Assad sprängde viktiga leden – snart är maten slut i Aleppo

President Bashar al-Assad har bombat den enda vägen in i östra Aleppo. Matvaror har blivit upp till tre gånger dyrare i den belägrade syriska staden och situationen blir alltmer pressad för de civila.

Tiotusentals personer står inför en allt svårare situation i belägrade Aleppo i Syrien.

Staden lider stor brist på mat, vatten och bensin.

Priset på varor har – som minst – fördubblats under kriget.

Förödelse efter rebellattacker mot regimkontrollerade områden i Aleppo efter att Bashar al-Assad kapat den sista vägen in i östra Aleppo, vilket gjort att matpriserna i staden skenat. Foto: Sana Handout/Epa

Castellovägen in i staden Aleppo hålls av rebeller. Det är den enda vägen in i östra delen av staden – och den har varit utsatt för konstant bombardering från styrkor lojala mot president Bashar al-Assads regering, rapporterar CNN.

Att vägen är avstängd gör att många nödvändiga varor inte kan föras in till den rebellkontrollerade delen av staden.

 

”Fortsätter att ta emot bekymrande rapporter om luftbombningar och granatbeskjutningar mot civila på platser.”

 

Enligt Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, en av de oppositionella grupper som är baserad i Storbritannien, rör det sig om 200 000–250 000 personer som nu hindras från att ta emot vatten, mat och bensin utifrån.

Striderna i staden har intensifierats och även FN har uttryckt oro för situationen. Man "fortsätter att ta emot bekymrande rapporter om luftbombningar och granatbeskjutningar mot civila på platser i både västra och östra Aleppo”, sa man i ett uttalande under tisdagen, skriver CNN.

Många civila har dött i Aleppo under de senaste dagarna. Här går människor runt i ruinerna efter en rebellattack i ett område kontrollerat av syriska armén. Foto: Sana Handout/Epa

Enligt Anas al-Abdah, president för oppositionella syriska koalitionen, kan regeringens belägring vara "skadlig mot civila".

 

LÄS MER: Varning: Aleppo nära humanitär katastrof

 

Priset på varor som mat och bensin har blivit minst dubbelt eller tre gånger så dyrt i Aleppo under kriget, skriver SVT och hänvisar till nyhetsbyrån AFP.

– Om vi inte hade odlat aubergine och zucchini inne i Aleppo skulle vi inte hitta några grönsaker alls, säger torghandlaren Abu Mohamed till AFP.

Inga andra frukter eller grönsaker kan importeras.

Bristen på mat gör att priserna ökar kraftigt. Ett kilo tomater kostar numera 500 syriska lira – jämfört med det ursprungliga priset på 25-50 lira.

Aleppo har förstörts enormt av kriget. Tidigare i veckan dödades 13 civila och 19 soldater i attacker i staden, skriver AFP.

 

LÄS MER: Många döda i attack mot sjukhus i Aleppo

 

Intensiva strider mellan rebellgrupper och regimstyrkor fortsatte under tisdagen – framför allt i den norra delen av staden, enligt SOHR. Detta trots ett landsomfattande eldupphör utlyst av den syriska armén, ett eldupphör som egentligen skulle upphöra i morgon torsdag.

 

”Sedan den 22 april har beskjutningen rört sig längre och längre västerut i staden.”

 

Under natten till onsdagen dödades minst tio civila, däribland barn, av beskjutningar och luftattacker i östra Aleppo, enligt SOHR. Bland annat ett sjukhus ska även ha förstörts.

Syriens president Bashar al-Assad har bombat Castellovägen, vilket gjort att matvarupriserna i Aleppo skjutit i höjden. Foto: AP

Under måndagen ska minst 19 soldater, säkerhetspersonal och milismän lojala till regimen ha dödats när rebeller sprängde en tunnel i gamla stan i Aleppo.

– Sedan den 22 april har beskjutningen rört sig längre och längre västerut i staden. Bombardemang varje dag, från luftattacker, bomber och raketer, sa Rami Abdulrahaman från SOHR till CNN, som uppskattar att 60 procent av de civila dödsfallen är orsakade av regimens attacker och 40 procent av rebellgruppers.