Så sprider sig hatet mot de svenska turisterna på Mallorca: ”Stoppa utlänningar”

"Turister är terrorister" står sprejat på väggar i Palma – en stad där många invånare kräver att utlänningarna åker hem.

I kategorin Världspolitik

PALMA.

Budskapet till turisterna är enkelt: Ni ska bort.

På svenskarnas favoritresort Mallorca kräver delar av lokalbefolkningen ett slut på massturismen – och sprejar hatiska meddelanden på väggarna.

– Varje gång har vi kopplat in polisen utan något som helst resultat, säger Peter Ödlund på det utsatta svenskhotellet Palma Suites.

  • Patricia Bondesson, 22, Hörby, Studerande: "Jag kan förstå att det finns ett visst agg mot turister, inte minst med zoon och djur i fångenskap. Jag tänkte på det när jag var inne i Palma, hästarna som tar turister runt katedralen ... de hade ju inte varit där utan oss." Foto: Hannes Lundberg Andersson
  • Felix Klein, 25, Stuttgart, Installatör: "Ja, jag förstår att de tycker att det är ett problem. Det är väldigt många, titta här på stranden. Och speciellt många är det ju i Palma. Även vi känner det, och då är vi också turister." – Kira Müller, 22, Stuttgart, jobbar på kontor: "Turisterna för ju in en massa pengar till Spanien, men vi förstår ändå irritationen. Vi har försökt hitta något som känns lokalt, spanskt, men har i stort sett bara hittat brittisk, irländsk och tysk kultur." Foto: Hannes Lundberg Andersson
  • Simon Wair, 41, Liverpool, Egenföretagare: "Vi förstår verkligen vad de menar. Det är mycket trevligare med det som är traditionellt spanskt. Det är ganska speciellt att komma från Storbritannien till ett annat land, och mötas av allt det brittiska här också. Det är lite trist." – Louise Wair, 42, Liverpool, Hemmafru: "När man ska äta finns det nästan alltid en massa brittisk mat, men vi åker från Storbritannien för att se något nytt. Samtidigt finns det andra ställen vi skulle kunna åka till då." Framför dem står Talia, 10, Indi, 7 och Ned, 5. Foto: Hannes Lundberg Andersson
Helskärm

– Hola.

– No.

En av alla hundratals turister försöker gå ut i en trädgård som angränsar till katedralen La Seu i Palma de Mallorca. Han stoppas direkt av en anställd. Just här har inte alla tillträde.

Miljontals turister besöker Mallorca

Mallorca tillhör ögruppen Balearerna som består av Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera.

Land: Spanien.

Språk: Spanska.

Valuta: Euro.

2015 beräknas 8 806 950 turister ha besökt Mallorca. Drygt en miljon av dem var spanjorer, resten utländska. 325 241 av dem var svenskar. Majoriteten (3 237 745) var från Tyskland och Storbritannien (1 985 311).

Källa: Caib.es

Visa merDölj

Resten av den heliga byggnaden är full av turister som trots tydliga skyltar som säger att det är förbjudet att fotografera med blixt, röka, prata i telefon, ha med sig dryck, ha på sig huvudbonad eller klä sig i linne och shorts, gör flera av sakerna.

”Turismen beräknas stå för drygt 16 procent av alla jobb i Spanien – men alla trivs inte med det.”

Mallorca har sen länge varit ett av de populäraste resmålen i Medelhavet. Sen 1950-talet har ön – i folkmun känd som Mallis – för många svenskar fungerat som en naturlig semestertillflykt. Varje år beräknas drygt 15 miljoner turister besöka ön, och hos de svenska resebyråerna ligger medelhavsresorten ständigt i topp.

Turismen beräknas stå för drygt 16 procent av alla jobb i Spanien – men alla trivs inte med det. Runtom i Palmas gamla kvarter, bara meter från katedralen och de kringliggande souvenirshopparna, har turistfientligt klotter börjat dyka upp.

Det är inga välkomnande budskap som står sprejade på vissa av husväggarna på Mallorca. Foto: Hannes Lundberg Andersson

"Turister, ni är terroristerna", lyder en fras som skrivits över en vägg i området.

En annan:

"Lämna turister, flyktingar välkomna."

"Stoppa utlänningar", lyder en tredje och en fjärde säger:

"Avbryt gentrifieringen."

Det fyrstjärniga svenskhotellet Palma Suites, som invigdes av kungens syster prinsessan Birgitta 2013, har utsatts för flera klotterattacker. Gång på gång har personalen mötts av aggressiva slagord och ibland ordlös färg som kastats på hotellets fasad i protest.

”Det är känt att det finns en mindre "anarkistisk" grupp som helst skulle vilja se alla turister bort från ön, och att lokalbefolkningen fick ha sin ö för sig själva.”

– Vi har blivit utsatta för det här politiska motiverade klottret ett flertal gånger. Varje gång har vi kopplat in den lokala polisen i ärendet, utan något som helst resultat, säger Peter Ödlund, hotelldirektör på Palma Suites, när Expressen når honom på Mallorca.

– Då det är en känslig fråga för en stad som lever mycket på turismen, så tror jag att man försöker lägga locket på så mycket som möjligt. Bäst är nog att man inte finner de skyldiga, fortsätter Ödlund.

I april skrev brittiska Daily Mail att polisen och det politiska styret i Palma satt in extra resurser för att hitta de ansvariga.

– Det är känt att det finns en mindre "anarkistisk" grupp som helst skulle vilja se alla turister bort från ön, och att lokalbefolkningen fick ha sin ö för sig själva.

Peter Ödlund, managing partner på svenskhotellet Palma Suites, säger att polisen inte lyckats hitta de som utsatt hotellet för klotter. "Jag tror att man försöker lägga locket på så mycket som möjligt", säger han. Foto: Privat

Peter Ödlund säger att han förstår att delar av lokalbefolkningen reagerar när turistvågen slår till mot ön på sommaren, men att just fyrstjärniga Palma Suites, som främst riktar sig till turister under det mindre intensiva vinterhalvåret, utsätts gång på gång förstår han inte.

”Hatklotter är ju inte precis något konstruktivt sätt att försöka påverka situationen.”

– Eventuellt så har vi blivit utsatta för klottret då vi ligger i en del av den gamla staden som tidigare har varit mycket nedgången och fortfarande har en hel del uteliggare. "Svenska avundsjukan" kanske inte är rätt sätt att beskriva fenomenet, men något liknade spanskt kanske ligger bakom.

– Hatklotter är ju inte precis något konstruktivt sätt att försöka påverka situationen. Man bör nog vara lite försiktig med hur man behandlar en grupp som står för över 25 procent av öarnas inkomster, avslutar Ödlund.

Svenskhotellet Palma Suites har utsatts för skadegörelsen. Foto: Hannes Lundberg Andersson

Men missnöjet visar sig inte bara i form av anti-turismklotter. I Facebookgruppen Asociación de Vecinos del barrio de la Seu, en grupp för boende i grannskapet la Seu, delar invånare med sig av sin verklighet mitt i massturismen. Och den visas. På bild efter bild syns gator fulla av taxibilar, turisters hyrbilar som bärgas mitt i natten och fulla semesterfirare.

"Hur länge ska vi behöva utstå det här skämtet, señor Hila?", står det intill en av bilderna.

”Vi kommer inte se mellan fingrarna med individer eller företag som inte respekterar kommunala lagar och bryter mot lugnet och den allmänna ordningen.”

Frågan riktas till José Hila, borgmästare i Palma sen juni förra året. Hila företräder Spanska socialistiska arbetarpartiet, PSOE, och har lovat att lokalbefolkningens turismkritik och -oro ska tas på allvar. Inför sin första riktiga turistsäsong nu i sommar mötte han företrädare för polisen och de boende i Palma för att höra analysera hur den ska hanteras. Tillsammans med turistrådgivaren Biel Barceló gjorde han det tydligt att de vill angripa fylleturismen:

– Vi kommer inte se mellan fingrarna med individer eller företag som inte respekterar kommunala lagar och bryter mot lugnet och den allmänna ordningen, sa Hila i ett officiellt uttalande i april.

Budskapet är tydligt på de sprejade väggarna i Palma: Åk hem turister! Foto: Hannes Lundberg Andersson

Inför en illegal fest i området Playa de Palma i våras var det upp till bevis. För att markera mot alkoholturisterna kallades ett 20-tal poliser in för att stoppa festen, samtidigt som förebyggande åtgärder sattes i gång på andra håll.

”Styret i Palma har beslutat att även stoppa personer från att parkera vid katedralen.”

Festslogans i stil med "have fun until the doctor comes", ha kul tills läkaren kommer, har fått tas bort, skriver Majorca Daily Bulletin. På vissa platser på ön förbjuds butiker att sälja alkohol mellan midnatt och klockan 08 på morgonen, skriver sajten Euronews. I Palmaområdena Playa de Palma, Can Pastilla, El Jonquet, Paseo Maritimo, Son Armadams, Plaza Gomila och El Terreno har polisen ökad makt att stoppa personer från att dricka på gatan, skriver sajten vidare.

Men förbuden är inte enkelriktade. Styret i Palma har beslutat att även stoppa personer från att parkera vid katedralen.

Anledningen: Bilar förstör den vackra bilden av området.

Resultatet: De boende, som ofta bor i trånga bakgator, tvingas parkera långt hemifrån.

Luis Clar administrerar Facebookgruppen Asociación de Vecinos del barrio de la Seu. Han är missnöjd med hur den politiska ledningen i Palma behandlar de boende. Foto: Privat

– Styret har tillåtit ett antal taxibilar, kallade taxi-tours, som för en avgift ger turister en rundtur genom staden. De bryter mot reglerna och parkerar i vårt grannskap, där vi har förbjudits att parkera, säger Luis Clar, förespråkare för Facebookgruppen.

– De hindrat oss från att parkera på grund av att det skapar "visuella föroreningar". Men taxiturerna får parkera där. Det är ett tydligt ställningstagande för turister, mot de boende.

”Vi godkänner inte någon inställning som går emot allmän eller privat egendom i vår närhet.”

Luis Clar säger att situationen blivit värre de senaste åren, efter att kryssningarna från fastlandet ökat.

– Med det systemet har besökarna bara några timmar på sig att besöka staden, och då kommer de flesta naturligtvis till katedralen. Vi är inte emot turister. Om de är artiga och rena har vi inga problem med dem, men det blir ofta stökigt. Och vi tillåts inte leva våra liv, säger han.

Anti-turist-klottret är han samtidigt tydlig med: Det är inte okej.

– Vi är helt emot det. Vi godkänner inte någon inställning som går emot allmän eller privat egendom i vår närhet. Vi förstår att detta är en liten grupp med en förvrängd verklighetsuppfattning.