplingar till företag, tidigare brott, bostäder, sjukvårdsbesök och kopplingar till moskéer eller andra samlingsplatser kontrolleras.

– Allt som kan kopplas till radikalisering. Även kopplingar till personer som spelar fotboll. Allt. Det samlas in och skickas till den federala polisen.

Men: Ingen har kunnat gripas enbart med information som lokalpolisen har hittat. Och det är inte den grunda information om de misstänkta på lokal nivå som är problemet, menar Françoise Schepmans. Den federala polisen vet nämligen redan mycket mer.

– Så klart! utbrister borgmästaren.

– Vi fick namnen av den federala polisen. De visste mer. Vi kan bara gripa någon om vi tar dem … en flagrant dèlit … på bar gärning. De kan göra mycket mer.

Molenbeeks marknad. Foto: Matilda Nyberg

Hur mycket den federala polisen visste om de belgiska Paristerroristerna är oklart, men att de var med på listan är helt säkert. Under intervjun blir Françoise Schepmans lite osäker på vilka av dem, och andra kända jihadister, som verkligen fanns med på listan. Hon går ut till sin assistents rum, fullt av pärmar, mappar och böcker.

En av mapparna rymmer alla namn.

Alla misstänkta jihadister från Molenbeek.

Den hämtar hon.

– Salah och Ibrahim Abdeslam var med på listan. Abdelhamid Abaaoud och hans bror, Younes Abaaoud (född år 2000, Expressens anm) var också med. Och Chakib Akrouh, säger Françoise Schepmans när hon går igenom dokumentet på sitt skrivbord.

Även den fängslade rekryteraren Khalid Zerkani, kallad "Papa Noël" – jultomten – finns med på listan.

”Jag trodde aldrig att personer från Molenbeek var terroristerna bakom attackerna den 13 november”

Françoise Schepmans visar bara namnen på de som redan är döda och offentligt avslöjade som jihadister. Bland dem syns också Mohamed Abrini, 30, som ska ha kört den Renault Clio som användes vid attackerna den 13 november.

 • Najim Laachraoui Sprängde sig till döds på Zaventem-flygplatsen på tisdagen. Tros vara bombtillverkaren som förberett attackerna i Bryssel nu och Paris i november. Hans DNA hittades i samband med utredningen av Parisdåden. Bodde i närliggande stadsdelen Schaerbeek. Foto: REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
 • Brahim el-Bakraoui Född i Bryssel, växte upp i Laeken. Sprängde sig och sina offer till döds på flygplatsen Zaventem på tisdagen. Hyrde en lägenhet i den södra förorten Forest tillsammans med sin bror. Tros ha varit med Belkaid i Molenbeek när polisen sköt ihjäl honom. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
 • Khalid el-Bakraoui Också han född i Bryssel. Yngre bror till Brahim el-Bakraoui. Sprängde sig och sina offer till döds vid tunnel-banestationen Maalbeek på tisdagen. Tros ha varit med Belkaid i Molenbeek när polisen sköt ihjäl honom. Foto: Interpol / Handout / EPA TT NYHETSBYRÅN
 • Youssef Belhadj En av de misstänkta bakom tågbombningarna i Madrid 2004 greps i sitt hem i Molenbeek drygt ett år efter dåden.
 • Ayoub El-Khazzani Låg bakom försöket till en masskjutning ombord på ett snabbtåg mellan Amsterdam och Paris i april 2015. Ska ha bott i stadsdelen i drygt 1,5 år innan attacken. Han ska ha bott hos sin syster.
 • Amedy Coulibaly Tog - och avrättade - gisslan i en judisk butik i Paris i samband med Charlie Hebdo-attackerna i Paris i januari 2015. Köpte sina vapen i Molenbeek. Foto: Uncredited / AP MILITANT VIDEO
 • Mehdi Nemmouche Ligger bakom den blodiga attacken mot judiska museet i Bryssel i maj 2014. Hyrde ett rum i Molenbeek ett par månader innan attacken. Där tros han ha planerat skjutningen där fyra offer dödades. Mehdi Nemmouche misstänks ha tillbringat runt ett år i Syrien, där han ska ha krigat för IS.
 • Brahim Abdeslam En av självmordsbombarna som slog till i Paris i november 2015. Växte upp och levde i Molenbeek med sin familj, däribland den yngre brodern Salah Abdeslam.
 • Salah Abdeslam Greps inte förrän i fredags efter att ha varit Europas mest jagade man efter terrordåden i Paris. Drev tillsammans med storebrodern Brahim Abdeslam ett kafé i Molenbeek där han också bodde. Foto: Uncredited / AP BELGIAN FEDERAL POLICE
 • Abdelhamid Abaaoud Den påstådda hjärnan bakom attackerna i Paris. Kom också han från Molenbeek. Där bodde han tidigare tillsammans med sin familj, däribland en lillebror, Younes Abaaoud, som vid 13 års ålder lockades till kriget i Syrien.
 • Chakib Akrouh Dödades i samma lägenhet i Paris som Abdelhamid Abaaoud befann sig i när polisen slog till, dagarna efter dåden. Akrouh tros ha sprängt sig själv i lägenheten, belägen i förorten Saint-Denis. Kom från Molenbeek där han bodde tills han reste till Syrien för att ansluta till IS. Ska tillhöra en större grupp som rekryterar. Dömd till fem års fängelse i sin frånvaro.
 • Mohammed Belkaïd Algerisk medborgare som bott i Sverige. Dödades i Molenbeek den 15 mars då polisen slog till mot en lägenhet. Hur länge han var i Molenbeek innan han sköts ihjäl är oklart.
 • Amine Choukri Greps i Molenbeek tillsammans med Salah Abdeslam i fredags. Var känd av polisen sen tidigare och kontrollerades av tysk polis i oktober 2015, då tillsammans med Salah Abdeslam. Foto: VANTAGENEWS.COM
 • Mohamed Abrini Fortfarande på fri fot. Ska ha kört den Renault Clio som användes vid terrordåden i Paris i november.
 • Ahmed Dahmani Bor i Molenbeek. Kontrollerades med Salah Abdeslam i Grekland den 4 augusti. Kvällen den 13 november sågs han med Mohamed Abrini på en bar i Molenbeek. Greps dagen därpå i Antalya, Turkiet. Tros ha pekat ut mål inför dåden i Paris.
 • Gelel Attar Belgare som bodde i Molenbeek mellan 2011 och 2013. Reste till Syrien med Chakib Akrouh i januari 2013. Tros tillhöra en större grupp som rekryterar nya IS-krigare. Dömd till fem års fängelse i sin frånvaro.
Helskärm

– Jag trodde aldrig att personer från Molenbeek var terroristerna bakom attackerna den 13 november. Jag blev extremt förvånad på lördagen när jag fick reda på att Abdeslamfamiljen var inblandad, säger Françoise Schepmans.

Françoise Schepmans går igenom dokumenten på sitt skrivbord. Foto: Matilda Nyberg

Utöver de två kända terrorbröderna finns en tredje bror. Han greps i samband med dåden i november men släpptes snabbt, helt utan misstankar.

Salah Abdeslams namn på listan är gulmarkerat.

– Det betyder att det fanns ett förslag på att skrota hans namn från listan. Han skulle inte vara i Belgien längre.

Bockar på andra namn avser saker som:

√ Under 18 år.

√ Rekryterare.

√ Predikant.

Och intill flera namn:

√ Död.

Och de döda är fler nu. Efter att ha laddat på sig bombbälten tog sig bröderna Khalid och Brahim el-Bekraoui och medhjälparen Najim Laachraoui till sina utvalda platser där de sprängde sig själva. Om de tre terrormördarna fanns med på Françoise Schepmans – eller en liknande – lista är oklart.

Vad som däremot står klart är att de kände sig jagade.

I en papperskorg i närheten av bombplatsen på flygplatsen hittades en dator med vad som tros vara Brahim el-Bekraouis självmordsbrev och testamente.

"Jag vet inte vad jag ska göra. Det är bråttom och folk letar efter mig överallt. Om jag lämnar in mig själv så kommer jag att hamna i en cell", ska det bland annat stå i brevet.

 

Tillbaka på kaféet i Molenbeek. Samtidigt som Said berättar om de döda vännerna pillar han sönder dryckesunderlägget han fått till sin energidryck.

26-åringen är som de flesta unga män i Molenbeek. Arbetslös, bor hemma hos sin mamma och pappa, får tiden att gå genom att umgås med vänner, spela tv-spel, röka på och känna frustration över systemet. Precis som drygt 80 procent av befolkningen i den runt 100 000 personer täta stadsdelen är han av marockanskt ursprung.

”Jag är muslim, jag är arbetslös, regeringen ger mig inte en cent, men jag har aldrig tänkt på att åka”

Arbetslösheten i Molenbeek ligger på 30 procent jämfört med 8,5 procent i hela Belgien, men Said köper inte det som enda förklaring till att Molenbeek blivit en rekryteringsbas för IS-terrorister.

– Jag är muslim, jag är arbetslös, regeringen ger mig inte en cent, men jag har aldrig tänkt på att åka. Den största anledningen är att de hjärntvättas. Folk övertygar dem om att de gör något bra. De säger att när man åker till Syrien blir man gift, man får ett hus, man får leva som en kung, man får pengar, säger Said.

Människor i hans närhet har uppenbarligen känt annorlunda. Den ihjälsprängda barndomsvännen Chikab Akrouh och Said gick i samma skola sju år. På rasterna och fritiden spelade de fotboll ihop som två helt vanliga kompisar.

En skylt på den slitna dörren har ett fredsbudskap från Molenbeek. Foto: Matilda Nyberg

– Han drack inte, han rökte inte och han åt inte fläsk. Han var inte särskilt religiös, men han vägrade äta fläsk och att röka och så, berättar Said om Chikab Akrouh.

De sista åren innan Akrouh reste till Syrien gled vännerna ifrån varandra, och när Chikab Akrouh väl åkt tog all riktig kontakt slut. Endast via ett fåtal meddelanden på Facebook berättade Akrouh om sitt nya liv i kalifatet där han gifte sig och fick barn.

– Han var rädd för att prata, han berättade bara om positiva saker. Han var rädd och vågade inte berätta något annat av säkerhetsskäl.

”Man vet aldrig vem som ska åka. Varje dag rökte vi tillsammans, Salah och Ibrahim, och sen helt plötsligt försvann de”

Utöver de kända terroristerna har även en av Saids kusiner försökt ta sig till Syrien, men resan tog stopp i Düsseldorf, Tyskland. För en annan vän blev det däremot av. I somras återvände han till Bryssel och Molenbeek efter tre år i Syrien.

– Polisen bevakar hans hus 24 timmar om dygnet. Jag kan inte träffa honom, jag kan inte prata med honom. Jag vet ingenting.

Said har druckit upp sin Red Bull. Isen i glaset bredvid har smält. Han själv säger att han aldrig fått frågan om, eller tänkt tanken på, att ansluta till IS. Men vem som helst som är kvar i kompisgänget kan vara nästa att göra det.

– Man vet aldrig vem som ska åka. Varje dag rökte vi tillsammans, Salah och Ibrahim, och sen helt plötsligt försvann de. Jag var förvånad. Ingen förväntade sig det … ingen!

 

FOTNOT: Said är ett fingerat namn.

 

Hannes Lundberg Andersson och Matilda Nyberg har gjort reportaget från Molenbeek.