Terese Cristiansson

Insamling ger nytt hopp för Nasrin: ”Jag är så tacksam”

Migrationsverket, Försvarsmakten och andra svenska myndigheter har inte kunnat hjälpa afghanska Nasrin Majroh, 25, som jobbade som tolk åt svenska soldater och lever under dödshot.

Men svenska veteraner har slutit upp.

Nu är hon i säkerhet ytterligare några månader.

– Jag är så tacksam. Nu känner jag mig hoppfull, säger Nasrin Majroh.

OVAN: Tidigare tv-inslag som Terese Christansson gjort med Nasrin Majroh.


Det är en glad Nasrin Majroh som nås via skype i norra Indien. Hon är mitt uppe i sina sista tentor på universitetet i Chandigarh. För bara några dagar sedan trodde hon, att hon därefter måste återvända till Afghanistan där ett allvarligt dödshot från talibanerna hänger över henne eftersom hon arbetat som tolk åt svenska soldater.

Men nu har Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, SVF, samlat in pengar så att hon kan förlänga sitt indiska visum några månader och därifrån fortsätta den juridiska kampen om rätten till trygghet i Sverige.

– Det är det enda som är viktigt för mig. Att jag är säker, säger hon.

Hon var både språktolk och kulturtolk. Ovärderlig

Som Expressen berättat om i flera artiklar arbetade Narsin Majroh som tolk åt de svenska soldaterna i Afghanistan under tre år. Hon var en av två kvinnor som tolkade mellan soldater och kvinnliga afghaner, hon satt med i möten med högt uppsatta poliser och åkte ut i talibankontrollerade områden för att inte bara vara språktolk utan även hindra soldaterna från att göra kulturella misstag. Som Monica Larsson, som jobbade som genusrådgivare i Afghanistan, beskrev henne:

– Hon var både språktolk och kulturtolk. Ovärderlig.

Efter en viss hotbild valde Nasrin att tacka ja till ett stipendium för studier i Indien och lämnade Afghanistan 2012. Hennes plan var att komma tillbaka till Afghanistan våren 2016 då hennes studier är avklarade. Men i höstas fick hennes familj i norra Afghanistan ett konkret dödshot på grund av Nasrins arbete på den svenska basen och samma natt flydde de till Kabul. De befarar att om Nasrin kommer tillbaka kommer de att döda såväl henne som resten av familjen.

– Min dotter hjälpte svenska soldater, nu måste Sverige hjälpa henne att överleva, har Nasrins mamma sagt till Expressen i en tidigare intervju.

Nasrin Majroh: ”Nu känner jag att det finns hopp om att överleva igen. Och inte bara för mig utan för alla tolkarna.”
Foto: Terese Cristiansson

Nasrin har flera gånger försökt få hjälp från Försvarsmakten och även svenska ambassaden i Indien, men det har blivit kalla handen. Trots att hon har en högre hotbild som kvinna och trots att Sverige gång på gång lovat stöd till afghanska kvinnor.

Inte bara Nasrin har drabbats. Situationen för samtliga tolkar i Afghanistan har varit en byråkratisk karusell. En grupp tolkar som fortfarande arbetade på den svenska basen när de stängde fick komma till Sverige via flyktingkvoten. Men för över 20 tolkar som hade slutat före nedläggningen fanns det ingen lösning, enligt svenska myndigheter – samtidigt som situationen blivit värre i Afghanistan.

Beslutet ger en helt ny öppning för de 16-tal tolkar som fortfarande befinner sig i livsfara – däribland Nasrin

Men organisationen Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, SVF, gav inte upp. De och advokaterna Ulf Öberg och David Loveday har envist fortsatt att driva frågan och hjälpa de tolkar som befinner sig i livsfara. Nu börjar deras ansträngningar ge resultat.

För ett par veckor sedan rev Migrationsdomstolen upp ett beslut och beviljade tre tolkar uppehållstillstånd för så kallad särskild anknytning, det vill säga deras arbete för Försvarsmakten. Domen har inte överklagats och kommer att bli prejudicerande för liknande fall.

Beslutet ger en helt ny öppning för de 16-tal tolkar som fortfarande befinner sig i livsfara  – däribland Nasrin.

Monica Larsson arbetade med Nasrin och poängterar hennesmod. ”På något sätt är allt farligare för kvinnor i Afghanistan.”
Foto: Privat

Dessutom finns det ett seriöst intresse att anställa Nasrin och flera av de andra tolkarna och nu undersöks möjligheten för arbetstillstånd.

Det finns alltså hopp om säkerhet för Nasrin, men fram tills nu har tiden varit knapp eftersom hennes indiska visum höll på att ta slut. Men SVF klarade det som svenska myndigheter inte lyckats med, att samla in pengar så att Nasrin kan stanna i tryggheten i Indien medan de fortsätter jobba på den juridiska processen för antingen uppehållstillstånd eller arbetstillstånd.

– Eftersom det finns en förhöjd hotbild mot Nasrin som kvinna valde vi att göra så i hennes fall, säger Callis Amid, en av eldsjälarna i SVF.

Nu är det frivilliga krafter som löst det som svenska myndigheter inte kan eller vill lösa

De behöver fortfarande mer pengar för att kunna hjälpa Nasrin och de andra tolkarna juridiskt men det finns hopp, tack vare deras arbete.

– Nu är det frivilliga krafter som löst det som svenska myndigheter inte kan eller vill lösa. Det här handlar inte om personer som vill ha ett lite bättre liv, utan om personer som kan dö om vi inte hjälper dem, säger Callis Amid.

För honom är det en självklarhet att hjälpa till.

– Tolkarna är kolleger till svensk myndighetspersonal. Man lämnar inte kolleger efter sig på slagfältet, säger Callis Amid.

Nasrin Majroh är oerhört tacksam till SVF och de som skänkt pengar för att hjälpa henne.

– Nu känner jag att det finns hopp om att överleva igen. Och inte bara för mig utan för alla tolkarna, säger Nasrin Majroh.

FOTNOT: Om ni vill komma i kontakt med Fredsbaskrarna och stötta deras arbete för tolkarna finns all information här.