Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexlagen i Turkiet – det här betyder förslaget egentligen

När den svenska utrikesministern Margot Wallström i söndags twittrade om att Turkiet måste dra tillbaka den lag som tillåter sex med barn under 15 år orsakade det ett omfattande diplomatiskt rabalder.

Den turkiske vice statsministern anklagade henne för att vara felinformerad, utrikesministern kallade uttalandet "skandalöst", ambassadtjänstemän kallades upp till turkiska UD för en reprimand, det blev rubriker i internationella medier och till slut gick den turkiska författningsdomstolen ut med ett särskilt pressmeddelande med en förklaring till lagförslaget samt en särskild släng till "utländsk media som medvetet förvrängt beslutet".

Margot Wallström står fast vid sin åsikt om Turkiets sexlag

Margot Wallström står ändå fast vid sin åsikt:

– Sverige har en väldigt stark lagstiftning när det gäller att skydda barns rättigheter, och vi diskuterar till och med hur vi ska kunna föra in barnkonventionen i svensk lag. Det här är en principfråga för regeringen och även för mig personligen, säger hon.

Men det kontroversiella beslutet från den turkiska författningsdomstolen innebär inte att det är fritt fram att ha sex med barn mellan tolv och 15 år i Turkiet, som det först beskrevs när nyheten briserade.
– Det är straffskalan som ska justeras. Den gamla lagen kommer att upphävas om inte en ny lag tas fram vilket sätter press på lagstiftarna, säger Spyros Sofos, forskare på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Turkiets nya sexlag har ifrågasatts

I dagsläget döms alla personer som begår en handling som likställs med samlag med ett barn yngre än 15 år till minst 16 års fängelse i Turkiet.

Straffet har ifrågasatts då det inte ger domstolarna utrymme att nyansera domarna utifrån olika omständigheter – och i november förra året började den turkiska författningsdomstolen se över frågan om straffskalan.

Sadik Kutlu har studerat juridik i både Turkiet och Sverige.
Foto: / OKÄND

Advokaten menar att Turkiets sexlag missuppfattas

26 maj i år presenterade domstolen sitt utkast till förslag - som innebär att personer mellan tolv och 15 år ska kunna ge samtycke till sex vilket i sin tur ska kunna leda till ett lägre straff än 16 år. Landets regering har nu sex månader på sig att ta ställning till förslaget innan det kan bli en ny lag.

– Det som missuppfattats är att domstolen inte på något sätt godkänt att det inte blir något straff alls om barn mellan tolv och 15 år gett samtycke till sex. Så är det inte, det är fortfarande straffbart att utsätta barn för sexuella övergrepp även om barnet som är 12,13 eller 14 år gett samtycke, säger advokaten Sadik Kutlu.

Sverige har mycket mer nyanserad skala jämfört med Turkiet

Han arbetar på en advokatbyrå i Stockholm men har studerat juridik i både Sverige och Turkiet. Han fortsätter:

– Sexbrott mot en fyraåring måste kunna bedömas hårdare än sex med en 14-åring som kanske samtyckt till samlag. Lagen måste vara så att den ger domstolarna utrymme att ge en helhetsbedömning i enskilda fall.

Sadik Kutlu jämför med hur den svenska sexlagen ser ut, där straffskalan för våldtäkt mot barn ligger mellan fyra och tio års fängelse.

– Sverige har mycket mer nyanserad skala jämfört med Turkiet. Den turkiska domstolen vill att lagen ska skrivas om, precis som vi har i Sverige, och att man ska kunna döma utifrån de särskilda omständigheterna i målet, säger han.

När Expressen möter Margot Wallström i samband med en engelskspråkig presskonferens på utrikesdepartementet i Stockholm på onsdagseftermiddagen förklarar hon att hon välkomnar debatten som uppstått - men att hon fortfarande hoppas att förslaget till ny lagstiftning dras tillbaka.

Var du felinformerade när du skrev tweeten ”turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 måste återkallas”?

– Fakta är att beslutet från författningsdomstolen i Turkiet betyder att barnets rättigheter försämras och om ingenting görs blir det lag i januari. Jag välkomnar de reaktioner som kommit från det turkiska samhället, att de inte tänker tillåta detta så de måste börja agera. Det är en bra sak, säger Margot Wallström.

Hon borde förstå att hon gjort fel.

Omvärldens reaktioner sätter också press på den turkiska regeringen och det turkiska parlamentet.

– Med tanke på den stora mediala uppmärksamhet författningsdomstolens dom gett så kommer en lagstiftning inte kunna sopas under mattan, säger Spyros Sofos.
– Nu blir det svårare för regeringen att inte ta fram lagförslag för parlamentet, säger han.

Advokaten: Margot Wallström måste be om ursäkt

Sadik Kutlu är inte imponerad. Han menar att utrikesministerns argument är absurda:

– Det som är tråkigt är att hon sitter i en maktposition och utan att kolla upp fakta skriver en tweet som kan ge allvarliga konsekvenser. Hon har menat att ha sex med barn under 15 år kan bli lagligt i Turkiet, så kan man inte säga.

Han fortsätter:

– Hon borde förstå att hon gjort fel och hon måste be om ursäkt. Inte bara till Turkiet, det finns även massor av turkar som bor här som känt sig kränkta av hennes uttalanden.