Så hånar han sig mot toppen: Här är 7 grupper som drabbats

Det gäller ju i regel att tilltala väljarna för att locka röster i ett val. Men Donald Trump går även här emot strömmen. Här är sju väljargrupper som han har förolämpat.

I kategorin Världspolitik

 

DES MOINES.

I dag börjar allvaret. Presidentvalsracet drar igång på riktigt. De första rösterna ska läggas vid nomineringsmötena i Iowa och något många undrar är: Hur ska det gå för en viss Donald Trump?

”Faktum är att Trump ibland under kampanjen sagt en hel del saker som retat stora väljargrupper. Hittills har det dock inte kostat honom något i opinionsmätningarna.”

Hans beslut att bojkotta den sista tv-debatten inför Iowa har setts som antingen ett genidrag eller dårskap.

Som så ofta med Trump så är det egentligen ingen som vet. Det var ju åter Trumps numera usla relationer till Fox News reporter Megyn Kelly som utlöste det bråket.

Han fällde återigen rätt rejält förolämpade kommentarer om henne. Och varför inte? Han kom ju undan med det förra gången.

Faktum är att Trump ibland under kampanjen sagt en hel del saker som retat stora väljargrupper. Hittills har det dock inte kostat honom något i opinionsmätningarna.

Vi får helt enkelt vänta och se.

Här är sju grupper som blivit påhoppade av Trump:

 

1) KVINNORNA

Presidentkandidaten Carly Fiorina är en av dem som hamnat i skottgluggen för Donald Trump. Foto: Mark J. Terrill

”Titta på det där ansiktet! Skulle någon rösta på det!”

Det var så Donald Trump uttryckte sig om sin kvinnliga konkurrent i det republikanska fältet, Carly Fiorina. Hon gav igen i en tv-debatt när hon sa att ”alla landets kvinnor hört honom”. Trump hade tidigare antytt att Fox News utfrågare Megyn Kelly varit obalanserad i den första tv-debatten eftersom hon antagligen hade mens. ”Blod kom ut ur hennes ögon och hennes vad som helst”, sa Trump.

 

2) KRIGSFÅNGARNA

Donald Trump ifrågasatte att John McCain var en krigshjälte. Foto: Evan Vucci/AP

”Han är ingen krigshjälte. Jag gillar personer som inte blev tillfångatagna.”

Det var så Donald Trump uttryckte sig om en av USA:s mest kända politiker, senator John McCain från Arizona som blev nedskjuten under Vietnamkriget och torterades i fångenskapen. McCain var republikanernas presidentkandidat 2008. Det var en förolämpning som även många andra före detta krigsfångar kände. Donald Trump har dock gjort sitt bästa för att ha goda relationer till den stora gruppen krigsveteraner som finns i landet.

 

3) AFRO-AMERIKANERNA

Tweeten som Donald Trump retweetade. Institutet bakom statistiken visade sig inte existera.

”Det var en retweet, och den kom från källor som inte var trovärdiga. Vad kan jag säga.”

En av få gånger han medgett ett misstag. Donald Trump retweetade ”brottsstatistik” som sades visa att svarta amerikaner mördar fler medlemmar av andra folkgrupper än några andra. Tweeten citerade ett institut som inte visade sig existera.

 

4) LATINOS

”De är våldtäktsmän. Och en del av dem är säkert goda människor.”

Det var så Donald Trump gjorde sin debut som presidentkandidat. Han talade om illegala mexikanska invandrare som tar sig in i USA. Han lovar att bygga en mur längs hela gränsen och deportera alla som befinner sig i landet illegalt. Latinoväljarna utgjorde tio procent av väljarna 2012. Republikanen Mitt Romney fick bara 27 procent av deras röster. Med Trump riskerar siffran bli än lägre.

 

5) MUSLIMERNA

”Donald J Trump vill se en komplett och total blockad för muslimer att komma in i USA.”

Trump har flera gånger gått till verbala angrepp mot muslimer. Efter terrorattacken i Paris och San Benardino krävde han ett totalt stopp till dess ”att vi tagit reda på vad som pågår”. Han hävdade också att muslimer firade i New Jersey efter 11 september 2001, ett påstående som inte stämmer. Cirka en procent av befolkningen i USA är muslimer, mindre än i många europeiska länder. De är i regel också mer integrerade.

 

6) IOWA-BORNA

Ben Carson hittar på, menade Trump som tyckte att Iowa-borna borde fattat det. Foto: Andrew Harnik/AP

”Hur dumma är folket i Iowa?”

Det är ord han fått äta upp, när nu konkurrenterna använder det i reklamfilmer i Iowa inför valet. Donald Trump var väl mest skämtsam, men han stressades ett tag av att Ben Carson passerade honom i mätningarna i Iowa och han påstod att många detaljer i neurokirurgen Carsons biografi inte stämde. Det var därför han menade att Iowa-borna var dumma i huvudet som trodde på dem. Det verkar inte ha skrämt dem. Trump leder mätningarna i Iowa inför valet på måndag.

 

7) DE RÖRELSEHINDRADE

Trump härmar en reporter från New York Times som lider av en sjukdom som begränsar hans rörlighet i armarna.

”Ni måste se den här killen...”

Så inledde Donald Trump meningen och började fladdra med armarna och staka sig. Han försökte visa hur New York Times reporter Serge Kovaleski såg ut. Kovaleski lider av en sällsynt sjukdom som begränsar hans rörlighet i armarna och många krävde en ursäkt från Trump. Han hävdade sedan att han inte visste vem Kovaleski var eller hur han såg ut. Men enligt Serge Kovaleski har han intervjuat Trump minst ett dussintal gånger och de brukade använda förnamn när de träffades.