Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen (?) om mormonledarens 34 fruar

Länge har Joseph Smith, mannen som lade grunden till Mormonkyrkan i Pennsylvania 1830, beskrivits som den perfekta profeten. En religiös förebild och större än livet självt. Dessutom, lyckligt gift och lojal sin partner, den älskade hustrun Emma.

Avhoppare och skeptiker har tvivlat på att det låg till på det viset – andra har accepterat kyrkans officiella hållning.

Till dess att sanningen till slut kom fram, 170 år efter Joseph Smiths död.

2014 släppte LDS-kyrkan – Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga – en rad uppgifter om dess grundare som många uppfattade som chockerande. Grundarens äktenskapliga bakgrund har visserligen inte varit helt okänd utan föremål för historiska debatter genom åren. Ledarskapet för kyrkan hade dock hållit fast vid beskrivningen av Smith som en man, lyckligt gift med endast en kvinna

CNN rapporterade att mormongrundaren gifte sig med 40 fruar

Bilden skulle förändras markant då kyrkan i november förra året publicerade en essä om Smith i vilken de bekräftade vad som aldrig hade sagts tidigare.

“Mormongrundaren Joseph Smith gifte sig med 40 fruar”, rapporterade sedan tv-kanalen CNN och samma nyhet publicerades av andra stora amerikanska medier och internationella nyhetsbyråer.


Uppgifterna som noggrant bearbetats under överinseende av ledarna för kyrkan var detaljerade. I essän beskrevs hur Joseph Smith haft mellan 30 och 40 fruar – inte bara Emma, som han gifte sig med i januari 1827 i South Bainbridge.

Joseph Smith.

En del av dessa kvinnor var redan äktade med andra män. Två av fruarna var systrar, två andra mor och dotter. De blev hans fruar inom loppet av en månad 1842. Hans sjunde fru, Sylvia Sessions, uppges ha avslöjat på sin dödsbädd vem som verkligen var dottern Josephines far.

De flesta av kvinnorna var mellan 20 och 40 år, men den äldsta var 56. Den yngsta han gifte sig med var Helen Mar Kimball, dotter till två nära vänner. Giftermålet skedde flera månader innan hon hade fyllt 15 år.

“Giftermål vid denna ålder, ej lämpligt enligt dagens syn, var lagligt under den eran och en del kvinnor gifte sig under tonåren”, förtydligades i texten.

Dessutom underströks att Helen Mar Kimballs relation till Smith inte hade några sexuella inslag.

Enligt essän hade polygamin beordrats av gud. Ordern kom genom en ängels uppenbarelse för Joseph Smith mellan 1834 och 1842. Denna order ska ha accepterats motvilligt av Joseph Smith och hans anhängare. Smith hade till och med hotats med ett draget svärd för att lyda.

Han har hävdat att det finns bevis för 33 fruar när den då förräderimisstänkte Smith mördades av en mobb

Exakt hur många fruar Joseph Smith hade är dock inte helt klarlagt. En del hävdar att antalet var högre – upp till 50. Mormonhistorikern Todd Compton skrev en bok om Smiths polygami långt innan bekräftelsen från kyrkan kom. Han har hävdat att det finns bevis för 33 fruar när den då förräderimisstänkte Smith mördades av en mobb 1844. Flera av dessa var redan gifta.

– Det var en riktigt uppseendeväckande detalj när jag inledde min research och började dokumentera dessa giftermål. Dessa kvinnor fortsatte leva med sina ursprungliga män som de var officiellt gifta med, säger Compton till NPR Radio.


LDS-kyrkan, med 15 miljoner anhängare i hela världen enligt AFP, har länge anklagats för att vara sluten. Texterna om dess tidiga historia är enligt kyrkan ett sätt att bemöta de uppgifter som spritts och som kan ha fått medlemmar att överge sin tro.

Steven E Snow, medlem av kyrkans ledarskap, sade i en intervju enligt New York Times:

– Det finns så mycket där ute på internet, så vi kände att vi är skyldiga våra medlemmar en säker plats dit de kan gå för att få trovärdig och trosuppmuntrande information om vad som var sant om dessa mer svåra aspekter av vår historia.

4Mormons, en grupp före detta mormoner, välkomnade att det de tidigare hävdat nu var kyrkans officiella hållning. ”Nu är det äntligen belagt, de kom ut med det och avslöjade det”, säger en man som filmas i samband med en samling där samtliga Smiths fruar står uppradade, i form av skådespelare.
Foto: Ur en film på Youtube.com

I skrifterna bekräftades också att män med flera fruar visst hade förekommit inom kyrkan efter att man 1890 pressats av USA:s regering att stoppa polygamin. De inom rörelsen som inte accepterade detta bröt sig loss och bildade andra kyrkor, varav en del fortfarande existerar. Ledaren för en av dessa grupper, Warren Jeffs, dömdes 2011 i Texas för sexbrott mot barn.


Beslutet att hantera uppgifterna med öppenhet har senare välkomnats från flera håll. Richard L Bushman, professor i historia vid Columbia University och själv mormon säger till New York Times:

– Någon gång bestämde de sig bara för att berätta hela historien, att inte vara defensiva och att inte försöka dölja någonting. Och det finns inte en enda uppgift som kan vara mer omskakade än Joseph Smiths äktenskap med andra mäns fruar.

Samtidigt som kyrkans öppenhet välkomnades av många väcktes också mycket andra reaktioner.

Nu är det äntligen belagt, de kom ut med det och avslöjade det

4Mormons, en grupp före detta mormoner, välkomnade att det de tidigare hävdat nu var kyrkans officiella hållning. Gruppens mål är att upplysa medlemmar i LDS-kyrkan om dess dolda historia.

– Nu är det äntligen belagt, de kom ut med det och avslöjade det, säger en man som filmas i samband med en samling där samtliga Smiths fruar står uppradade, i form av skådespelare.


En av de som reagerade med stor förvåning när avslöjandet gjorde var bloggaren Emily Jensen i Farmington i Utah, som ofta skriver om mormonerna.

– Joseph Smith introducerades för mig som praktiskt taget den perfekta profeten, och det här är inte sanning för många människor, säger hon till New York Times.

– Det här är inte kyrkan jag växte upp med, det här är inte den Joseph Smith jag älskar, säger hon.

Hon beskriver hur reaktionerna har liknat en sorgeprocess – förnekelse och ilska. Konstnären Leslie O Peterson från Cottonwoods Heights i Utah, utanför Salt Lake City, blev arg säger hon till New York Times.

Mormontemplet i Salt Lake City.
Foto: Douglas C. Pizac

– Varför i helsike har jag inte vetat om det här? De här kvinnorna har blivit som spöken i vår historia och vi undervisar eller talar inte om deras liv.

Ilskan gjorde att hon började måla alla Joseph Smiths fruar, som senare resulterat i en serie med 34 porträtt av de bortglömda fruarna. Hennes målningar har gett debatten om kyrkans bakgrund fortsatt bränsle och hon säger själv att hon är förvånad över hur många som inte har känt till den här delen av mormonernas bakgrund.

– Jag bara kände att vi måste få ut de här kvinnorna ur garderoben och se till att människor får lära sig om dem och att hylla dem, säger Leslie O Peterson.