Nej till abortförbud efter kvinnornas protester – bilderna sprider sig

Ett förslag om totalförbud av aborter i Polen har väckt massiv kritik runtom i Europa. Nu har regeringen avvisat förslaget – och bilderna från jättedemonstrationerna sprider sig som segersymboler på nätet.

I kategorierna Världshälsa ochVärldspolitik

Efter dagar av jätteprotester och masstrejer i Polen har det kritiserade förslaget om ett totalförbud mot aborter i det katolska landet fallit, bekräftades på torsdagen.

– Protesterna har fått oss att tänka efter och det har varit en lektion i ödmjukhet för ledningen, uppger vetenskaps- och utbildningsministern Jaroslaw Gowin, enligt nyhetsbyrån AP.

Medborgarförslaget lades fram av organisationen Ordo Iuris, som fått 450 000 polska medborgare att skriva under en appell med krav på ett närmast totalt abortförbud.

Bara om kvinnans liv är i direkt fara ska abort tillåtas, enligt förslaget, inte om en kvinna blivit gravid genom våldtäkt eller incest.

”Protesterna var större än någon väntat sig. Folk var förundrade.”

För kvinnor som ändå utför abort och för läkare som hjälper dem väntar ett fängelsestraff på upp till fem år, enligt förslaget.

Vid missfall skulle en utredning krävas för att slå fast att inte abort ligger bakom.

Både katolska kyrkan i Polen och regerande partiet Lag och Rättvisa har visat stöd för förslaget, men nu är det alltså klart att regeringen avvisar förslaget, efter en omröstning i parlamentet som landade på 352 nej-röster mot 58 ja.

– Protesterna var större än någon väntat sig. Folk var förundrade, säger aktivisten och kommentatorn Agnieszka Graff, skriver The Guardian.

– Warszawa svämmade över av kvinnor klädda i svart. Det var underbart att känna energin och vreden. Den känslomässiga intensiteten var otrolig.

En kvinna i Warsawa håller ut en svart flagga över kvinnorna som demonstrerar mot det nya förslaget om skärptare abortlag i Polen. Foto: Janek Skarzynski / AFP

Polen har redan i dag en av EU:s hårdaste lagstiftningar när det gäller abort. Många reser därför till angränsande länder för att kunna utföra ingreppet.

Abort tillåts enligt nuvarande lag om incest eller våldtäkt ligger bakom graviditeten, om kvinnans liv är i fara eller om fostret är svårt skadat.

Under 2014 utfördes mindre än 2 000 lagliga aborter i Polen. 

”Jag fortsätter att posta samma story om att abortlagen i Polen ställts in efter protester för att det gör mig så jäkla GLAD.”

När nu det nya förslaget om en ytterligare skärpning av abortlagen i Polen avvisats i parlamentet, sprider sig hejarop och bilderna av de demonstrerade kvinnorna på sociala medier under hashtaggs som #CzarnyProtest och #blackmonday.

”Bra gjort, Polen! Ni gjorde det rätta. Må ni alltid stödja era kvinnor, deras val, självständighet och liberala policys!” skriver en kvinna på Twitter.

”Jag fortsätter att posta samma story om att abortlagen i Polen ställts in efter protester för att det gör mig så jäkla GLAD”, skriver någon annan.

Rumänska kvinnor i Bukarest deltar i en demonstration mot det polska förslaget. Foto: Daniel Mihailescu/AFP
Protester i Warzawa. Foto: Radek Pietruszka/Epa/TT
Regnet stoppade inte de protesterande kvinnorna. Foto: Radek Pietruszka/Epa/TT
Demonstrationer hölls även i Krakow. Foto: Karl Badohal / POLARIS POLARIS IMAGES
Tiotusentals kvinnor deltog i demonstrationerna. Foto: Czarek Sokolowski / AP TT NYHETSBYRÅN
Budskapen var svåra att missuppfatta. Efter de massiva demonstrationerna har Polens parlament beslutat att avvisa förslaget om strängare abortregler. Foto: Rafal Guz / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN