Sönernas makabra jaktbilder sprids på nytt – nästa smäll för Trumps kampanj

Republikanernas partisymbol är en elefant.

2012 sköt Donald Trump Jr, som i går höll tal på konventet i Cleveland, en elefant i Zimbabwe och poserade glatt med dess avskurna svans.

Efter att hans far i går utsågs till republikanernas presidentkandidat har bilderna nu återigen börjat cirkulera på nätet – och riskerar att utgöra ett besvärande hinder på vägen mot Vita huset.

Fastighetsmagnaten Donald Trump vann primärvalen i överlägsen stil, men att vinna ett presidentval är någonting helt annat. Trump har rekordlågt stöd bland kvinnor och minoriteter och att bredda supporterbasen är nu en överlevnadsfråga. En del i det arbetet är att undvika de skandaler och medvetna provokationer som eldat upp hans kärnväljare av vita amerikaner men alienerat andra grupper.

På en bild poserar bröderna med en död leopard. Djuret hänger livlöst i Eric Trumps armar. Leendena är uppspelta.

I den kontexten är bilderna på sönernas äventyr en huvudvärk. För att USA kan uppröras av storviltsjakt har med all önskvärd tydlighet bevisats av en tandläkare från svenskbygden Minnesota.


LÄS OCKSÅ: Trump Jr levererade ett effektivt tal


Den 1 juli 2015 betalade Walter Palmer 430 000 kronor för att få skjuta ihjäl lejonet Cecil, som lockats ut ur zimbabwiska nationalparken Hwange, med en pilbåge. Berättelsen fick explosionsartad spridning – Palmer hotades till livet och tvingades bomma igen tandläkarmottagningen. Donationerna till viltbevarandeorganisationer ökade dramatiskt. I New York projicerades Cecils bild på Empire State Building.

Storviltsjakt är ett nöje för välbeställda. En kategori där Eric och Donald Trump Jr – som under republikanernas konvent i Cleveland höll ett bejublat hyllningstal till sin far – definitivt passar in.

Lejonet Cecil dödades av tandläkaren Walter Palmer förra sommaren och orsakade en storm av protester.
Foto: Andrew Loveridge/Zuma Press

Under jaktresan 2012 sköt de bland annat bisonoxe, ellipsvattenbock, krokodil och elefant. På en bild poserar bröderna med en död leopard. Djuret hänger livlöst i Eric Trumps armar. Leendena är uppspelta.

Bröderna fick tuff kritik och anklagelser om tjuvjakt riktades mot dem. På sociala medier försvarade sig Donald Trump Jr aggressivt mot en strid ström av påhopp.

Efter att lejonet Cecil blivit en medial martyr fick kritikstormen mot Trumpsönerna ny luft. Men denna gång ryckte fadern Donald ryckte snabbt ut till de sinas försvar. Förklarade att sönerna är aktiva inom vapenlobbyn och hyllade den i USA grundlagsstadgade rätten att bära vapen.

– Mina söner älskar att jaga. De är stolta medlemmar i NRA och jag tror på konstitutionens andra tillägg.

Nu återvänder de döda djuren för att hemsöka familjen Trump ännu en gång.

Än så länge har inget lyckats stoppa den nykrönte presidentkandidaten. Men nu står affärsmannen som blev dokusåpastjärna som blev politiker inför sin tuffaste utmaning hittills.


LÄS OCKSÅ: Så driver världen med Melania Trumps tal på sociala medier


För att slå Hillary Clinton måste han vinna folkets kärlek. Det är osäkert om bilden av den leende Trump Jr som precis skjutit partisymbolen hjälper.

Och efter sociala medie-kritiken och hånen mot hustun Melanias tal på konventet (hon anklagas för att ha plagierat delar av Michelle Obamas tal från 2008) är nog detta knappast den uppmärksamhet som The Donald och hans kampanj just nu behöver.