Ted Cruz är en nykomling i den amerikanska senaten.
Ted Cruz är en nykomling i den amerikanska senaten. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt

Ted Cruz – Iowas bespottade vinnare

Siktar nu in sig på nominering och på Vita huset.

DES MOINES.

John McCain kallar Ted Cruz en ”knäpp fågel” och George W Bush säger att han helt enkelt inte gillar karln.

Många republikanska politiker i kongressen känner detsamma.

Men konservativa amerikaner älskar honom.

Och det gjorde Ted Cruz till Iowas stora vinnare.

Nu siktar han på nomineringen och Vita huset.

”Ted Cruz vet även hur man lagar "machine gun bacon". Han har även visat det i en annan reklamfilm.”

Ted Cruz vet hur man siktar. Det är bland annat därför han fått stöd i valkampanjen av Phil Robertson från dokusåpan ”Duck Dynasty”, en populär tv-show för många amerikaner.

De var till och med ute och jagade anka i en av Ted Cruz många reklamfilmer. Kamouflage-målade och allt.

Ted Cruz vet även hur man lagar ”machine gun bacon”. Han har även visat det i en annan reklamfilm.

Man virar några baconskivor runt pipan på ett AR-15, automatgevär, och packar in dem med aluminiumfolie. Sedan är det bara att avfyra några salvor så att pipan blir varm.

Och som Ted Cruz säger när han tar en smakbit av de nystekta skivorna:

– Mmmm, machine gun bacon!

George W bush har tidigare sagt att han ogillar Ted Cruz. Foto: J. Scott Applewhite

Phil Roberton dök för övrigt upp i Iowa under slutspurten för att ge Ted Cruz sitt stöd på hans valmöten. Robertson gjorde exempelvis klart att han inte är någon anhängare av samkönade äktenskap.

– När en kille som jag ser ut över landskapet och ser all depravering, all perversion, hur man omdefinierar äktenskapet och säger att ett äktenskap inte är mellan man och kvinna?! Come on, Iowa!

– Det är nonsens. Det är ondska. Det är syndigt.

Det är budskap som går hem bland de många konservativa, evangeliska kristna som är en stark väljaregrupp i Iowa. Det var samma väljargrupp som 2008 gav segern till Mike Huckabee i Iowa och 2012 röstade på Rick Santorum.

Så det var en självklarhet för Ted Cruz att inleda sitt segertal i Iowa med att tacka honom däruppe.

– Låt mig först säga, till Gud vare äran!

Och först därefter dem härnere:

– Detta är en seger för gräsrötterna. Detta är en seger för modiga konservativa över hela Iowa och hela vår stora nation.

Även John McCain har varit kritisk och kallat Ted Cruz ”En knäpp fågel”. Foto: Susan Walsh

Den 44-årige Texassenatorn kan ibland låta som en väckelsepredikant när han är ute och valtalar. När jag såg honom i Hubbard häromdagen så talade han om Kristi uppståndelse och att nationen nu skulle backa bort från avgrunden.

De konservativa jublar förstås i dag. Kampen går nu vidare i New Hampshire och segern i Iowa har gett Ted Cruz den ack så viktiga rörelsekraft som en tidig seger ger.

New Hampshire blir dock tuffare för honom. Republikanerna där är inte lika konservativa och brukar ge någon annan segern än vad Iowa just gjort.

Och säkert är att republikanska politiker är lika oroliga för en Ted Cruz seger som en Donald Trump seger. Cruz ses helt enkelt som för konservativ för att ha en chans i höstens val mot demokraternas troliga kandidat, Hillary Clinton.

”Den mest intressanta frågan med Cruz kandidatur är om han har en väldigt liten chans eller ingen chans överhuvudtaget.”

Ted Cruz är en nykomling i den amerikanska senaten. Han blev invald så sent som 2012 och han har inte varit särskilt duktig på att skaffa sig vänner där.

I stället har han konsekvent drivit konservativa frågor och sitt stenhårda motstånd mot Barack Obamas sjukförsäkringsreform. Ted Cruz var en av de ledande figurerna när den federala statsapparaten tvingades stänga ner hösten 2013.

Det var också då han höll ett uppmärksammat 21 timmar långt maratontal i senaten. Han läste bland annat godnatt sagor för sina två döttrar. De satt hemma och tittade på C-Span där pappas tal direktsändes.

Men många av hans republikanska kolleger såg hans agerande mer som ett sätt att höja sin egen profil, även om partiet skadades. I efterhand ett avstamp mot den presidentvalskampanj han skulle inleda.

Inte blev han populärare när han från senatsgolvet anklagade senatsledaren Mitch McConnell – ja, han är republikan också – för lögn. Förre talmannen i representanthuset - John Boehner – har kallat Cruz en ”skitstövel”.

ABC-reportern Jonathan Karl skämtade till och med en gång att Cruz nog borde testa maten kongressens lunchmatsal så att hans portion inte var förgiftad.

När Ted Cruz gav sig in i presidentvalskampen så skrev New York Times reporter så här om Cruz chanser:

”Den mest intressanta frågan med Cruz kandidatur är om han har en väldigt liten chans eller ingen chans överhuvudtaget.”

Så låter det inte längre. Ted Cruz må få det tufft i New Hampshire men sedan flyttar kampen söderut och där är Cruz starkare.

Ted Cruz siktar nu på Vita huset. Foto: Chris Carlson

Och det faktum att han är så illa omtyckt i Washington har han effektivt förvandlat till ett vapen detta valår, då tröttheten och vreden med Washington DC och politikerna där är större än någonsin.

En sak är dock alla överens om. Även de som inte gillar hans politiska åsikter eller metoder. Han är smart. Mycket.

– Han är utan tvekan en av de smartaste studenterna jag någonsin haft, säger Havardprofessorn Alan Dershowitz, en känd vänsterliberal.

– Jag har haft fantastiska studenter, men han skulle ligga i topp på vilkens lista som helst när det gäller ren hjärnkraft.

Ted Cruz pappa är invandrare från Kuba, mamman är amerikanska. Paret arbetade i Kanada i oljebranschen när Ted Cruz föddes i december 1970.

Det är därför Donald Trump försökt hävda att Cruz inte kan ställa upp i presidentvalet. Han är ju född i utlandet. Men eftersom Cruz mamma är amerikanska så anser de flesta juridiska experter att Cruz har rätt att ställa upp.

Och är det något som Ted Cruz kan så är det den amerikanska konstitutionen. Han har specialiserat sig på den och har arbetat både vid USA:s Högsta domstol och argumentet inför samma domstol å Texas vägnar.

”Kampen om den republikanska nomineringen ser ut att bli ett tremannarace mellan just Cruz, Trump och Rubio.”

Och är det något han kan så är det argumentera och debattera. När han studerade på Princeton universitet som blev han amerikansk mästare i debatt 1992.

Han nådde även semifinal 1995 i världsmästerskapen i debatt. Det är en talang han använt sig av förstås även under kampanjen, han har i regel klarat tv-debatterna med beröm godkänt.

Och det är ett vapen han kommer att behöva inte minst mot en annan presidentkandidat som är 44 år och har kubanskt påbrå, senator Marco Rubio från Florida.

Rubio gjorde också mycket bra ifrån sig i Iowa och kom på en stark tredjeplats, bara någon procentenhet efter Donald Trump.

Kampen om den republikanska nomineringen ser ut att bli ett tremannarace mellan just Cruz, Trump och Rubio.

Cruz och Rubio har upprepade gånger drabbat samman bland annat om USA:s invandringspolitik. Cruz beskyller Rubio för att vilja bevilja illegala immigranter amnesti.

Och nej, senator Marco Rubio gillar inte sin kollega i senaten heller. Definitivt inte.