Saudiarabiens kvinnor till motattack mot männens lagar

Upproret på sociala medier har fått upp världens ögon för landets förnedrande förmyndarsystem.

I kategorin Världshälsa

LONDON.

Sociala medier kan vara ett mäktigt vapen för proteströrelser.

Nu är det Saudiarabiens kvinnor som söker sin befrielse – från sina manliga förmyndare.

Det är i Saudiarabien två av islams heligaste platser ligger, Mecka och Medina. Det är också ett land där en av de striktaste formerna av islam råder.

Halva befolkningen betalar ett högt pris för det. Landets kvinnor.

De flesta känner väl till att saudiska kvinnor inte har rätt att köra bil och att de måste dölja sig bakom heltäckande slöja när de rör sig utomhus. Men de saknar också ett otal andra rättigheter.

Mycket bottnar i det förmyndarsystem som Saudiarabien har sedan länge. En kvinna behöver helt enkelt tillstånd av en man för en rad aktiviteter. Hon behandlas som ett barn under hela livet.

Denne förmyndare är i regel kvinnans pappa till dess att hon gifter sig. Då tar maken över ansvaret. Om inte någon pappa eller make finns, så tar en bror – eller till och med en son – över förmyndarskapet.

Och det handlar om så grundläggande saker som tillstånd att söka arbete, att resa utomlands, tillstånd att gifta sig. Om inte mannen ger sitt tillstånd, så är det kört.

 

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmärksammade detta i en rapport i juli och drog samtidigt igång en kampanj på twitter under namnet #togethertoendmaleguardianship.

Den har nu fått en arabisk variant som lockat över 140 000 tweets. Tydligt är att många, många saudiska kvinnor är trötta på systemet.

– Kvinnor här är fångna, de kan inte göra någonting. Allt beror på förmyndare, om han är okej och en god man som låter dig arbeta och studera, säger en saudisk kvinna som vill vara anonym till CNN.

– Om han inte gillar det så kommer han att förhindra dig från att göra allt detta.

Salma skriver så här på twitter:

”Ingen tar dig på allvar såvida du inte är en man. Jag kan ingenting göra hur gammal jag än är. Så om min pappa inte tillåter det, så kommer det inte att hända.”

Rania noterar:

”Vi har förtroendet att uppfostra nästa generation men vi har inte förtroendet att ta hand om oss själva. Det går inte ihop.”

Sara, en annan saudisk kvinna, uttrycker det så här för CNN:

– Jag är en död själ som lever i en kropp och jag hoppas att min syster inte ska råka ut för samma öde.

 

Jana levde utomlands i några år, men när hon återvände hem till Saudiarabien så tog hennes familj ifrån henne passet.

– De tog allt från mig, även mina ID-handlingar, säger hon till CNN.

Det kan vara mycket svårt för en kvinna att bryta sig loss från en förmyndare som missköter eller är våldsam mot henne. Human Rights Watch skriver i sin rapport att det är problematiskt att bara göra en polisanmälan. En del kvinnor har sänts hem, tillbaka till männen som de ville göra en anmälan emot.

Och ja, kvinnorna behöver ett manligt tillstånd för att ens vända sig till polisen. Eller för att färdas i ambulans vid en olycka.

Kvinnor som dömts till fängelse behöver när brottet väl är avtjänat till och med tillstånd för sin manliga förmyndare att släppas ut igen. Han måste vara där och möta henne.

Kampanjen på sociala medier har väckt uppmärksamhet och även maktens män i Saudiarabien har noterat den. De gillar den inte.

Landets högste religiösa ledare, Stormuftin, har kallat kampanjen för ”ett brott riktat mot det saudiska och muslimska samhället”. Förmyndarsystemet måste finnas kvar, säger han.

Och inget tyder på att någon förändring är i sikte. I april i år tillkännagav Saudiarabien en plan kallad ”Vision 2030" med ambitionen att stärka ”kvinnans produktiva kapacitet”. 2030 är en bit bort.

En blygsam reform kom i december i fjol då kvinnor för första gången kunde rösta i lokalval. De kunde även själva ställa upp för val till ett begränsat antal platser.

De kvinnor som sedan blev valda, fick dock inte sitta i samma sal som sina manliga kolleger. De kan bara delta i diskussionen via video.

Och bil till jobbet kan de förstås inte köra. De behöver sin manliga förmyndare till det.

 

LISTA: Detta är några av de områden där kvinnor i Saudiarabien behöver tillstånd från en manlig förmyndare:

1. Äktenskap.

2. Utlandsresor och pass.

3. Tillstånd att lämna fängelse.

4. Resa med ambulans.

5. Studera utomlands.

6. Kejsarsnitt.

7. Tillstånd att hyra bil (som hon dock inte för köra själv).