Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Ryans budskap är klart: Han tror att kampen om Vita huset är över

Paul Ryan höll ett konferenssamtal i dag med republikanska kolleger i det representanthuset. Det var morgonen efter söndagens bittra sammandrabbning mellan Donald Trump och Hillary Clinton.

Flera tunga republikaner – som John McCain – drog tillbaka sitt stöd för Donald Trump i helgen och Ryan uppgavs ha övervägt att göra detsamma. Det gjorde han nu inte.

Men vid konferenssamtalet i dag så gjorde han samtidigt klart att han inte längre tänker försvara Donald Trump eller kampanja med honom. Han uppmanade också sina kolleger i kongressen att koncentrera sig på sina valrace i stället.

CNN:s mätning må ha visat att Hillary Clinton vann debatten, men säkert är att Donald Trumps anhängare definitivt gillade vad de såg i söndags.

Han sa att de får alla göra vad som ligger i deras bästa intressen för att vinna sina val. Om de gynnar dem att stödja Trump så gör det, annars...

Han sa det inte rakt ut, men mellan raderna är budskapet klart. Han tror att kampen om Vita huset är över. Hillary Clinton kommer att vinna.

Paul Ryan.
Foto: Jim Lo Scalzo/Epa/TT

Detta är dock också ett vågspel för Ryan. Trump är populär i många av de distrikt där republikanska kongresspolitiker har det kämpigt.

Och ja, CNN:s mätning må ha visat att Hillary Clinton vann debatten, men säkert är att Donald Trumps anhängare definitivt gillade vad de såg i söndags.

Han angrep Hillary Clinton på ett sätt som vi aldrig sett i en amerikansk tv-debatt, bjöd till och med in en kvinna som anklagar Bill Clinton för våldtäkt att sitta med i publiken.

Frågan är väl om inte Donald Trump var den ende som kunde knocka ut sig. Lika säkert är att han inte gjorde det.

Det hette att Hillary Clinton hade en chans att knocka ut Donald Trump i går, pressad som han var efter den enorma uppmärksamheten kring bandinspelningen. Det gjorde hon inte.

Frågan är väl om inte Donald Trump var den ende som kunde knocka ut sig. Lika säkert är att han inte gjorde det.


LÄS OCKSÅ: Vem vann och vad händer nu? USA-experten om nattens debattdrama


Och han fick även in en del träffar på Hillary Clinton som verkligen kändes. Ett av hennes stora problem är ju att hon upplevs som så oärlig. Vi vet nu – tack vare Wikileaks – att hon i ett tal på Wall Street sagt att det är nödvändigt ibland att ha en offentlig och en privat åsikt.

Vanligt folk kallar det att ljuga. När hon fick frågan på tv-debatten så gav hon ett svar som började med Abraham Lincoln och som just ingen förstod vad hon menade.

– Du skyller dina lögner på den store Abraham Lincoln! sa Trump.

Den satt onekligen.

Donald Trump.
Foto: Rick T. Wilking/AP/TT

Under helgen såg det ett tag riktigt illa ut för Trump när flera tunga republikaner övergav honom. Trump varnade i en tweet att det kunde stå dem dyrt.

Och det verkar ha varit en strategi inför debatten. Detta var ingen ångerfylld Trump, det var Trump på offensiven med full fart framåt. Han gav sina väljare vad de ville ha och göra det svårare för partiledningen att överge honom.

CNN:s mätning visade att kvinnor exempelvis reagerade betydligt mer negativt än män på hans insats. Och det finns helt enkelt inte tillräckligt med vita män för att ge Trump segern.

Men Trumps bas kommer inte att ge honom segern den 8 november. Han måste bredda och där är tveksamheten desto större om han lyckades i går.

Antagligen var det tvärtom. CNN:s mätning visade att kvinnor exempelvis reagerade betydligt mer negativt än män på hans insats. Och det finns helt enkelt inte tillräckligt med vita män för att ge Trump segern.

Trump kan få ångra att han inte tog chansen på debatten att tydligare be om ursäkt för vad han sa på den där bussen, i ett privat ögonblick då han trodde att ingen hörde. Men en hel nation gjorde det.