Medicinerna slut i Homs – barn får vård med lera

I kategorierna Brand,Krig,Krig & konflikt ochSjukvård

Nu sprids ytterligare en stark bild på ett barn som drabbats av krigets Syrien.

Ett svårt brännskadat barn sågs nyligen få behandling – med lera.

Orsaken: Det är vad som finns när de medicinska förnödenheterna sinar i den syriska staden Homs.

Stadsdelen al-Waer i den syriska staden Homs har hållits av rebeller sedan 2012.

 

Expressen har tidigare skrivit att Homs är Syriens värst sönderbombade stad – och det är ont om både mat och andra förnödenheter i stadsdelen al-Waer. Invånarna kan inte heller lämna på grund av återkommande attacker från regeringsstyrkor.

På söndagen släppte Homs media centre en video som visar hur ett barn drabbats av krigets terror. Barnet var svårt brännskadat – efter att ha utsatts för ett slags brandvapen som liknar den lättantändliga vätskan napalm, skriver The Independent.

I videon syns hur det lilla barnet behandlas med lera efter attacken.

 

Enligt en läkare i Homs användes leran för att kyla ner skadorna. Det är så dåligt med medicinska förnödenheter att inget annat fanns tillgängligt, skriver The Independent.

I videon skakar barnet, samtidigt som en man täcker huvudet med brun lera.

 

LÄS MER: Kriget i Syrien i korthet

 

Stadsdelen al-Waer uppges ha bombats tolv gånger på en dag. I samband med en bombning brännskadades flera personer, bland dem barn.

– Efter att bombningen från krigsplanen slutade började de skjuta napalm. Några av patienterna blev brända, säger en läkare i en ytterligare en video från Homs media centre enligt The Independent.

Läkaren säger också att de har kort om medicinska förnödenheter, och att flera patienter tvingats ta utgången medicin.

Enligt al-Jazeera dog två barn i attacken: En fyraårig pojke och en sju månader gammal flicka.

Ytterligare minst fem barn skadades och även 20 vuxna uppges ha skadats.

 

Enligt Human rights watch använder både syriska regeringsstyrkor och deras ryska allierade regelbundet brandvapen mot civilbefolkningen i norra Syrien, skriver The Independent. Och användningen påstås ha ökat.

– Den syriska regeringen och Ryssland borde omedelbart sluta attackera civila områden med brandvapen, säger Steve Goose från Human rights watch.

113 länder har skrivit under en överenskommelse om att inte använda brandvapen som exempelvis napalm, som dränker folk i brandfarlig vätska innan de antänds. Detta ger en plågsam död eller hemska brännskador, skriver The Independent.

Enligt al-Jazeera har brandvapen orsakat fler dödsfall än kemiska vapen i Syrien.

 

Bilden och filmen på det lilla barnet som inte får någon annan hjälp än avkylning med hjälp av lera sprids nu över världen.

Det är inte första gången en bild från krigets Syrien skapar reaktioner. Nyligen skakade bilden på en syrisk pojke, femårige Omran, hela världen. Den visade hur han satt ensam, blodig och chockad i en ambulans efter att hans hem hade bombats i Aleppo.

 

LÄS MER: Här rasade huset över Omran, 3,5 – pappan Abou: "Det var ett mirakel att vi överlevde"