Terrorsektens helomvändning i Mosul: Förbjuder kvinnor att bära burka efter attacker

Den heltäckande burkan är en säkerhetsrisk. Det är en något oväntad aktör som dragit den slutsatsen. IS i Mosul.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

Mosul är den största staden i Irak som IS kontrollerar. Den intogs i juni 2014 och har sedan dess styrts av fanatikerna i terrorgruppen Islamiska staten.

Ledarna där har just infört ett oväntat förbud för kvinnor. Mot bärande av den heltäckande slöja som bara lämnar en slits för ögonen.

Terrorgruppen IS förbjuder kvinnor att bära burka i myndighetsbyggnader i Mosul, norra Irak. Detta efter attacker mot IS-ledare, där vapen dolts under burkor. Foto: Paula Bronstein/Getty Images

Men nej, det är ingen liberalisering av klädeskoden det handlar om. Alla kvinnor som visar sig offentligt i staden måste fortfarande bära burkan och täcka allt, även händer.

 

LÄS OCKSÅ: I skräckens gränsland: ”När de ville kom de och våldtog oss i källaren”

 

Förbudet gäller i stället i en del myndighetsbyggnader i staden. Orsaken är, enligt nyhetsbyrån Al Alam News, att flera attacker har ägt rum mot högt uppsatta IS-ledare i Mosul.

Några av attackerna har genomförts just av kvinnor som dolt sina vapen under sina burkor. Så nu måste de visa sina ansikten, även inför främlingar.

”Moralpolisen straffar snabbt de kvinnor som vågar visa sig utomhus utan heltäckande slöja.”

IS har annars strikt kontroll över kvinnorna i de områden de kontrollerar. Moralpolisen straffar snabbt de kvinnor som vågar visa sig utomhus utan heltäckande slöja.

Många kvinnor i staden Manbij slängde bort dina heltäckande slöjor och brände dem på marken efter att IS nyligen kördes ut ur staden. Foto: AFP

Vi fick en inblick i hur impopulärt detta bruk är efter att staden Manbij i norra Syrien befriades i förra månaden. Många kvinnor i staden slängde bort dina heltäckande slöjor och brände dem på marken.

 

LÄS OCKSÅ: Dagarna vid gränsen till terrorns skräckvälde

 

Invånarna i Manbij firade även många andra återvunna friheter. Som att röka, se på utländsk tv, använda internet, eller – för männen – att raka av sig skägget.

”En färsk mätning för det brittiska opinionsinstitutet YouGov visar att en majoritet av britterna är för ett liknande förbud.”

I Frankrike råder sedan 2010 förbud mot att bära heltäckande slöja på offentlig plats. Ett förbud diskuteras också bland annat i Tyskland.

En färsk mätning för det brittiska opinionsinstitutet YouGov visar att en majoritet av britterna är för ett liknande förbud. 57 procent av britterna vill ha det, bara 25 procent är emot.