Skrämmande bilderna på svältande hundarna – de överges i krisens Venezuela

Den ekonomiska krisen fortsätter att plåga befolkningen i Venezuela. Även djuren lider och många tvingas lämna bort sina hundar för att de inte har råd att ge dem mat. Fotografen Carlos Garcia Rawlins bilder visar precis hur illa det är.

I kategorierna Världsekonomi,Världshälsa ochVärldspolitik

Hundar med synliga revben och tunna, magrande kroppar. Bortlämnade och hungriga. Reutersfotografen Carlos Garcia Rawlins bilder tagna vid skyddshemmet Famproa i Los Teques, vid kullarna nära huvudstaden Caracas i Venezuela, väcker starka känslor på nätet.

När många människor knappt har råd med mat till sig själva och sina familjer är enda alternativet ofta att lämna bort sina husdjur till skyddshem. I bästa fall. Ofta lämnas de för att få klara sig själva på gator eller i parker.

 

LÄS OCKSÅ: 50 djur har dött av svält och lejon matas med mango: Så slår krisen mot Venezuelas parker

 

Det här hemmets grundare, Maria Arteaga, 53, berättar för Reuters att hon sett en stor ökning av antalet hundar som lämnas vid hemmet under de senaste månaderna. Nya djur lämnas av med bara timmars mellanrum. Frivilliga ansluter dagligen för att hjälpa till vid hemmet, med pengar eller mat till djuren.

Den här hunden har fått namnet Bolibompa. Hon kom till hemmet i Caracas för två år sedan och är väldigt lekfull. Hon är också en av hundarna som blivit ett offer i krisens Venezuela och har inte fått så mycket mat som hon behöver, vilket syns på den här bilden. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

– Krisen slår hårt. Människor lämnar sina hundar för att de inte har råd med mat eller för att de lämnar landet, säger hon till Reuters.

”Vi är desperata, vi har ingenting: Ingen matolja, inget socker, inget ris.”

En av hundarna, Carita, var i mycket dåligt skick när hon kom till hemmet. Hon var nästan död och så täckt av skabb att ansiktet blödde. Hon är väldigt aggressiv och attackerar alla hundar som kommer för nära. Hon måste nu hållas inlåst, skriver Reuters.

 

LÄS OCKSÅ: Kris och kravaller: Här stormar kvinnorna gränsen i jakt på mat

 

Rasande oljepriser och en politik som saknat en långsiktig plan förankrad i verkligheten har gjort att människor svälter i det sydamerikanska landet. Bristen på livsmedel är stor, köerna till matvarubutikerna långa och priserna på förnödenheter för många venezuelaner orimliga.

Många människor i Venezuela tvingas lämna bort sina husdjur för att de inte har råd med mat till dem. Den här svältande hunden har fått en plats på ett skyddshem utanför Caracas. Foto: Fernando Llano/AP

Motståndet mot sittande presidenten Nicolas Maduro växer och häromveckan marscherade hundratusentals människor genom huvudstaden Caracas där man krävde hans avgång. Maduro å sin sida har anklagat oppositionen för att planera en kupp.

Oljan står för över 90 procent av landets exportinkomster och när oljepriset sjunkit globalt saknas pengar för att kunna importera mat som täcker befolkningens behov.

Hungriga, bortlämnade hundar på ett privat skyddshem för hundar utanför Venezuelas huvudstad Caracas. Foto: Fernando Llano/AP

I somras stormades gränsen till Colombia av hundratals kvinnor som på förhand gjort upp och möttes vid gränsen i vita tröjor. Tillsammans tog de sig in i staden Cúcuta, där livsmedelspriserna är många gånger lägre, och köpte på sig så mycket matvaror och förnödenheter de kunde för att sedan återvända hem till sina familjer.

”På en av landets största djurparker, Caricuao-parken i huvudstaden Caracas, rapporterades i somras 50 djur ha svultit ihjäl.”

– Vi är desperata, vi har ingenting: Ingen matolja, inget socker, inget ris, hade en av kvinnorna sagt till lokala medier, skrev BBC.

Geo har även tidigare berättat om hur djuren blir lidande i krisens Venezuela. På en av landets största djurparker, Caricuao-parken i huvudstaden Caracas, rapporterades i somras 50 djur ha svultit ihjäl under de senaste sex månaderna.

Vissa av djuren hade fått gå veckor utan mat och enligt Marlene Sifontes som är facklig företrädare för de anställda på den statliga parkförvaltningen Inparques hade tigrar och lejon på djurparken blivit matade med mangofrukter och pumpor som kompensation för bristen på kött.