Foto: Sergei Ilnitsky / Epa / Tt

Putins militära propagandashow

International Army Games, militärmästerskapet för Ryssland och dess allierade, är i full gång. Spelen inleddes med pansarvagnsbalett och en besvärande helikopterkrasch.

I kategorin Krig & konflikt

Just nu pågår militärmästerskapen International Army Games i Ryssland. Namnet till trots är det en ganska begränsad skara nationer som medverkar, närmare bestämt grannländerna och ett utvalt gäng kompisar.

Bland deltagarna märks kärnvapenstater som Kina, Pakistan och Indien. Samt de för vilka den geopolitiska spelplanen börjat slutta mot Ryssland när relationerna med USA surnat – Venezuela och Nicaragua.

”Det andra är att spelen är ett mycket medvetet steg i återupprustningen av Rysslands militära styrkor”

Den gemensamma nämnaren är enligt Carl Bergqvist, försvarspolitisk bloggare och krönikör i Expressen, att samtliga deltagare är köpare av ryskt krigsmateriel.

– Jag tror att det finns två syften, säger han. Det ena är naturligtvis att knyta vänskapliga relationer. Det andra är att spelen är ett mycket medvetet steg i återupprustningen av Rysslands militära styrkor.

 

Totalt har 17 stater skickat soldater, pansarfordon, jaktflyg och stridsbåtar för att tävla i grenar som ”luftens pilar” och ”tankbiathlon”, pansarvagnarnas motsvarighet till skidskytte.

Tankbiathlon är med 14 nationer spelens överlägset mest populära gren.

Tre besättningsmän ska manövrera sitt pansarfordon genom en simulerad stadsmiljö i en förort till Moskva och samtidigt skjuta granater på markbundna mål och maskingevärseld mot hot från ovan. Samtliga deltagare kör samma tank, en rysk T-72.

”Den kom i början på 70-talet men var väldigt hemlig och fanns bara i forna Sovjetunionen, men efter murens fall har den spridits”

– Det är en vagn som är relativt väl spridd ute i världen, säger Stefan Karlsson, nationell fordonsexpert vid Statens försvarshistoriska museer. Den kom i början på 70-talet men var väldigt hemlig och fanns bara i forna Sovjetunionen, men efter murens fall har den spridits. Många länder som inte haft möjlighet att köpa det absolut senaste på marknaden har satsat på T-72:an. Den är pålitlig och robust och så är den lite billigare och har funnits på andrahandsmarknaden.

 

Inga västmakter deltar i de ryska spelen. Men väst har genom åren arrangerat flera liknande tillställningar. Som anställd i Försvarsmakten ägnade den dåvarande kapten Stefan Karlsson över 20 år åt att utbilda stridsfordonsförare. Hans erfarenheter av tävlingarna är positiva.

”Jag vill nog påstå att tävlingarna varit till bra mycket mer nytta för alla inblandade än man kanske förstått”

– Nato hade länge en motsvarande tävling och i Europa har det genomförts simulatortävlingar där Sverige var med. Vi var riktigt duktiga en period. Det sporrar förbanden och besättningarna och leder till att kunskapsnivån och utbildningsformerna utvecklas. Jag vill nog påstå att tävlingarna varit till bra mycket mer nytta för alla inblandade än man kanske förstått. Sedan kan det ju bli lite skevt när industrin är med och stöttar och sponsrar, men så är det ju i alla former av tävlingssammanhang.

Dessa länder deltar

Azerbajdzjan, Angola, Armenien, Egypten, Indien, Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Kuwait, Mongoliet, Nicaragua, Pakistan, Ryssland, Serbien, Tadzjikistan, Venezuela, Vitryssland.

Visa merDölj

För ett rustande Ryssland, regerat av en president som gärna anlägger en militär image, är spelen också en form av medialt mandomsprov. Samt ett sätt att spänna musklerna i ett skarpt säkerhetspolitiskt läge.

”Det handlar om att visa sin militära makt”

– Det är en propagandauppvisning. Det handlar om att visa sin militära makt: ”titta vilka duktiga stridsvagnsvagnsförare och stridspiloter vi har”, säger Carl Bergqvist.

 

Och det började bra. Under invigningen iscensatte dansare, skådespelare och soldater Rysslands militära utveckling genom historien. Därefter bjöds publiken på pansarvagnsbalett med synkroniserade piruetter till tonerna av klassisk rysk musik.

”Med tanke på mängden haverier som varit senaste två månaderna ser inte alls ut bra för ryska flygvapnet”

Det fortsatte sämre. Under en flyguppvisning i Dubrovichi sydost om Moskva kraschlandade i söndags en rysk attackhelikopter. Den ene piloten dog.

En tydlig plump i propagandaprotokollet, menar Carl Bergqvist.

– Med tanke på mängden haverier som varit senaste två månaderna ser det inte alls ut bra för ryska flygvapnet. Sedan vet man inte hur ser ut med andra delar av de väpnade styrkorna, men med helikopterhaveriet blev väldigt tydligt.

Världens bästa pansarvagnar, enligt experten

Leopard 2 – Tyskland

M1A2 – USA

Challenger 2 – Storbritannien

T-90 – Ryssland

Stefan Karlssons kommentar:

"De har bra vapen, bara skydd och bra framkomlighet. Sedan är de integrerade med den modernaste elektroniken med satellitnavigering och innehåller all den tekniska kompetens man kan tänka sig."

Visa merDölj