Så driver världen med Melania Trumps tal på sociala medier

Försvaret: ”Hon visste att hon skulle tala inför 35 000 människor, att tro att hon skulle plagiera något är galet”

I kategorin Världspolitik

Konventet i Cleveland skulle bli Donald Trumps stora triumf.

Men på tisdagsmorgonen domineras nyhetsflödet ännu av plagiatanklagelser – sedan det uppdagats att delar av hustrun Melanias tal tycktes ha kopierats från ett tal Michelle Obama höll 2008.

På sociala medier driver nu tusentals med Melania Trump och hennes talskrivare.

Donald Trump är känd som en mästare på att styra nyhetsflödet. Republikanernas pågående konvent i Cleveland skulle bli hans stora triumf, men fastighetsmagnatens politiska framgångar har nu hamnat i skuggan av en oväntad – och enligt många komisk – kontrovers.

Under konventets andra dag domineras medierna – både traditionella och sociala – av de plagiatanklagelser som i går riktades mot Melania Trump. Detta sedan det uppdagats att delar av det hyllningstal hon höll till maken Donald tycktes ha kopierats från ett tal Michelle Obama höll under demokraternas konvent 2008.

På sociala medier skämtas det nu friskt om Melania Trumps tal. Att de stycken som ska ha kopierats handlade om moral och värderingar har bara ökat munterheten.

"Om du ska plagiera ett tal, se til att du plagierar den sektion som handlar om hårt arbete och ärlighet, skriver NBC:s analytiker David Corn på Twitter.

Även Melania Trumps talskrivare får sin beskärda del av gliringarna. "Jag vill tacka två av mina talskrivare, 'klipp ut' och 'klistra in', skriver användaren Jim Stillwell på Twitter.

Trumps valkampanj har slagit tillbaka mot plagiatanklagelserna.

– Inget har plagierats, detta handlar om vanliga ord och värderingar. Hon visste att hon skulle tala inför 35 000 människor, att tro att hon skulle plagiera något är galet, säger Trumps kampanjchef Paul Manafort till CNN.

Men på sociala medier fortsätter lustigheterna. På Twitter trendar hashtaggen #FamousMelaniaTrumpQuotes – Berömda citat av Melania Trump – där den blivande presidentkandidatens hustru tillskrivs allt från historiska citat till kända repliker från populärkulturen.

 

Samtidigt lyfter vissa användare teorin att plagiatet kan vara resultatet av ett medvetet försök att sänka Trump inifrån.

"Det är så uppenbart, det finns inte en chans att talskrivaren inte förväntade sig att åka fast. Som att de ville sabotera för Melania", skriver Yair Rosenberg, journalist på amerikanska Tablet Mag.