Terese Cristiansson

Därför släpps de plötsligt inte in i Turkiet

KILIS.

Ammoun, 11, Sarah, 9, Mohamed, 6, Mousa, 5, Murad, 1, Enes, 19, Mahmoud, 25, Ragha, 14.

Jag kan fortsätta rabbla namn på personer som vi mött de senaste dagarna vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Några av dem är fast i Syrien, andra på sjukhuset i Turkiet, ytterligare andra har smugglats över.

De allra flesta har påverkats av den storoffensiv som den syriska regimen tillsammans med ryska flygattacker och shiitiska miliser inledde förra veckan i Aleppoprovinsen.

De har flytt sina hem, kanske skadats och fasar för att Aleppo ska isoleras så att varken mat, bensin eller medicin kommer in i staden. 10 000-tals har valt att lämna sina hem och försöka ta sig över till den turkiska sidan för att hitta ett jobb eller ta sig vidare till Europa.


Men gränsen är stängd, en stålgrind mellan livsfara och trygghet som bara öppnar sig för extremt få personer eller organisationer. Flera hjälporganisationer har varnat för att den stängda gränsen kan leda till en humanitär katastrof. EU har bett Turkiet öppna men den turkiska regimen har inte ändrat uppfattning så långt. De säger hela tiden att dörren är öppen för deras syriska bröder men de kan omöjligt mena gränsen för den förblir stängd.

Beslutet handlar snarare om politik på världsnivå, spel för gallerierna och pengar

Deras beslut handlar troligen inte alls om Ammoun, 11, Sarah, 9, Mohamed, 6, Mousa, 4, Murad, 1, Enes, 19, Mahmoud, 25, Ragha, 14, eller andra människor på flykt.

Det handlar inte om hur barns liv påverkas för all framtid av de beslut som tas just nu. Beslutet handlar snarare om politik på världsnivå, spel för gallerierna och pengar.

Hela det gungfly som Europa befinner sig i, sedan den så kallade flyktingkrisen började i somras, hänger samman med Turkiet.


Turkiet självt har tagit emot över två miljoner flyktingar som bor i läger, hos vänner eller hyr egna bostäder. Det har också passerat miljontals flyktingar genom Turkiet och över havsgränsen till Europa. Många, många har drunknat i havet. För att få ordning på den illegala smugglingen har EU lovat Turkiet tre miljarder euro till bättre läger, skolor och gränser.

Flyktinglägret vid turksyriska gränsen.
Foto: AP

Men ännu så länge har det inte synts några större satsningar. Dessutom vägrar Turkiet nu alltså öppna gränsen för 10 000-tals flyktingar i kris. Under måndagen besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel Turkiet och många hoppades att det skulle leda till att gränsen öppnades. Angela Merkel kritiserade Rysslands bombningar av civila och uppmanade till bättre flyktingstöd men när kvällen kom var grinden fortsatt stängd.

Varför tillåts inte flyktingarna komma in nu?

Det kan bero på flera olika saker:

1. Turkiet har på riktigt svårt att klara av fler flyktingar inne i landet och vill bygga läger på den syriska sidan i stället.

2. De försöker kontrollera vilka som kommer in på grund av den allt större risken för IS-attentat i Turkiet.

3. De vill ha mer pengar av EU genom att visa vilken press de är utsatta för.

4. En del tror att Turkiet vill skapa kaos vid gränsen för att hindra kurdiska trupper som YPG eller PKK att avancera och få kontroll över större områden.

Troligen är orsaken en smältdegel av alla punkter. Dessvärre handlar ingen om Ammoun, 11, Sarah, 9, Mohamed, 6, Mousa, 5, Murad, 1, Enes, 19, Mahmoud, 25, eller Ragha, 14.