Ryska skolbarn beväpnades med yxa

Ryska myndigheter sätter in specialfordon för att hjälpa barn till skolan, efter uppgifter om att barnen fått yxbeväpna sig för att hålla vargar och björnar borta.

Med en knapp mil till den närmaste skolan pulsar barnen genom tung snö och i ena handen bär ett av skolbarnen en yxa. Anledningen: rädsla för farliga djur i den djupa skogen, enligt barnens föräldrar som filmat händelse och sedan spritt videon.

Efter att barnens svåra strapats uppmärksammats i statliga ryska medier har myndigheter nu lovat att sätta in särskilda bussar för att transporta barnen från hembyn Verchnij Nugusj. Byns egen skola fick nyligen stänga och det är därför barnen har fått vändra genom snön.

– Beslut fattades i frågan och barnen kommer inte längre att gå genom skogen, säger Kamar Isanamanova, mamma till ett av skolbarnen, till sajten Mediakorseti.

– På lördag börjar busstransporterna.

Med en knapp mil till den närmaste skolan pulsar barnen genom tung snö och i ena handen bär ett av skolbarnen en yxa.

Klarade sig oskadda

Det är föräldrarna själva som uppger att en varg attackerade barnen som dock klarade sig oskadda. Det uppgiften har dock ej kunnat bekräftas och myndigheter uppger att det inte finns några officiellt rapporterade fall av angrepp mot människor, enligt statliga tv-kanalen Rossija 24.

Myndigheter ska enligt lokala medier ha sagt att de känt till situationen men att de inte har kunnat ordna med busstransport på grund av en brant backe på vägen, och att föräldrar gått med på att turas om med att ta barnen till skolan.

Anledningen: rädsla för farliga djur i den djupa skogen, enligt barnens föräldrar som filmat händelse och sedan spritt videon. Foto: Suzanne Simonsson

Specialfordon

När barnens situation fick spridning på riksnivå, och sedan internationellt, backade myndigheterna dock. Enligt lokala medier har de ny lovat att transport med en fyrhjulsdriven bil kommer att ordnas, efter att distriktsåklagare ingripit.

Barnen har under veckan bott med anhöriga i byn Galiakberova där skolan ligger. På helgerna har de sedan tagit sig tillbaka hem till föräldrarna, till fots eller i släde eftersom bussar har svårt att ta sig fram i snön.

Enligt lokala medier har de ny lovat att transport med en fyrhjulsdriven bil kommer att ordnas, efter att distriktsåklagare ingripit.

– De här barnen har vandrat genom skogen för sista gången, säger en tjänsteman enligt The Moscow Times.