Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Syrien och Ryssland för krig utan hänsyn till civila

LONDON. USA avbryter fredssamtalen med Ryssland om Syrien.

Något annat var knappast att vänta.

Ryssland önskar inte fred för tillfället.

Det läckte ut en ljudupptagning med USA:s utrikesminister John Kerry häromdagen. Han luftade där sin frustration över utvecklingen i Syrien.

Inte undra på. Han har ägnat månader för att försöka få tillstånd en vapenvila i Syrien.

Arbetet kröntes med framgång i september. Men allt kollapsade nästan genast och situationen i det belägrade östra Aleppo beskrivs nu som den värsta sedan kriget började för fem år sedan.

Kerry noterade också på bandupptagningen att ett problem är att ”Ryssland inte bryr sig om internationella lagar men vi gör det.” Det ligger en del i det han säger.


USA och Ryssland går inte i krig med samma metoder. Det är bara att jämföra Bagdad efter den amerikanska invasionen 2003, men Groznyj i Tjetjenien efter den ryska.

Det har de senaste dagarna känts som om president Bashar al-Assad med sina ryska allierades hjälp vill förvandla östra Aleppo till ett nytt Groznyj.

Det ryska flygvapnet har satt in vapen som inte ska användas i uppbyggda områden, alltifrån splitterbomber till bomber avsedd att tränga ner i betongbunkrar. Cirka 250 000 bor kvar i östra Aleppo.

Förödelsen i östra Aleppo.
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Vapenvilan började haverera på allvar när först USA - och andra västflyg - av misstag bombade syriska trupper och dödade över 60. De trodde de attackerade IS.

Syrien och Ryssland svarade några dagar senare med att bomba en FN-hjälpsändning till Aleppo. Detta trots att FN i god tid meddelat alla parter om att sändningen var på väg.

Men Syrien och Ryssland för krig på ungefär det sätt som konflikter förts genom historien. Utan just någon hänsyn till civila. Ja, sjukhus har tvärtom upprepade gånger de senaste dagarna varit måltavlor.


När USA beskjuter sjukhus - som de gjorde av misstag i Afghanistan 2015 - så blir det stora rubriker och utredningar. När samma sak sker i Aleppo med ryska och syriska bomber så är den internationella opinionen tystare.

Och vem vet, kanske Bashar al-Assad belönas för sin hänsynslöshet med en seger i Aleppo och kontroll över större delen av västra Syrien där en majoritet av befolkningen bor.

President Vladimir Putin ändrade dramatiskt på Assads krigslycka när Ryssland gick in i kriget för ett år sedan. Obama varnade för att Ryssland skulle köra fast. Så har inte skett.

Mot bakgrund av de senaste veckornas ökade brutalitet i Aleppo, så hade inte USA mycket annat att välja på till slut än att avbryta samtalen med Ryssland. Kommunikationer hålls dock fortfarande öppna för att förhindra att USA och Ryssland av misstag beskjuter varandra.

Sammanbrottet är dock ännu ett exempel på de försämrade relationerna och den ökande misstänksamheten mellan Moskva och Washington.

Ryssland meddelade i går också för övrigt att man säger upp ett nedrustningsavtal mellan de bägge länderna där de lovade att minska ner mängden plutonium som kan användas i kärnvapenbomber.

Det skrevs ursprungligen under 2000 och förnyades 2010. Det var andra tider det. Säkrare tider.