Svenska släkten som har beväpnat Amerika

Jonathan Mossberg, vars farfars far grundade vapentillverkaren OF Mossberg, har utvecklat ett "smart skjutvapen" som bara kan avfyras om ägaren bär en tillhörande elektronisk ring på fingret.

PORTLAND.

Ända sedan George Washington, landets förste president, valde Massachusetts för tillverkning av militärens vapen har New England varit centrum för USA:s vapenindustri och sedan 1791 har åtskilliga tillverkare poppat upp längs Connecticutfloden i nordöstra USA.


USA är djupt splittrat i vapenfrågan inför valet om två veckor.

Mitt i debatten befinner sig ett företag som gjort den svenska flaggan till sitt kännetecken.

Familjen Mossbergs vapenfabrik grundades av en emigrant från Värmland och är i dag världens största tillverkare av pumphagelgevär.

Men i jakten på att förändra USA:s vapenmarknad har en av familjemedlemmarna fått vapenlobbyn emot sig.

– Jag växte upp med vapen och älskar att skjuta och nu blir jag attackerad för att jag vill utveckla ett säkert vapen, säger Jonathan Mossberg.

Smeknamnet "Gun Valley" lever kvar än i dag och i Connecticut finns tio vapentillverkare med över 3 000 anställda.

En av de största aktörerna är en familj med rötterna i värmländska Svanskog.

OF Mossberg & Sons grundades 1919 av den invandrade svensken Oscar Mossberg efter att han och sönerna jobbat ihop tillräckligt mycket pengar i andras vapenfabriker.

En liten pistol med smeknamnet "Brownie" blev företagets genombrott. I dag är Mossberg USA:s största tillverkare av pumphagelgevär med en omsättning på 1,5 miljarder kronor 2014, och den enda bland landets tio största vapentillverkare som fortfarande ägs av samma familj.

Oscar Mossberg (i mitten) grundade vapenfabriken 1919. I dag är företaget en av USA:s största vapentilvverkare. På bilden syns även Oscar Mossbergs två söner.
Vi är väldigt stolta över vårt arv

Nuvarande vd:n Iver Mossberg är son till styrelseordföranden Alan som tidigare ärvt posten av sin pappa.

För att särskilja sig i konkurrensen har USA:s sjätte största vapentillverkare valt den svenska flaggan och tre kronor som sin logotyp.

– Många kommer till USA och hissar sin egen flagga men de hade inte varit här om det inte funnits svårigheter att övervinna. Så vi är väldigt stolta över vårt arv och samtidigt stolta över att vara amerikaner, säger Jonathan Mossberg vars farfars far grundade företaget.


LÄS MER: Mäktiga vapenlobbyn stöder TrumpNär Eric Harris och Dylan Klebold beväpnade sig, gick in genom dörrarna på sin skola och sköt ihjäl 13 personer slungades USA in i en ny era av masskjutningar.

Sedan dådet i Columbine i Colorado 1999 har listan över platser som blivit förknippade med liknande dåd vuxit sig lång: Orlando, Virginia Tech, San Bernardino, Roseburg, Fort Hood, Charleston, Washington Navy Yard, Dallas, Aurora. Och Newtown, Connecticut i december 2012. Adam Lanza sköt ihjäl sin egen mamma, 20 barn i åldrarna 6-7 år och sex av deras lärare på skolan i Sandy Hook.

O.F. MOSSBERG & SONS

Grundades 1919 i Newtown, Connecticut av den svenske emigranten Oscar Mossberg från Svanskog i Värmland. Mossberg fick sitt genombrott med den kompakta pistolen "Brownie" och är i dag världens största tillverkare av pumphagelgevär.

Den enda bland USA:s största vapentillverkare som fortfarande ägs av samma familj.

Företaget styrs av vd:n Iver Mossberg och styrelseordföranden Alan Mossberg. Det omsatte 1,5 miljarder kronor 2014 och tillverkade 658 000 vapen, sjätte flest i USA.

Jonathan Mossberg, son till Alan Mossberg, lämnade familjeföretaget år 2000 och startade iGun Technology - han hoppas nu bli först på den amerikanska marknaden med en så kallad "smartgun" med elektroniskt säkerhetslås.

En massaker vars grymhet saknade motstycke, som inträffade mitt i den amerikanska vapenindustrins hjärta - och fick så väl president Barack Obama som lokala politiker att rikta blickarna mot vapenindustrin.


På den stora vapenmässan i Portland, Oregon, säljs en hel livsstil.

Connecticuts guvernör har sedan Sandy Hook-skjutningen drivit igenom några av landets hårdaste vapenlagar.

Flera av Mossbergs vapen blev olagliga i egna hemstaten. Företaget flyttade en stor del av tillverkningen till Texas.

– Det är inte bara en delstat som främjar ekonomisk tillväxt utan också en plats som respekterar och hedrar konstitutionens andra tillägg och den vapenfrihet det garanterar, förklarade vd:n Iver Mossberg flytten från "Gun Valley".


LÄS MER: Columbine-mördarna filmade sin egna vapenträning


Alan Mossbergs son Jonathan föddes in i vapenindustrin och började jobba i fabriken när han gick på high school, "med allt från att städa herrtoaletten till reparationer". Vid millennieskiftet lämnade han sitt chefsjobb i familjeföretaget och blev egen företagare.

Sedan dess har han plöjt ner 40 miljoner kronor i sitt företag iGun Technology där han utvecklat ett "smart skjutvapen" som bara kan avfyras om ägaren bär en tillhörande elektronisk ring på fingret.


Han fick idén när han på 1990-talet läste en undersökning som sade att 16 procent av poliser som skjuts ihjäl i tjänsten blir dödade med sina egna vapen.

Mossberg beskriver sig som "hardcore" när det kommer till vapen. Han är medlem i NRA (National Rifle Association), försvarare av vapenrätten och motsätter sig alla förbud mot kontroversiella vapen.

Reaktionen han fick på sin produkt hade han aldrig kunnat föreställa sig.

Hans situation är talande för ett debattklimat där det bara tycks finnas svart eller vitt. För eller emot.

– Det var chockerande. Jag växte upp med vapen och älskar att skjuta och nu blir jag attackerad av dem som jag betraktar som mina egna för att jag vill utveckla ett smart vapen, säger Mossberg.

– Jag trodde detta var Amerika och i det Amerika jag känner har du en marknad grundad på valmöjligheter. Jag prackar inte på någon någonting. Jag har en produkt jag vill sälja och ni behöver inte köpa den om ni inte vill.

Mossberg pratar om sin produkt och visar upp den för alla som är intresserade, från poliser och medier till förespråkare av skärpta vapenlagar.

Men att han som konservativ vapenvän dessutom pratat med Obamas regering är för många ett rött skynke.

Tv-kändis och frontman för Mossberg. Willie Robertson från dokusåpan "Duck Dynasty" var en av de första talarna på republikanernas konvent. Familjen Robertson har också ett samarbete med OF Mossberg & Sons.

– Vissa säger att jag inte ens borde haft det telefonsamtalet med dem. Det är väldigt frustrerande att se den här polariseringen. Om något bra kommer från vänstern kommer högern säga att det är värdelöst och om det kommer från högern säger vänstern samma sak.


Läs mer: Obama skärper vapenlagarna


Med fyra veckor kvar till valdagen är det vapenmässa i Portland, Oregon.

En rundvandring bland återförsäljarna tydliggör den del av den amerikanska vapenkulturen som inte alltid blir belyst i debatten: Att skjutvapen inte bara är produkter för jakt och självförsvar.

Skjutvapen är för många också en hobby på samma sätt som golf eller trädgårdsarbete där man i stället för att slå en hink med bollar eller ansa ett fruktträd åker ner till den lokala vapenklubben och tömmer ett par magasin.

Den amerikanska vapenkulturen handlar inte bara om jakt och självförsvar.

Det är också en sanning med modifikation att civila burit vapen i sina vardagsliv sedan nationens födelse.

För 20 år sedan var det förbjudet att bära dolt skjutvapen i 22 delstater. I dag är det lagligt i samtliga 50 och antalet amerikaner som skaffat tillstånd för att få göra det har gått från 4,6 till 12,8 miljoner på åtta år enligt Crime Prevention Research Center.

Bland prydligt uppradade karbiner, gevär, pistoler och skottsäkra västar i Portlands mässcenter säljs också en hel livsstil: Tröjor, böcker, tidningar, kepsar, karameller.

En livsstil som blivit allt mer politisk. Särskilt under det gångna året. Produkterna som säljs i Portlands mässcenter är i många fall ett eko av Donald Trumps pågående valkampanj. "Hillary for Prison"-tröjor finns att köpa här, liksom tröjor med sydstatsflaggor.

Under hela sin valkampanj har Trump återkommande hävdat att motståndaren Hillary Clintons slutgiltiga mål är att skrota vapenrätten.

CLINTONS VAPENFÖRSLAG

Förnekar att hon, som Trump hävdar, har för avsikt att förbjuda amerikanernas rätt att bära vapen i enlighet med författningens andra tillägg.

Däremot vill hon införa hårdare kontroller vid vapenförsäljningen. Clinton har också krävt ett förbud mot försäljning av kraftiga automatkarbiner och liknande automatiska eller halvautomatiska gevär.

Vill också ha bort vapenförsäljning via internet och vapenmässor där bakgrundskontrollen är undermålig.

Vid republikanernas partikonvent i somras var en av de första talarna Willie Robertson från dokusåpan "Duck Dynasty". Familjen Robertson har också ett samarbete med just OF Mossberg & Sons där man tagit fram en serie hagelgevär.
OF Mossberg, Colt och Smith & Wesson är några av företagen som på sina hemsidor just nu visar upp sitt deltagande i kampanjen "#Gunvote", uppstyrd av intresse- och lobbyorganisationen NSSF (National Shooting Sports Foundation).

Ytterligare ett eko av Trumpkampanjen är den utbredda misstänksamheten mot journalister. Knappt någon vill låta sig intervjuas. "Det är medier som skapat vapendebatten", säger en utställare vi träffade. En annan försäljare börjar glatt svara på frågor innan han blir stoppad av sin chef.

Trebarnspappan Justin pratar dock gärna. Han är påläst och använder de argument som ofta hörs när vapenvänner debatterar frågan: det är människor, inte vapen, som dödar.

OF Mossberg & Sons grundades i Connecticut – i samma delstat genomförde Adam Lanza sin blodiga skolmassaker i Sandy Hook.
Foto: Shannon Hicks / AP NEWTOWN BEE

– Mental ohälsa är ett större problem än själva vapnen. Jag är absolut för hårdare kontroll av psykisk hälsa bland vapenköpare, säger Justin.


Varför rätten att bära vapen är så viktig försvaras och förklaras fortfarande oftast med de argument som låg till grund för konstitutionens andra tillägg år 1791: Att nationens medborgare måste ha möjligheten att göra väpnat uppror mot tyranni och förtryck på samma sätt som när de amerikanska kolonierna slog sig fria från brittiskt styre.

Oavsett vem som vinner valet i november är Justin inte bekymrad över möjligheten att köpa nya vapen.

– De är båda totala knäppgökar. Den ena kommer få halva världen att hata oss och den andra är en lögnare.


Amerikanska vapentillverkare kallar Barack Obama, och hans försök att skärpa vapenlagarna, för det mest effektiva försäljningsverktyg som finns.

I somras var 2016 på väg att bli ett nytt rekordår där fjolårets försäljningssiffra om 23 miljoner vapen i USA var på väg att slås. När förbud av ett visst vapen kommer på tal blir det rusning.

Sedan Obama blev president och fram till maj 2016 har 141,4 miljoner bakgrundskontroller av vapenköpare gjorts av FBI.

Lokal lagstiftning riskerar att bli tandlös när samma vapen som förbjuds i en delstat fortfarande kan köpas i nästa.

Om Obama, eller en blivande president, försöker stifta federala vapenlagar måste de passera en kongress och senat som just nu kontrolleras av republikanerna - och dit över 300 personer i år kandiderar med kampanjbidrag från intresse- och lobbyorganisationen NRA.

2005 visade vapenlobbyn verkligt prov på sitt inflytande när president George W Bush undertecknade en lag som eliminerar möjligheten att stämma vapenindustrin för skador orsakade av dess produkter.

TRUMPS VAPENFÖRSLAG

Försvarar alla amerikanska medborgares rätt att bära vapen.

Vill däremot införa vissa kontroller så att gängkriminella och terrorister ska få svårare att skaffa vapen.

Trump avser att, om han blir president, tillsätta domare i Högsta domstolen som inte tänker ändra på vapenlagarna i USA åt det restriktiva hållet.

Trump backas av den mäktiga vapenlobbyn i National Rifle Association (NRA)

Samtidigt är allmänhetens vilja gällande vapenlagar tydlig:

O 57 procent ville i augusti i fjol, enligt Pew Research Center, se AR 15-karbiner förbjudas.

O 70 procent vill ha en federal databas för spårning av vapenförsäljning.

O Hela 85 procent av amerikanerna är för utökade bakgrundskontroller.


LÄS MER: Här brister det för Barack Obama


Jonathan Mossbergs arbete för att få ut sin iGun på marknaden fortsätter.

– Det är ett komplement för vissa poliser, för självförsvar i hemmet om man vill vara säker på att ens barn inte ska kunna avfyra ens vapen. Jag tror också att det skulle hjälpa att undvika självmordssituationer, säger han.

Mossberg är varken förtjust i Hillary Clinton eller Donald Trump. Han hade helst röstat på republikanen Rand Paul.

– Om Hillary vinner valet blir det köphets igen medan Trump kommer backa vapenrätten fullt ut.

Mossberg tror sig behöva ytterligare 40 miljoner kronor i riskkapital innan hans "smartgun" kan nå marknaden.

– Jag vet vad som krävs för att bygga sådana här vapen och jag märker att den yngre generationen är betydligt mer öppna för dem än tidigare. Till dess att de går att köpa hoppas jag kunna bidra med lite sans till den nuvarande situationen.

Vapenrelaterade dödsfall i USA har minskat med 30 procent sedan 1993.

Faktum kvarstår dock att fler dödats av skjutvapen i USA under de senaste tio åren än antalet amerikanska soldater som stupade i andra världskriget, att masskjutningar fortsätter att utgöra nationella trauman och att amerikaner löper tio gånger större risk att dödas av skjutvapen än människor i jämförbara länder.

Fotnot. Expressen har kontaktat OF Mossberg & Sons men fått till svar att varken vd:n Iver Mossberg, styrelseordföranden Alan Mossberg eller någon annan representant för företaget kan tänka sig att prata om företagets historia, produkter eller sina politiska ställningstaganden. "Mossberg föredrar att hålla låg profil", skriver företagets presschef i ett av sina mejl.

O.F. MOSSBERG & SONS

Grundades 1919 i Newtown, Connecticut av den svenske emigranten Oscar Mossberg från Svanskog i Värmland. Mossberg fick sitt genombrott med den kompakta pistolen "Brownie" och är i dag världens största tillverkare av pumphagelgevär.

Den enda bland USA:s största vapentillverkare som fortfarande ägs av samma familj.

Företaget styrs av vd:n Iver Mossberg och styrelseordföranden Alan Mossberg. Det omsatte 1,5 miljarder kronor 2014 och tillverkade 658 000 vapen, sjätte flest i USA.

Jonathan Mossberg, son till Alan Mossberg, lämnade familjeföretaget år 2000 och startade iGun Technology - han hoppas nu bli först på den amerikanska marknaden med en så kallad "smartgun" med elektroniskt säkerhetslås.

TRUMPS VAPENFÖRSLAG

Försvarar alla amerikanska medborgares rätt att bära vapen.

Vill däremot införa vissa kontroller så att gängkriminella och terrorister ska få svårare att skaffa vapen.

Trump avser att, om han blir president, tillsätta domare i Högsta domstolen som inte tänker ändra på vapenlagarna i USA åt det restriktiva hållet.

Trump backas av den mäktiga vapenlobbyn i National Rifle Association (NRA)

CLINTONS VAPENFÖRSLAG

Förnekar att hon, som Trump hävdar, har för avsikt att förbjuda amerikanernas rätt att bära vapen i enlighet med författningens andra tillägg.

Däremot vill hon införa hårdare kontroller vid vapenförsäljningen. Clinton har också krävt ett förbud mot försäljning av kraftiga automatkarbiner och liknande automatiska eller halvautomatiska gevär.

Vill också ha bort vapenförsäljning via internet och vapenmässor där bakgrundskontrollen är undermålig.