Mord, droger och ruttnande lik i vattnen – välkommen till OS-festen i Rio!

Döda kroppar i den förorenade bukten där seglare och simmare snart ska tävla. Droger och mord. Zikarädsla. OS i Rio är här – och kan bli ett av de mest kaotiska spelen hittills.

I kategorierna Världsekonomi ochVärldspolitik

Döda kroppar som flyter runt i vattnet utanför Rio.

En bukt som är så förorenad att OS-deltagarna riskerar att bli sjuka.

En ständigt närvarande skräck för zikaviruset.

Mord. Droger. Kidnappningar.

"Välkommen till helvetet" som det stod på de stora plakat som protesterande polis och brandmän nyligen välkomnade turister med på flygplatsen.

OS i Rio är här. Välkommen världen.

Låt idrottsfesten börja.

 

Text: Tomas Pettersson och Petter Östman

En man går runt i drivorna av sopor och smuts vid Guanabarabukten i Rio, där tävlingar i segling kommer att hållas under OS. Foto: Buda Mendes/Getty Images

För de elva miljoner invånare som bor i Rio de Janeiro är det vardag.

Föroreningarna, avfallet som samlas i enorma högar i varje hörn av den en gång i tiden så vackra och natursköna Guanabarabukten.

”Folk står vid vattenkanten, tittar ut över havet och säger: "Åh, bukten är så smutsig, så förorenad.”

Precis den plats där de olympiska seglingstävlingarna, där Sverige genom bland andra Josefin Olsson och Max Salminen har goda medaljchanser, kommer att avgöras.

En påträngande stank hänger över det som brukas kallas för världens största bukt, som rymmer fler än 130 öar och är en uppsamlingsplats för 55 olika floder som alla mynnar ut på samma ställe.

Och det är just de floderna som är det stora problemet.

Rio laddar för OS. Världens blickar kommer att riktas mot den brasilianska jättestaden. Här i Guanabarabukten kommer tävlingar att hållas men nedsmutsning och föroreningar är stora problem i staden. Foto: Mario Tama/Getty Images

Paolo Rosman är professor i oceanografi på ett universitet i Rio.

Det mordtätaste landet i världen

I snitt begås det 18,6 mord per 100 000 invånare i Rio de Janeiro om året. Samtidigt beräknas Brasilien vara det mordtätaste landet i världen som inte är i krig.

Brasilien är världens näst största kokainmarknad efter USA. I Rio är den drogrelaterade kriminaliteten hög, framför allt i favelorna. Polisen har försökt återta kontrollen över de värst utsatta favelorna, vilket i sin tur har lett till väpnade konflikter mellan polis och kriminella gäng.

77 000 personer har tvingats flytta från sina hem som en konsekvens av infrastruktorprojekten i som sjösatts i samband med VM 2014 och OS 2016.

Mellan januari 2013 och mars 2016 avled elva personer som arbetade med byggnadsprojekt relaterade till OS.

Visa merDölj

– Folk står vid vattenkanten, tittar ut över havet och säger: "Åh, bukten är så smutsig, så förorenad." Men vänta lite nu, vänd er 180 grader om. Mot floderna. Där har ni problemet. Bukten är bara en följd av dessa.

Rio Sarapuí är en av alla de floderna.

”Numera passerar jag bara floden med buss. Folk här säger att det inte finns någon fisk mer.”

Den ringlar sig förbi tiotusentals hem, genom medelklassområden och fattig slum, passerar fabriker, raffinaderier och jättelika sopstationer.

På sin väg ner mot Guanabarabukten skiftar vattnet färg, från blått till brunt, och invånarna runtomkring vittnar om att floden dagligen används som en papperskorg.

Maria de Lourdes Reis har bott i närheten av Rio Sarapuí i över 40 år.

– Vi brukade fiska och simma här när jag var liten. Fisken och krabborna vi fick upp var utsökta. Numera passerar jag bara floden med buss. Folk här säger att det inte finns någon fisk mer.

Drivor av döda fiskar under en bro vid utkanten av Guanabarabukten. Foto: Mario Tama/Getty Images

Olyckligtvis för IOK, Internationella olympiska kommittén, staden Rio och hela Brasilien är inte den förorenade bukten det enda problemet så här några dagar innan den pampiga OS-invigningen på legendariska Maracanãstadion på fredag kväll.

Det finns annat att oroa sig för.

✓ Som att antal mord i redan kriminellt tungt belastade Rio ökade med 15 procent under de första fyra månaderna av 2016.

”I Guanamarabukten har det vid flera tillfällen inför OS dykt upp mänskliga lik, som flutit runt med händer och fötter bundna – offer för det extrema våldet.”

Då ska man veta att Brasilien enligt en rapport i januari 2016 över de städer i världen med flest antal mord, redan hade lagt beslag på 22 av 50 platser på listan.

En dominans som är allt annat än smickrande.

Världens mordhuvudstad.

"Det blir bara värre och värre här för varje dag som går. Mitt råd till alla – som har planer på att besöka Brasilien i samband med OS i Rio – är att stanna hemma. Ni riskerar era liv här. Bara Gud kan förändra situationen i Brasilien", skrev förre fotbollsstjärnan Rivaldo i våras på Instagram.

I Guanamarabukten har det vid flera tillfällen inför OS dykt upp mänskliga lik, som flutit runt med händer och fötter bundna – offer för det extrema våldet.

Marcia da Silva sitter med sin lilla dotter Marilice i ett slumområde nära Barra da Tijuca i Rio. I förberedelserna inför OS har många boende i området flyttat och fått sina hus förstörda. Några boende i området har vägrat att flytta på sig trots att man erbjudits kompensation för sina förstörda hus. Foto: Mario Tama/Getty Images

Fiskaren Jose Rubens berättar att han såg några barn dra i land kroppsdelar från en styckad kvinna.

– Hon höll redan på att förruttna. Vi berättade inget för polisen. Så funkar det inte här. I stället knuffade vi de olika kroppsdelarna tillbaka ner i vattnet.

✓ Som att det just nu sprids bilder världen över på kokainpåsar stämplade med de olympiska ringarna.

”Det här är mitt femte OS och jag har aldrig tidigare upplevt ett boende lika ofärdigt så här tätt inpå spelen.”

De öppna "cracklands" i favelorna där crack och kokain säljs och missbrukas öppet, och som den olympiska familjen kommer göra allt för att försöka dölja för världen under de närmaste tre veckorna.

✓ Som att den påkostade OS-byn, där de flesta aktiva ska bo, är långtifrån färdig och där de första gästerna vittnade om läckande avloppsrör och toaletter som var blockerade.

Australiens OS-trupp valde att omedelbart lämna byn för boende på annat håll.

– Vi kände oss inte säkra i vårt hus. Det här är mitt femte OS och jag har aldrig tidigare upplevt ett boende lika ofärdigt så här tätt inpå spelen, säger Kitty Chiller, som basar över den australiska truppen.

✓ Och inte minst – att det fruktade zikaviruset fått flera världsstjärnor att hoppa av OS.

Brasilianska soldater utanför Maracanastadion under en säkerhetsövning inför OS medan en man joggar förbi framför dem. Säkerhetspådraget är enormt inför de olympiska spelen. Foto: Mario Tama/Getty Images

Ändå såg det så ljust ut den där oktoberdagen i Köpenhamn 2009.

Fotbollslegendaren Pelé och Brasiliens dåvarande president Luiz Inacio da Silva grät glädjetårar när beskedet kom att Sydamerika hade fått sitt första OS.

På Copacabana i Rio dansade och jublade över 50 000 brasilianare framför storbildsskärmar som sände omröstningen direkt från Köpenhamn.

– Tiden är här att tända den olympiska facklan i ett tropiskt land, sa Luiz Inacio da Silva.

”Samtidigt är den brasilianska ekonomin i fritt fall. Världsbanken konstaterade att året 2015 var det sämsta för Brasilien på 35 år.”

Presidenten, mest känd under smeknamnet Lula, torkade sina tårar med en näsduk innan han fortsatte:

– Brasilien är inget andraklassens land. Vi är förstklassiga – det är vad den här segern betyder och bevisar.

Glädjeyran var med andra ord total.

För vad kunde egentligen gå fel?

Snart sju år senare vet vi svaret: En hel del.

När Luiz Inacio "Lula" da Silva (flitigt anklagad för korruption) lämnade över presidentämbetet till Dilma Rousseff i januari 2011 var det en milstolpe i brasiliansk historia: Rousseff blev i samma ögonblick landets första kvinnliga president.

Men milstolpen förvandlades till slut till en skampåle.

En död kropp flyter runt i Guanabarabukten – bara dagar innan olympiska seglingstävlingar kommer att utspela sig i samma vatten. Antalet mord i redan kriminellt tungt belastade Rio ökade med 15 procent under de första fyra månaderna av 2016. Foto: New York Times

I maj 2016 stängdes Rousseff (flitigt anklagad för korruption) av som president och kan i höst se fram emot att ställas inför riksrätt.

Samtidigt är den brasilianska ekonomin i fritt fall. Världsbanken konstaterade att året 2015 var det sämsta för Brasilien på 35 år.

Statliga oljebolaget Petrobas, intimt sammankopplat i flera infrastrukturprojekt rörande OS, skakas av en landsomfattande mutskandal. Ekonomiska problem har tvingat Rios OS-organisation att minska antalet volontärer under OS från planerade 70 000 till 50 000. Såväl idrottsministern (George Hilton) som spelens säkerhetschef (Adilson Moreira) avgick bara månader före invigningen.

”Främst varnas gravida kvinnor för att besöka Brasilien – men rapporterna om viruset har skrämt även andra.”

Och så var det ju det här viruset.

Zika. Uppkallat efter den myggtäta Zikaskogen i Uganda, där viruset först upptäcktes bland apor i mitten av förra seklet.

De senaste månaderna har bilder på missbildade brasilianska spädbarn, vars mammor burit på viruset, spridits som en löpeld över världen.

Den 1 februari klassade FN-organet WHO (World Health Organization) situationen med den explosionsartade spridningen av Zikaviruset som ett "internationellt nödläge" efter tiotusentals konstaterade fall i Sydamerika.

Främst varnas gravida kvinnor för att besöka Brasilien – men rapporterna om viruset har skrämt även andra.

Som golfstjärnorna Rory McIlroy, Jason Spieth och Vijay Singh, samt världssjuan i tennis, kanadensaren Milos Raonic.

Seglare från Belgien tränar i de förorenade vattnen i Guanabarabukten i Rio framför ett enormt stålfartyg. Foto: Mario Tama/Getty Images

– Riskerna som finns med att åka till Rio är inte värt priset som finns att vinna, säger 27-årige McIlroy, som kallats "okunnig" och fått hård kritik riktad mot sig efter sitt avhopp.

En OS-deltagare som verkligen vet vad zika innebär är den spanska seglaren Marina Alabau Neira, 30.

Under ett besök i Rio i fjol drabbades hon av viruset.

”Min erfarenhet är att det inte är värre än en kraftig influensa. Så länge som du inte är gravid ser jag ingen anledning att oroa sig.”

– Första dagen fick jag feber och röda utslag över hela kroppen, precis som om jag var allergisk mot något. Därefter började mina fogar att värka och jag fördes till sjukhus. Smärtorna höll i sig i tio dagar.

Trots det tycker Marina Alabau Neira att oron för zika inför OS är överdriven.

– Min erfarenhet är att det inte är värre än en kraftig influensa. Så länge som du inte är gravid ser jag ingen anledning att oroa sig.

 

Desto större oro känner Fiona Doyle, 24.

Hon är en av Irlands bästa simmare och har tränat hela sitt liv för OS i Rio.

Men när Fiona väl står på startpallen inne i den väldiga simarenan Olympic Aquatics Stadium kommer hon att känna saknad.

”När ett land tilldelas ett OS får man upp ögonen för en del saker som alltid funnits i det landet – de blir bara så mycket mer synliga när världen kommer på besök.”

Hennes tre systrar som följt hela hennes karriär vågar inte göra resan till Rio på grund av zikaviruset.

– De är väldigt upprörda. Min äldsta syster Sinead gifte sig nyligen och hade tänkt åka till Rio på smekmånad men vågar inte. Jag kommer troligtvis inte tävla i något mer OS så det här var deras chans att komma och heja på mig. Men risken är för stor.

 

Sveriges OS-trupp består av dubbla handbolls- och fotbollslag, friidrottare, simmare, kanotister, brottare, golfare och deltagare i en mängd andra sporter.

Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté, anlände till OS-staden i Rio redan i mitten av juli.

Han har erfarenhet av en rad olympiska spel och har bättre koll än de flesta på vad som väntar.

En familj utför sina vardagssysslor i ett slumområde i Maré, Rio de Janeiro. Staden är plågad av stora problem med fattigdom, droger och mord och snart kommer världens blickar att riktas mot staden när OS drar igång. Foto: Mario Tama/Getty Images

SOK har ända sedan den där dagen i Köpenhamn 2009 kontinuerligt varit på plats i Rio och inspekterat arrangörernas arbete.

Och samtidigt naturligtvis följt nyhetsrapporteringen.

– När ett land tilldelas ett OS får man upp ögonen för en del saker som alltid funnits i det landet – de blir bara så mycket mer synliga när världen kommer på besök, säger han, och fortsätter:

Som verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté borde förstås Peter Reinebo ha bättre koll än de flesta på vad som väntar.

”Sedan tänker jag gå in på arenan, njuta och bli överväldigad av det brasilianska folket och deras passion för idrott och OS.”

– Ser man tillbaka så finns det nästan alltid något som lyfts fram som ett problem inför ett OS. Ta bara den politiska situationen inför Sotji.

Är det något som oroar extra mycket i Rio?

– Nej, det kan jag inte påstå. Det finns en del som kan få en att lyfta på ögonbrynen när det handlar om miljö, säkerhet och politik – men ingen specifik fråga som känns riktigt tråkig.

Så hur tror du att detta OS blir?

– Fantastiskt fint. Jag tror att OS i Rio kommer att bli riktigt, riktigt lyckat.

 

När den olympiska elden tänds på Maracanã på fredag är det upp till bevis.

Ska OS-tävlingarnas sportsliga dramatik än en gång – precis som många gånger tidigare i den olympiska historien – lyckas överskugga alla problem?

Eller blir det 17 dagar fyllda av svarta rubriker.

IOK-presidenten Thomas Bach, som hyllats för att han har städat upp i en tidigare korruptfylld organisation, säger att han är säker på att den olympiska andan kommer att segra.

En pojke går runt i soporna som drivit upp på en strand vid Cunhakanalen som flyter in i Guanabarabukten. Foto: Mario Tama/Getty Images

Att Rio 2016 i efterhand ska ses som ett gott exempel på hur en stad och en region utvecklas av att arrangera ett olympiskt spel.

– Jag har fullt förtroende för att allting i slutändan kommer att fungera. Men jag är också medveten om att när jag går på invigningen så kommer jag att ha alla möjligheter att tacka de personer som in i det sista jobbar för att få de sista bitarna på plats. Det ser jag fram mot att göra.

”Många känner samma sak som de gjorde inför fotbolls-VM 2014, att det här är ett enda stort slöseri av tid, kraft och pengar.”

– Sedan tänker jag gå in på arenan, njuta och bli överväldigad av det brasilianska folket och deras passion för idrott och OS.

 

Lika säker på succé är inte Helena Chagas.

Hon jobbade tidigare för president Dilma Rouseff men är numera journalist och ett välkänt – och ofta kritiskt – namn i debatten runt spelen.

Snart kommer hela världens blickar att riktas mot Rio de Janeiro. OS invigs på fredag. Foto: Matthew Stockman/Getty Images

Hennes uppfattning av passionen för OS bland det brasilianska folket skiljer sig en hel del från Thomas Bachs bild.

– Det finns inte ens en gnutta entusiasm hos befolkningen här inför OS. Många känner samma sak som de gjorde inför fotbolls-VM 2014, att det här är ett enda stort slöseri av tid, kraft och pengar. Och att de enorma resurser som läggs ned på OS i stället borde användas till utveckling av utbildning och sjukvård.

Om tre veckor vet vi vem av Thomas Bach och Helena Chagas som hade rätt.

Då vet vi om OS i Rio blev en folkfest eller ett kaos.

 

Källor: The Guardian, CNN, Forbes, WHO, BBC, The Sun, New York Times