Så rekryterar IS unga män i Europa

Dolda nätverk arbetar i källare och stängda lägenheter där de låter rekryterna övertala varandra: ”De letar efter personer som är 15 till 18 år gamla”.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

MOLENBEEK.

En kvinna sitter på knä några meter bak, gömd i skuggan bakom en pelare. Nere vid entrén till moskén sitter en annan kvinna på knä och ber. Ingen av dem får be tillsammans med de drygt 50 männen som sitter på golvet som är helt täckt av bönemattor. Männen sitter vända mot talarstolen och imamen Mohamed Toujgani.

Vi befinner oss i Molenbeeks största moské Al Khalil, inte ens hundra meter från lägenheten där Paristerroristen Salah Abdeslam bodde.

Efter bönen får Expressen en pratstund med imamen i ett rum intill. Först vill han se våra press- och ID-kort. Han känner igen fotograf Matilda Nyberg trots att hennes hår inte syns efter att hon fått ta på sig en hijab, köpt nere vid torget i Molenbeek.

”Om någon planerar att åka till Syrien så beror det inte på vad som lärs ut här”, säger Al Khalil, imam. Foto: Matilda Nyberg

Al Khalil har pekats ut som en av de mer radikala av Molenbeeks över 20 moskéer och har beskyllts för att fungera som rekryteringsplattform för jihadister. Helt grundlöst, tycker Mohamed Toujgani.

– Vi pratar om det här varje fredag och under bönerna i veckorna. Om någon planerar att åka till Syrien så beror det inte på vad som lärs ut här, säger han och menar att problemet snarare är att jihadisterna inte kommer till de etablerade moskéerna.

– Om någon skulle komma till mig skulle jag se till att den inte åkte till Syrien. Genom tal, genom våld, oroa dig inte. Han skulle inte åka. Men de kommer inte och frågar mig, de säger ”prata inte med imamen, berätta inte för honom”. De vet att de skulle stoppas.

”Vi ser terrorism mot civila som en feg handling och det har inget att göra med vår religion”

Flera gånger återkommer imam Mohamed Toujgani till vers 5:32 i Koranen:

”... om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela människosläktet.”

Mohamed Toujgani fortsätter:

– Vi muslimer tar avstånd från det som har hänt. Vi ser terrorism mot civila som en feg handling och det har inget att göra med vår religion.

Imamen pekar på livssituationen för unga män i Molenbeek som problemet. Arbetslösheten, som bedöms ligga på 28,6 procent hos män, inte minst.

– De har för mycket fritid, som de inte använder. De säljer droger, de röker på, de säljer vapen. Om man tar vara på de här personerna blir de en kraft, de kan bygga upp det här landet. De kan, de är fulla av energi. Använd den!

Bön i Molenbeeks största moské, Al Khalil. Foto: Matilda Nyberg

 

Samma energi har andra också sett, men valt att använda på andra hållet. En av dem är Khalid Zerkani, kallad ”Papa Noël” – jultomten.

Khalid Zerkani är 42 år gammal och född i Marocko. Våren 2015 dömdes han, klädd i sneakers och en Adidas-träningsoverall, till 12 års fängelse för att ha rekryterat jihadister och skickat dem till Syrien.

”Inte förrän 2012 förstod den belgiska regeringen problemet med radikalisering i landet”, säger Corinne Torrekens, statsvetare och expert på islamistisk radikalisering. Foto: Matilda Nyberg

Bland de unga män han snärjt återfinns Paristerroristerna Abdelhamid Abaaoud och Chakib Akrouh, och bombmakaren Najim Laachraoui som sprängde sig i Bryssel förra veckan.

Tillsammans med dem drev Zerkani det så kallade ”Zerkani-nätverket”. Redan 2012 inledde polisen en utredning om gruppen, men de inblandade tilläts röra sig fritt i två år då de fortsatte att röra sig mellan Syrien och Belgien.

– Jag sa till journalister att "de är lite galna, men inte mer än det". Men nej. De var faktiskt farliga, säger Corinne Torrekens, statsvetare och expert på islamistisk radikalisering i Belgien, om när den nu terrorstämplade och upplösta gruppen "Sharia4Belgium" dök upp 2010.

 • Najim Laachraoui Sprängde sig till döds på Zaventem-flygplatsen på tisdagen. Tros vara bombtillverkaren som förberett attackerna i Bryssel nu och Paris i november. Hans DNA hittades i samband med utredningen av Parisdåden. Bodde i närliggande stadsdelen Schaerbeek. Foto: REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
 • Brahim el-Bakraoui Född i Bryssel, växte upp i Laeken. Sprängde sig och sina offer till döds på flygplatsen Zaventem på tisdagen. Hyrde en lägenhet i den södra förorten Forest tillsammans med sin bror. Tros ha varit med Belkaid i Molenbeek när polisen sköt ihjäl honom. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
 • Khalid el-Bakraoui Också han född i Bryssel. Yngre bror till Brahim el-Bakraoui. Sprängde sig och sina offer till döds vid tunnel-banestationen Maalbeek på tisdagen. Tros ha varit med Belkaid i Molenbeek när polisen sköt ihjäl honom. Foto: Interpol / Handout / EPA TT NYHETSBYRÅN
 • Youssef Belhadj En av de misstänkta bakom tågbombningarna i Madrid 2004 greps i sitt hem i Molenbeek drygt ett år efter dåden.
 • Ayoub El-Khazzani Låg bakom försöket till en masskjutning ombord på ett snabbtåg mellan Amsterdam och Paris i april 2015. Ska ha bott i stadsdelen i drygt 1,5 år innan attacken. Han ska ha bott hos sin syster.
 • Amedy Coulibaly Tog - och avrättade - gisslan i en judisk butik i Paris i samband med Charlie Hebdo-attackerna i Paris i januari 2015. Köpte sina vapen i Molenbeek. Foto: Uncredited / AP MILITANT VIDEO
 • Mehdi Nemmouche Ligger bakom den blodiga attacken mot judiska museet i Bryssel i maj 2014. Hyrde ett rum i Molenbeek ett par månader innan attacken. Där tros han ha planerat skjutningen där fyra offer dödades. Mehdi Nemmouche misstänks ha tillbringat runt ett år i Syrien, där han ska ha krigat för IS.
 • Brahim Abdeslam En av självmordsbombarna som slog till i Paris i november 2015. Växte upp och levde i Molenbeek med sin familj, däribland den yngre brodern Salah Abdeslam.
 • Salah Abdeslam Greps inte förrän i fredags efter att ha varit Europas mest jagade man efter terrordåden i Paris. Drev tillsammans med storebrodern Brahim Abdeslam ett kafé i Molenbeek där han också bodde. Foto: Uncredited / AP BELGIAN FEDERAL POLICE
 • Abdelhamid Abaaoud Den påstådda hjärnan bakom attackerna i Paris. Kom också han från Molenbeek. Där bodde han tidigare tillsammans med sin familj, däribland en lillebror, Younes Abaaoud, som vid 13 års ålder lockades till kriget i Syrien.
 • Chakib Akrouh Dödades i samma lägenhet i Paris som Abdelhamid Abaaoud befann sig i när polisen slog till, dagarna efter dåden. Akrouh tros ha sprängt sig själv i lägenheten, belägen i förorten Saint-Denis. Kom från Molenbeek där han bodde tills han reste till Syrien för att ansluta till IS. Ska tillhöra en större grupp som rekryterar. Dömd till fem års fängelse i sin frånvaro.
 • Mohammed Belkaïd Algerisk medborgare som bott i Sverige. Dödades i Molenbeek den 15 mars då polisen slog till mot en lägenhet. Hur länge han var i Molenbeek innan han sköts ihjäl är oklart.
 • Amine Choukri Greps i Molenbeek tillsammans med Salah Abdeslam i fredags. Var känd av polisen sen tidigare och kontrollerades av tysk polis i oktober 2015, då tillsammans med Salah Abdeslam. Foto: VANTAGENEWS.COM
 • Mohamed Abrini Fortfarande på fri fot. Ska ha kört den Renault Clio som användes vid terrordåden i Paris i november.
 • Ahmed Dahmani Bor i Molenbeek. Kontrollerades med Salah Abdeslam i Grekland den 4 augusti. Kvällen den 13 november sågs han med Mohamed Abrini på en bar i Molenbeek. Greps dagen därpå i Antalya, Turkiet. Tros ha pekat ut mål inför dåden i Paris.
 • Gelel Attar Belgare som bodde i Molenbeek mellan 2011 och 2013. Reste till Syrien med Chakib Akrouh i januari 2013. Tros tillhöra en större grupp som rekryterar nya IS-krigare. Dömd till fem års fängelse i sin frånvaro.
Helskärm

– Inte förrän 2012 förstod den belgiska regeringen problemet med radikalisering i landet. Det var då fler och fler började sina terrorresor till Syrien och Irak. Vi trodde att de slogs för rebellerna, det tog ett tag innan vi insåg att de var ett problem och en potentiell fara, säger hon.

 

2014 tog polisen tag i problemet på allvar och grep systematiskt Zerkani-nätverkets medlemmar. När rättegången startade ett år senare stod 32 personer åtalade för inblandning. Men bara 13 av dem kom. De andra antogs vara kvar i Syrien där de antingen stred eller hade dött för IS.

Flera män dömdes i sin frånvaro. Bland dem finns, utöver Abdelhamid Abaaoud och Chakib Akrouh som fick 20 respektive fem års fängelse, Reda Kriket som fick tio års fängelse. I torsdags greps han i Paris, också han misstänkt för inbladning i Paris- och Brysseldåden.

”En av de yngsta som rekryterades var Abdelhamid Abaaouds lillebror Younes. Han var bara 13 år gammal när han reste till Syrien”

Gelel Attar, sedd som Zerkanis högra hand, greps i Marocko tidigare i januari. Även han var dömd till fem års fängelse i sin frånvaro.

– Zerkani har perverterat en hel generation, särskilt de unga i Molenbeek, sa åklagaren Bernard Michel vid rättegången i våras enligt Reuters.

Zerkani ska ha verkat som predikant i ”underjordiska”, hemliga moskéer runtom i Molenbeek. Han sökte sig till småkriminella män och fick snart smeknamnet ”jultomten”, dels på grund av sitt långa skägg, dels för att han lät tjuvarna behålla delar av det de stulit. En av de yngsta som rekryterades var Abdelhamid Abaaouds lillebror Younes. Han var bara 13 år gammal när han reste till Syrien med storebrodern i januari 2014. Abdelhamid Abaaoud dömdes – också det i sin frånvaro – för egenmäktighet med barn.

 

”De letar efter personer som är 15, 16, 17, 18 år gamla. Sen börjar de prata med dem”, berättar Said, 26, om IS-rekryterarnas metoder. Foto: Matilda Nyberg

26-årige Said, som känner flera personer som åkt eller försökt åka till Syrien för att ansluta till IS, som han kallar ”sekten”, berättar att Zerkani-nätverket och liknande grupper jagar sina byten i parker.

– Det görs inte i moskéerna. De går inte till moskén. Vissa människor som tillhör sekten här går till parken. Till exempel. De letar efter personer som är 15, 16, 17, 18 år gamla. Sen börjar de prata med dem. ”Varför låter du folk dö i Syrien, varför hjälper du dem inte? Är du en bra muslim?” De hjärntvättar dem, säger han och berättar hur det kan gå till.

”När man är ung har man sina övertygelser, man brinner starkare”

– De tar dem till en lägenhet och sätter dem två och två, tre och tre, fyra och fyra. Säg att det är sex personer, då delar de upp dem i mindre grupper. Om en av dem ändrar sig, säger ”nej, jag vill hem”, så övertalar de andra honom om att stanna.

Det var så hans vänner gjorde innan de avslutade sina liv genom att ta andras.

Corinne Torrekens, statsvetare och expert på islamistisk radikalisering i Belgien, igen:

– De är unga. De är mer intensiva. När man är ung har man sina övertygelser, man brinner starkare.

Hannes Lundberg Andersson och Matilda Nyberg i Molenbeek.