Syriska barnens rop på hjälp – önskar de vore Pokémons

Här är barnen i krigets Syrien som önskar att de vore Pokémons – så att någon ska komma och fånga dem och ta dem därifrån. Bilderna på deras desperata rop på hjälp sprids nu på Twitter.

– Jag bor i Kafr Nubl i Idlib. Kom och rädda mig, säger en pojke och håller upp en tecknad bild på en Pokémon.

”Barnen uppmanar Pokémonjägare från hela världen att komma och "fånga" dem och ta dem därifrån.”

Pokémonhysterin håller på att erövra världen, men medan spelet i de allra flesta länder är en källa till glädje, motion och samhörighet, har spelet kommit att få en helt annan roll i inbördeskrigets Syrien.

På Twitter sprids nu under hashtaggen #PokemonInSyria bilder där barn i krigsområdens håller upp tecknade bilder som påminner om olika Pokémons.

 

LÄS MER: Här tvingas de syriska barnen till undervisning i en grotta.

 

I textraden står det korta meddelanden om att de vill därifrån, och barnen uppmanar Pokémonjägare från hela världen att komma och "fånga" dem och ta dem därifrån.

– Jag är från Syrien. Kom och hjälp mig, står det till en bild med en liten pojke, iklädd en röd tröja och som tycks sitta i en sönderbombat hus. Intill honom på bilden syns en gråtande, gul Pokémon, Pikatchu, som också är symbolen för Pokémon-serien.

– Jag är i Kafrnabol, på landsbygden i Idlib. Kom och hitta mig, säger en annan pojke och håller upp en tekning på en Pokémon.

Använder Pokémons som ett rop på hjälp

På vissa hålla tolkas bilderna som ett desperat rop på hjälp från barnen, och ses som ett tecken på deras uppgivenhet över vetskapen om att omvärlden bryr sig mycket mer om ett datorspel än om barns lidande i en krigszon.

Andra menar att det är en iscensatt kampanj.

 

LÄS MER: Geo förklarar IS. Här är allt du behöver veta.

 

Syriska oppositionella grupper har en historia av att plocka upp populärkulturella trender och andra nyhetshändelser. Särskilt medieaktivister i staden Kafranbel har gjort sig kända för fantasirika, men också satiriska, kampanjer för att fånga omvärldens uppmärksamhet.

Ett av de konton som bidragit till bildens spridning tillhör gruppen "Raqqa slaktas i tysthet". Gruppen kommer ifrån staden Raqqa i Syrien, som i dag är den internationellt terrorstämplade gruppen Islamiska statens syriska "huvudstad".

”Vi lade ut bilderna för att påminna världen om de syriska barnen som dör varje dag utan att någon bryr sig.”

Aktivisterna har blivit kända som en av få röster inifrån Raqqa, och har jagats hämningslöst av IS som inte vill se någon information om dess styre nå ut till omvärlden.

"Vi lade ut bilderna för att påminna världen om de syriska barnen som dör varje dag utan att någon bryr sig", skriver gruppen i ett meddelande till Geo.

Kriget i Syrien har nu hållit på i över fem år. Närmare en halv miljon människor har dödats.