I jordanska jättelägret föds 80 barn – varje vecka

ZAATARI.

Var tionde minut föds ett barn som är statslöst. 

I flyktinglägret Zaatari i Jordanien har 5 370 av dem fötts. 

Deras mammor har flytt från krigets fasor i Syrien till den relativa tryggheten i Jordanien. 

Men utan medborgarskap lider dessa barn av mer än vad kriget redan orsakat dem och deras familjer. 

De saknar grundläggande rättigheter och riskerar att inte få gå i skolan, inte få sjukvård och senare få problem med att hitta jobb. 

Geos reporter Diamant Salihu och fotograf Christoffer Hjalmarsson har träffat några av dem.

Se tv inifrån lägret nedan och läs texten.

Mohanad är hoppet i den jordanska öknen.

Tiotusentals barn föds på flykt – 80 av dem börjar varje vecka sitt liv i Zaatari, ett av världens största flyktingläger.

– Vi är flyktingar. Vad är det för liv? säger mamman Wafa Alalaian, 27.

Jag var rädd och grät hela vägen. Min syster gjorde mig sällskap.

Hälften av alla i lägret är barn

2012 ställde UNHCR upp några tält på ett öde fält i Jordanien. Lägret kom att kallas Zaatari. Tre år senare bor över 80 000 flyktingar i Zaatari, som blivit lika stort som Växjö.

1) Flyktingarna bor ofta i baracker, ibland nio personer på 19 kvadratmeter. Det ger varje person cirka två kvadratmeters utrymme.
2) I Zaatari finns 2 500 småföretag. Och den ekonomiska omsättningen uppgår till 123 miljoner kronor i månaden. Men fattigdomen är ändå stor, vilket tvingar barn in i arbete.
3) 3 300 barn i lägret arbetar. Många av barnen arbetar sju dagar i vecka och får en lön på totalt 100 kronor. De arbetar ofta som försäljare i olika stånd.
4) Hälften alla som bor i Zaatari är barn.

5) Ett av tre barn har aldrig gått i skolan. Och skolgången består i stort sett bara av läxor, inte så mycket undervisning.
6) Det föds 80 barn i veckan i lägret. I Växjö, vars befolkning matchar Zaataris, föds ungefär 20 barn i veckan. Sedan United Nations Population Fund (UNFPA) öppnade en klinik för sexualhälsa har få barn och mammor dött i samband med barnafödsel.

Det är tyst i den lilla kuvösen som täcks av en filt. Tre kvinnor delar tält i det marockanska militärsjukhuset i Zaatari i norra Jordaniens ökenlandskap. Hit skickas fallen som kräver kejsarsnitt – 943 sådana förlossningar har skett här sedan den 10 augusti 2012.

Den senaste tillökningen till lägret med drygt 80 000 syriska flyktingar är Mohanad. Han är bara en dag gammal och vilar intill mamma Wafa Alalaian. Det här är hennes andra son som föds som flykting i Zaatari. Hon gick hit i en och en halv timme för att få vård när värkarna började dagen före.

– Jag var rädd och grät hela vägen. Min syster gjorde mig sällskap, säger mamman.

Hon är inte ensam om att föda barn som flykting. FN:s flyktingorgan UNHCR larmar i en ny rapport om att antalet barn som saknar medborgarskap ökar på grund av kriserna i världen.

Mammor föder under flykten och många pappor är döda eller har splittrats från sina familjer.

Mer än tre miljoner barn är statslösa och var tionde minut föds ett barn som saknar medborgarskap. Det här är ett särskilt stort problem bland syriska flyktingar eftersom barn i Syrien bara kan få medborgarskap via sina fäder. Mer än 140 000 syriska barn har fötts som statslösa i grannländerna under kriget, enligt FN-organet.

Mammor föder under flykten och många pappor är döda eller har splittrats från sina familjer.

Inne i flyktinglägret i jordanska Zaatari föds ungefär 80 barn i veckan. Geo besöker militärsjukhuset som rår över mammorna som föder barnen. På bilden ligger mamman Wafa Alalaian i sängen medan systern håller om det nyfödda barnet Mohanad.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Mamman Wafa Alalaian i sängen med systern intill, medan nyfödda Mohanad vilar i sin lilla bädd. Han är ett av 80 barn som föds i flyktinglägret i Zaatari, varje vecka.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

I rapporten har syriska kvinnor, som varit gravida när de flydde, berättat att de förlorat hoppet om att en dag återvända till hemlandet. De saknar födelseattest som bevisar att barnen är syrier.

– Det kan få stora konsekvenser för ett barn. De riskerar att inte få gå i skolan, att inte få sjukvård och senare problem att få jobb, säger UNHCR:s talesperson Leo Dobbs.

I mer än 30 länder kan barn som saknar dokumentation om deras medborgarskap inte få sjukvård och i tjugo länder får inte statslösa barn vaccin. UNHCR har satt upp som mål att stoppa statslöshet inom tio år genom att kräva att barn ska kunna få samma medborgarskap som sin mamma.

Flyktinglägret Zaatari i Jordanien är ett av världens största.

Här i Zaatari har 5 370 barn fötts innanför taggtråden och betongmurarna som omringar flyktinglägret. Majoriteten av lägrets invånare är under 18 år. När lägret upprättades bodde flyktingarna i tält.

Över 5 000 barn har fötts i lägret

Zaatari hade i juni 79 291 registrerade flyktingar från Syrien, i följande åldrar:

0–1: 3 126

1–4: 12 502

5–17: 30 022

18–59: 33 504

60+: 2 252

Sedan lägret öppnades sommaren 2012 har 5 370 barn fötts i Zaatari.

Mer än 140 000 syriska barn har fötts som statslösa i grannländerna under kriget.

Tio miljoner människor är statslösa i världen, varav en tredjedel är barn.

Källa: UNHCR

I dag har tälten ersatts av baracker. Det är egentligen ett dåligt tecken som betyder att freden är avlägsen.

– Vi har vant oss vid livet här, säger Mohanads mamma.

Pojkens namn är en påminnelse om kriget som pågår innanför den syriska gränsen bara 13 kilometer härifrån.

– Förra veckan dödades min brors son av en landmina när var ute och lekte. Han var 16 år och hette Mohanad.

Hoppet har sakta försvunnit hos många av de flyktingar vi pratar med. De vågar inte ens drömma om fred längre. De vet inte ens ödet som väntar deras barn. I lägret kan barnen gå i skolan men klasserna kan ha 40–50 elever. Hälften av barnen går inte ens i skolan längre utan driver omkring eller för att hjälpa familjen med försörjning. När FN:s personal försöker övertala föräldrar att skicka barnen till skolan är ett vanligt svar:

”Okej, jag kan skicka mitt barn till skolan. Men vad händer sen?”

– De ser inga möjligheter. Därför är de inte motiverade, säger Naserddine Touaibia, som är UNHCR:s talesperson för lägret.

De äldsta är sex och sju år och kissar på sig på nätterna och gömmer sig när flygplanen passerar lägret som ligger i en jordansk militärzon.

Han betonar att situationen är akut i Jordanien, liksom i övriga grannländer till Syrien som tagit emot över fyra miljoner flyktingar.

– Vi behöver verkligen påminna alla om att det är ett delat ansvar och att alla måste dela bördan, genom att ta emot flyktingar men också genom att stödja länder som Jordanien som tagit ett så stort ansvar för den humanitära krisen, säger Naserddine Touaibia.

Zentar Aziz är läkarchef på militärsjukhuset.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Sista året har fler flyktingar lämnat grannländerna och sökt sig till Europa, där de anser att möjligheterna är bättre för att fortsätta utbilda sig, att arbeta och börja leva normalt igen.

Men det alternativet är långt borta för Wafa Alalaian som med den nyfödde Mohanad har fyra barn under sju år. De äldsta är sex och sju år och kissar på sig på nätterna och gömmer sig när flygplanen passerar lägret som ligger i en jordansk militärzon. Att smuggas över Medelhavet är otänkbart för henne. För tre månader sedan gjorde hennes grannar från Zaatari, en familj med tre barn, den resan.

– De drunknade.

I stället stannar hon kvar, tills det finns lagliga och säkra vägar att ta. Under tiden kommer vintern. Hon gör som tidigare år. Bunkrar med mediciner och extra filtar som behövs när kylan tränger igenom barackens väggar.

– Vi dör långsamt i det här lägret, säger hon.

Geos fotograf Christoffer Hjalmarsson och reporter Diamant Salihu är på plats i ett av världens största flyktingläger, Zaatari i norra Jordanien.