Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Tjejerna som surfar mot normerna – hittar glädjen på vågorna

Foto: Allison Joyce / Redux Pictures / Tt

LONDON.

Unga flickor på Bangladeshs landsbygd kämpar mot oddsen.

Men en grupp flickor vid badorten Cox's Bazar har hittat ett sätt att bygga upp sitt självförtroende och sin framtidstro.

De gör det på surfingbrädan.

Tioåriga Johanara är en del i en grupp på åtta tjejer som hittat en ny glädje i surfingen vid stranden utanför Cox's Bazar i sydöstra Bangladesh. Fattigdomen tvingar barnen i landet att växa upp tidigt, men med hjälp av surfingen har de här tjejerna hittat nytt framtidshopp.
Foto: Allison Joyce / Redux Pictures / TT

Det är en ovanlig syn som kan möta strandvandraren vid Cox's Bazar, söder om Chittagong längst ner i sydöstra Bangladesh.

Där ute bland vågorna brukar en grupp tjejer visa upp sina konster på surfingbrädan. De gör det på sin fritid, när de inte arbetar på stranden för att ge inkomster åt sina familjer.

– De älskar surfing. Det ger dem verkligen en känsla av samhörighet, berättar Allison Joyce för veckotidningen Time. Hon är en amerikansk fotograf som dokumenterat flickornas liv på surfingbrädan.

För flickor på landsbygden är framtiden ofta utstakad och bestämd. 69 procent av Bangladeshs flickor är gifta när de fyllt 18 år.

De är unga. Där finns elvaåriga Shumi, den enda i en grupp på åtta tjejer i åldrarna tio till 13 år som går i skola. De andra tvingas alla arbeta, men alla har de lärt sig bemästra surfbrädan.

Barnarbete är mycket utbrett i Bangladesh. Det beräknas finnas 4,9 miljoner barnarbetare i åldrarna fem till 15 år i Bangladesh.

Och för flickor på landsbygden är framtiden ofta utstakad och bestämd. 69 procent av Bangladeshs flickor är gifta när de fyllt 18 år.

Paret Vanessa Rude och hennes man Rashed Alam har sedan en tid tillbaka engagerat sig i att få ungdomar i Cox's Bazar att börja surfa och skejta för att ge dem en ny glädje i livet.
Foto: Allison Joyce / Redux Pictures / TT
Surftjejer vid badorten Cox's Bazar har hittat ett sätt att bygga upp sitt självförtroende och samtidigt ha roligt ihop.
Foto: Allison Joyce / Redux Pictures / TT
Att surfa som tjej i Bangladesh är inte helt accepterat. Samhället är fortfarande ojämställt, men Aisha och Johanara, 10 år, surfar ändå.
Foto: Allison Joyce / Redux Pictures / TT

Det var för att ge flickorna på stranden chansen till en annan framtid som amerikanska Vanessa Rude och hennes make Rashed Alam i fjol började erbjuda surflektioner och undervisning i engelska.

Rashed Alam driver en klubb där livräddare och surfare utbildas. Han och hustrun stötte på flickorna som sålde vatten, chips och ägg på stranden.

De arbetar fortfarande med det. Föräldrarna ger dem inget val, men de har också funnit tid för att lära sig glida fram på vågorna.

– Bangladesh är en sådan mansdominerad värld, säger Vanessa Rude till New York Times.

– Att vara och göra något på egen hand, speciellt i vattnet, är inte vanligt för flickor.

– Vi försökte ge dem lektioner en gång i veckan i början men även det var svårt. Deras föräldrar var så fokuserade på att de skulle tjäna pengar. Om de surfade i två timmar, så var det två timmars förlorad inkomst.

Shumi, den enda av flickorna som går i skola, drömmer om att bli doktor när hon blir stor. Rashed Alam hoppas att några av dem ska kunna utbildas till livräddare. Han håller lektioner varje torsdag.

– De ser att Rashed och de andra pojkarna i klubben respekterar dem. Det ger dem mer självförtroende, säger Allison Joyce.

Även om de flesta barn nu i alla fall får någon slags utbildning, så är 45 procent av landets kvinnor analfabeter. Bland män är siffran 38 procent.

Bangladeshs grundlag ger formellt kvinnor samma rättigheter som män, men privatlivet styrs samtidigt av muslimska sharialagar. Där sägs exempelvis att en kvinna bara ärver hälften av vad en man gör, och ofta får de inte ens det.

Bangladesh var länge själva sinnebilden för ett land i fattigdom och har på många områden gjort stora framsteg, men det är fortfarande ett land med stora utmaningar, inte minst på landsbygden.

Även om de flesta barn nu i alla fall får någon slags utbildning, så är 45 procent av landets kvinnor analfabeter. Bland män är siffran 38 procent.

Samtidigt spelar ironiskt nog två kvinnor huvudrollen i styret av landet. Demokratin återupprättades 1991 och politiken har sedan dess dominerats av två partier, bägge ledda av kvinnor.

Sedan 2008 styrs landet av Awamiförbundet och dess ledare Sheikh Hasina Wajed. Oppositionspartiet Bangladeshs nationalistparti, BJP, leds av Khalida Zia.

Men motsättningarna mellan de bägge har varit mycket hårda de senaste åren och BJP har bojkottat de senaste valen. Rättsprocesser har inletts mot Khalida Zia och i vintras dödades över 70 personer i oroligheter.

Tioåriga Johanara bär sin bräda på huvudet vid stranden i Cox's Bazar i sydöstra Bangladesh. Hon är en del av en grupp på åtta tjejer som trotsar normerna och finner glädje i surfingen.
Foto: Allison Joyce / Redux Pictures / TT

Samtidigt har landet skakats av islamistiskt våld, delvis riktat mot utlänningar och icke-religiösa bloggare. Fyra personer har mördats i år.

Det mesta av allt detta händer långt bort från stranden i Cox's Bazar. Flickorna drömmer inte om politik, men väl om att få en utbildning.

– Vi hoppas att en dag så kommer familjerna att sända dem till en riktig skola, säger Vanessa Rude.

– Vi hoppas i alla fall att hålla dem sysselsatta, och kanske de kan få jobb som livräddare. Jag tror att målet är att försena äktenskap så mycket som möjligt. Kanske tills dess de fyller 20.

Medan en bangladeshisk kvinna på 1960-talet i genomsnitt födde cirka 7 barn, så hade siffran 2010 sjunkit till 2,2 barn.

Utbildning är som så ofta nyckeln. Flickor som går i skola gifter sig oftast senare, har en större chans att hitta ett eget jobb.

Bangladeshs textilindustri sysselsätter i dag exempelvis tre miljoner kvinnor. Det gör stor skillnad i deras liv.

Och medan en bangladeshisk kvinna på 1960-talet i genomsnitt födde cirka 7 barn, så hade siffran 2010 sjunkit till 2,2 barn.

Det är siffror som trots allt ger hopp om framtiden.