Foto: Alexander Zemlianichenko / AP POOL AP

Putin har löjligt mycket makt, han kan också vara världens rikaste man

Vladimir Putin är inte bara mäktig som de forna ryska härskarna. Han har också skaffat sig rikedomar värdig en tsar. Putin har en flotta av flygplan, fyra yachter och över 20 residens. Lägg därtill en dold personlig förmögenhet som enligt CIA gör honom till den rikaste personen i Europa. Panama-dokumenten har nu gett en första inblick i hur miljarderna kan ha gömts undan.

LONDON.

Rysslands president Vladimir Putin och den republikanske presidentkandidat Donald Trump har uttryckt ömsesidig respekt och beundran under året som gått. Två framgångsrika, auktoritära män.

Men på ett område skiljer de sig definitivt åt. Donald Trump skäms inte för att stoltsera med sin rikedom.

Ja, han har i flera år jagat redaktörerna på affärsmagasinet Forbes eftersom han anser att de underskattar hans förmögenhet. Den är på 4,5 miljarder dollar enligt Forbes och det placerar honom på 324:e plats i den senaste sammanställningen över världens rikaste.

En viss Bill Gates ligger i topp ännu en gång. 75 miljarder dollar.

Vladimir Putin finns inte med på listan. Forbes har inte med stats- och regeringschefer.

Men redan 2007 uppskattade amerikanska CIA att Putin var god för cirka 40 miljarder dollar. Stanislav Belkovskij, en före detta rådgivare åt Putin och politisk analytiker, kom ungefär samtidigt fram till en liknande siffra.

”Det är bara skvaller som inte är värt att diskutera. Det är helt enkelt struntprat.”

Belkovskij grundade sitt belopp på att Putin sades kontrollera bland annat 37 procent av olje- och gasjätten Surgutneftegaz. 40 miljarder dollar skulle göra honom till den rikaste mannen i Europa.

Vladimir Putin bemötte det själv under sin årliga presskonferens några månader senare:

– Jag har sett några papper om det, sa han.

– De har grävt fram något ur någons näsa och smetat ut det papper.

Putin gillar att uttrycka sig lite mustigt. Uppskattningarna över hans förmögenhet har ökat sedan dess. Belkovskij höjde sin egen beräkning 2012 till 70 miljarder och en än högre siffra kom från den brittiske fondmanagern Bill Browder 2015.

Vladimir Putin syns med vännen Sergei Roldugin (till vänster) Foto: Dmitry Astakhov / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Browder var en av de stora utländska investerarna i Ryssland under många år innan han hamnade i onåd hos Kreml. Han har skrivit boken ”Red Notice” om sin erfarenhet från Ryssland och sa i en intervju med CNN så här om Putin:

– Jag tror han är god för 200 miljarder dollar. Efter 14 år vid makten och med tanke på de pengar som landet genererat, och de summor som inte spenderats på skolor, vägar, sjukhus och så vidare – alla de pengarna finns i fastigheter, schweiziska bankkonton, aktier och hedgefonder som sköts av Putin och hans nära vänner.

200 miljarder skulle göra Putin till den rikaste mannen i världen. Men det är som sagt bara uppskattningar. Sanningen är att ingen utomstående vet.

”Han har en livslång träning och praktisk erfarenhet i hur man döljer sin verkliga rikedom.”

Den senaste officiella siffran kommer från april 2014. Enligt den hade Putin året innan en deklarerad inkomst på motsvarande cirka en miljon kronor. Han listade också upp två mindre lägenheter och så är han delägare i ett garage.

Han visade för övrigt upp sig i en av lägenheterna 2010 under en nationell folkräkning. Tv-kamerorna visade honom sittande i en enkel, beige soffa.

Men just ingen tror han har ett så modest ekonomiskt liv. Det amerikanska finansdepartementet gör det definitivt inte.

I en intervju för BBC:s Panorama i januari i år där Putins gömda förmögenhet kartlades, så anklagade USA för första gången Putin öppet för att vara korrupt och gynna sina egna vänner.

– Han har officiellt en statslön på cirka 110 000 dollar per år, sa Adam Szubin, ansvarig för terrorism och finansiella brott på departementet.

– Det är inte en korrekt beskrivning av mannens tillgångar. Och han har en livslång träning och praktisk erfarenhet i hur man döljer sin verkliga rikedom.

”Vi har sett hur han gör sina vänner och hur han marginaliserar dem han inte ser som vänner”

Szubin ville inte uppskatta Putins förmögenhet men kallade honom ”korrupt” och menade att USA varit medvetet om hur han berikat sig i ”många, många år”.

– Vi har sett hur han gör sina vänner, sina nära allierade rika genom att använda statstillgångar, och hur han marginaliserar dem han inte ser som vänner.

 

I veckan som gick så blev läckan från den Panama-baserade advokatfirman Mossack Fonseca en världsnyhet. 11,5 miljoner dokument har läckt från företagets databas.

Där finns detaljerade uppgifter om annars hemliga offshorebolag, om stiftelser och andra affärsmodeller som rika personer kan använda sig av för att exempelvis undkomma skatt i skatteparadis eller tvätta illegala pengar.

Cirka 140 politiska personer finns med i materialet, antingen direkt eller via familjer och vänner. Något kriminellt behöver det inte nödvändigtvis röra sig om.

Det ska slås fast på en gång att ett namn som inte dyker upp i det massiva materialet är Vladimir Putin. Det gör däremot flera av hans närmaste vänner och bekanta.

Ett av de specialbyggda ryska presidentplanen – en Ilyushin Il-96

En av dem är cellospelaren Sergej Roldugin, en av Putins tidigaste vänner från Leningrad (numera S:t Petersburg), den stad där Putin växte upp och inledde sin politiska karriär efter en tid som KGB-agent i bland annat dåvarande Östtyskland.

Sergej Roldugin har ofta intervjuats och berättat om sina minnen av den unge Vladimir Putin. De träffades för första gången 1977 och har förblivit nära vänner genom åren.

Roldugin är bland annat gudfar åt Putins förstfödda dotter Maria. Det finns en bild på dem alla tillsammans.

 

Vladimir Putin skulle när han kom till makten i Moskva – först som premiärminister 1999 och sedan från 1 januari 2000 som landets president – ta med sig många av sina vänner och bekanta från S:t Petersburg och ge dem höga befattningar i politiken eller näringslivet.

Roldugin fortsatte dock sin karriär som musiker. Han var tillräckligt under radarn för att inte straffas med personliga sanktioner när USA och EU införde dem 2013 efter Rysslands annektering av Krim. Flera andra av Putins gamla Petersburg-vänner drabbades däremot.

Men Panama-dokumenten har nu visat att Roldugin förflyttat upp till två miljarder dollar genom ett nätverk av mellanhänder och offshorebolag. Kanske är det hans egna pengar, kanske han gjort det som bulvan åt sin Putin.

”Detta är inte affärer, det är ett medvetet försök att få det att se ut som affärer för att kontinuerligt kunna flytta och gömma tillgångar”

Det är hursomhelst ungefär så här som misstankarna länge sett ut mot Putin, att han använt sig av andra för att gömma undan sin egen förmögenhet.

– Detta är inte affärer, det är ett medvetet försök att få det att se ut som affärer för att kontinuerligt kunna flytta och gömma tillgångar, säger Andrew Mitchell, en expert på pengatvätt till BBC:s Panorama.

Vladimir Putin själv kommenterade i torsdags för första gången Panama-dokumenten och det fokus som riktats mot Ryssland.

– Så de gick igenom det här offshore-materialet. Er ödmjuke tjänare var inte där, men det talar de inte om. Så vad gjorde de? De skapade en informationsprodukt, de hittade bekanta och vänner.

Sergej Roldugin hävdade så sent som 2014 för New York Times att han inte var någon miljonär, utan hade en blygsam ekonomi med en lägenhet, en bil och en datja. När han i förra veckan konfronterades med Panama-läckan, sa han:

– Grabbar, jag kan inte diskutera det här nu. Detta är känsliga frågor.

Det är det onekligen. Den som hamnar på fel sida Putin i Ryssland kan illa kvickt tvingas lämna landet.

 

Ett banknamn som dyker upp på flera ställen i dokumenten är Bank Rossija. Roldugin äger exempelvis 3,2 procent av aktierna där. Det är en bank som ofta beskrivits som ”Putins plånbok” och det är en av de banker som väst infört sanktioner emot.

Banken har länge haft kopplingar till Vladimir Putin. Den grundades 1990 i S:t Petersburg med pengar som ursprungligen kom från det kollapsade sovjetiska kommunistpartiet.

Putin arbetade då vid stadsfullmäktige åt borgmästare Anatolij Sobtjak. Han hade ansvar för stadens utländska kontakter. Han skaffade sig många viktiga affärskontakter i stan och i utlandet.

”Varor för hundratals miljoner dollar exporterades i utbyte mot matleveranser som aldrig anlände”

Den amerikanske statsvetaren Karen Dawisha har i sin bok ”Putin's Kleptocracy: Who owns Russia?” kartlagt Putins väg till makten. Och hon menar att korruptionen och stölderna började redan i S:t Petersburg.

Det sattes även i gång lokala utredningar, där Putins misstänktes ha förhandlat fram skumma kontrakt å stadens vägnar. Varor för hundratals miljoner dollar exporterades i utbyte mot matleveranser som aldrig anlände.

Gennadij Timtjenko Foto: Ivan Sekretarev / AP

 

Flera personer som var inblandade i affärerna skulle fortsätta ha nära band till Putin och bli megarika, som Jurij Kovaltjuk och Gennadij Timtjenko.

Enligt spanska utredare var Bank Rossija från början en förbindelselänk mellan Putin, andra medarbetare vid stadsfullmäktige och organiserad brottslighet.

Putin startade också ett kollektiv – Ozero Dacha Consumer Cooperative – med en grupp bekanta, däribland Jurij Kovaltjuk, styrelseordförande i Bank Rossija. De hade sina sommarstugor – datjor – vid samma sjö, ”ozero” betyder just sjö. De flesta medlemmarna i kooperativet är i dag multimiljonärer, som Vladimir Jankunin, chef för den ryska järnvägen.

För Putin tog sina bekanta till Moskva. En de blev högt uppsatta politiker – som nuvarande premiärminister Dmitrij Medvedev. Andra blev chefer för stora olje- eller gasföretag, som förre assistenten Igor Setjin, chef för oljejätten Rosneft eller Alexej Miller, chef för Gazprom.

”Det är ett faktum att Abramovitj via en anställd överförde yachten till Putin”

Det fanns redan en klass superrika, landets oligarker som gjort sig förmögna under Boris Jeltsins tid som president. De fick snabbt lära sig att vad följderna blev om de gick emot den nye presidenten.

Alexej Miller (tvåa från höger) med Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev (mitten) och rockbandet Deep Purple Foto: Dmitry Astakhov / AP POOL RIA NOVOSTI

Flera gick i exil, som Boris Berezovskij. Andra fängslades, som Michail Chodorkovskij. De flesta anpassade sig efter de nya spelreglerna. Fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj tillhörde den senare kategorin.

Enligt BBC:s Panorama och flera andra britiska medier skänkte Abramovitj yachten Olympia till presidenten.

– Det är ett faktum att Abramovitj via en anställd överförde yachten till Putin, säger Dmitrij Skarga som tidigare var chef för det statliga rederiet Sovcomflot.

Skarga uppger att Olympia överfördes via ett offshorebolag som Skarga själv senare skötte. Han lever nu i exil även han.

 

Karen Dawisha ger i sin bok en bild av hur Putins och hans gäng – många av dem före detta KGB:are som han själv – plundrat landet för egen vinning.

– Han tar vad han vill. När du är president i Ryssland så behöver du inga skriftliga kontrakt. Det är du som är lagen, säger hon till the Guardian.

”Han visste att han ville lämna ämbetet som en rik person”

BBC:s Panorama har också intervjuat flera personer som arbetat i Putins närhet och som beskriver hans törst efter rikedom.

Till historien hör att Vladimir Putin växte upp under mycket enkla förhållanden i Leningrad. Familjen bodde i ett rum i en sliten kommunal lägenhet med gemensamt kök.

Oligarken Sergej Pugatjov arbetade mycket med Putin under dennes första tid som president. Han säger att Putin redan från början var fokuserad på att bygga upp en förmögenhet.

– Vi pratade om det. Han dolde det inte. Han visste att han ville lämna ämbetet som en rik person.

Vladimir Putin kunde då inte veta att han skulle lyckas hålla sig kvar vid makten som han gjort. Efter en rockad där han under fyra år var premiärminister, så är sedan 2012 åter president. Om han blir han återvald 2018 – och det blir han nog – så sitter han till 2024.

Och han har sett till att ge presidentämbetet en rad privilegier som inte funnits tidigare. Allt kartlades i en rapport 2012 skriven av bland annat oppositionspolitikern, Boris Nemtsov. Just det, samme Nemtsov som mördades i centrala Moskva i februari 2015, inom synhåll från Kreml.

Rapporten hette ”Livet som en galärslav”, en anspelning på ett citat av Putin där han sa att han kände sig som just en galärslav eftersom han jobbade så hårt för Ryssland.

Rapporten kartlade inte Putins personliga förmögenhet, men konstaterade att: ”Hans livsstil kan jämföras med en monark vid Persiska viken eller en värsta oligark.”

”Atmosfär av rikedom och lyx som han vant sig vid och som han inte tänker ge upp”

De skrev också:

”En av de viktigaste orsakerna till att Putin håller sig kvar vid makten är den atmosfär av rikedom och lyx som han vant sig vid och som han inte tänker ge upp.”

Putin har exempelvis över 20 palats och villor till sitt förfogande som president. Det kan jämföras med USA:s president som får nöja sig med två residens, Vita huset och Camp David.

Och ja, Barack Obama har tillgång till Air Force One, men Putin kan enligt rapporten kontra med hela 43 flygplan och 15 helikoptrar. Bara toaletten ombord på hans Iljusjin Il-96 ska ha kostat motsvarande 650 000 kronor.

Chelsea-ägaren Roman Abramovitj ska ha skänkt lyxyachten Olympia till Putin.

Lägg sedan till fyra yachter, däribland just den ”Olympia” som enligt BBC:s Panorama tillhör honom personligen. Och förstås en flotta med bilar av märket Mercedes-Benz. Mycket lämnades också ute i rapporten:

”Vi publicerade inte data om detaljer som kläder eller saker som Putin regelbundet använder, kostymer, skor och slipsar värda tiotusentals dollar. Det är bara småslantar jämfört med villorna, flygplanen, klockorna och bilarna”.

 

Just dyra armbandsur är en av få saker som han annars gillar att visa upp och skryta med. Rapporten listar elva stycken, värda 5,8 miljoner kronor.

Alla påståenden om Putins dolda förmögenhet möts med bestämda nekanden från Kreml. Även Panama-papperen viftades snabbt undan av Putins presstalesman Dmitrij Peskov:

– Det är klart att Putinfobin nått en sådan nivå att det är omöjligt att tala väl längre om Ryssland, det är ett måste att tala illa om Ryssland.

Dmitrj Peskov har förresten smak för dyra klockor även han. När han gifte om sig 2012 bar han ett schweiziskt armbandsur som är värt över 4,5 miljoner kronor, fyra gånger hans årsinkomst. En gåva från hustrun, sa han efteråt.

”Ryssarna är vana vid att leva i ett system där makt och egendom hör ihop”

Samma hustru, Tatjana Navka, finns för övrigt också med i Panama-läckan. Dokument visar att hon satte upp ett offshore-bolag på brittiska Isle of Man 2014, något som Peskov själv nekar till.

De ryska statliga tv-bolagen och Kreml-trogna dagstidningar har inte gett någon större publicitet åt kopplingarna till Putin i materialet. Liberala, Putin-kritiska publikationer som Novaja Gazeta och Vedomosti har dock rapporterat om det.

Men få ryska bedömare tror att det kommer att skada Putin på hemmaplan.

– Ryssarna är vana vid att leva i ett system där makt och egendom hör ihop, säger Andrej Kolesnikov, analytiker vid Carnegie Center i Moskva till Christian Science Monitor.

– Ingenting i detta kommer att få majoriteten av ryssarna att förlora sin tilltro till Putin personligen. Hans popularitet lär inte minska.

– Våra tv-nyheter – som de flesta får sin information i från – kommer att se till att alla ser att väst är ruttet, att hela systemet är smutsigt. Inte bara vårt.

Islands statsminister tvingades avgå redan två dagar efter att Panama-dokumenten började publiceras. Putin sitter kvar i orubbat, gyllene bo.

Vladimir Putin och hans vänner

Här är några av Putins barndoms vänner och bekanta från tiden i S:t Petersburg. De har i många fall blivit rika och mäktiga tack vare sin bekantskap med Rysslands president.

Sergej Roldugin:

God vän med Putin sedan 1977. Musiker och cellospelare. Blev rubriknamn eftersom han förekommer i Panama-dokumenten där hans namn är kopplad till en rad offshorebolag där stora summor flyttats runt.

Jurij Kovaltjuk:

Gjorde affärer med Putin redan på 1990-talet. Styrelseordförande i Bank Rossija, en bank som kallats ”Putins plånbok”. Banken spelar en stor roll i de läckta Panama-dokumenten.

Gennadij Timtjenko:

En annan person som Putin lärde känna i S:t Petersburg. Startade oljehandelsföretaget Gunvor med basering i Schweiz. Enligt BBC:s Panorama äger Putin i hemlighet andelar där.

Arkadij och Boris Rotenberg:

Två av Putins äldsta vänner från S:t Petersburg. De lärde känna varandra när de tränade judo som barn. Skapat ett byggimperium och beviljades mycket lönsamma kontrakt inför OS i Sotji 2014.

Nikolaj Sjamalov:

En av deltagarna i det datjakooperativ som Putin var med och skapade på 1990-talet. Arbetat med honom vid stadsfullmäktige. Byggde palats åt Putin i Sotji. Hans son är gift med Putins dotter Katja.

Alexej Miller:

Medarbetare till Putin vid stadsfullmäktige i S:t Petersburg. Är sedan 2002 högsta chef på Rysslands största företag, gasjätten Gazprom. Hans lön var 27 miljoner dollar 2014.

Vladimir Jankunin:

Ännu en affärsbekant från Putins tid vid stadsfullmäktige i S:t Petersburg. En av delägarna i datja-kooperativet. Blev sedan chef för ryska järnvägen.

God vän med Putin sedan 1977. Musiker och cellospelare. Blev rubriknamn eftersom han förekommer i Panama-dokumenten där hans namn är kopplad till en rad offshorebolag där stora summor flyttats runt.

Jurij Kovaltjuk:

Gjorde affärer med Putin redan på 1990-talet. Styrelseordförande i Bank Rossija, en bank som kallats ”Putins plånbok”. Banken spelar en stor roll i de läckta Panama-dokumenten.

Gennadij Timtjenko:

En annan person som Putin lärde känna i S:t Petersburg. Startade oljehandelsföretaget Gunvor med basering i Schweiz. Enligt BBC:s Panorama äger Putin i hemlighet andelar där.

Arkadij och Boris Rotenberg:

Två av Putins äldsta vänner från S:t Petersburg. De lärde känna varandra när de tränade judo som barn. Skapat ett byggimperium och beviljades mycket lönsamma kontrakt inför OS i Sotji 2014.

Nikolaj Sjamalov:

En av deltagarna i det datjakooperativ som Putin var med och skapade på 1990-talet. Arbetat med honom vid stadsfullmäktige. Byggde palats åt Putin i Sotji. Hans son är gift med Putins dotter Katja.

Alexej Miller:

Medarbetare till Putin vid stadsfullmäktige i S:t Petersburg. Är sedan 2002 högsta chef på Rysslands största företag, gasjätten Gazprom. Hans lön var 27 miljoner dollar 2014.

Vladimir Jankunin:

Ännu en affärsbekant från Putins tid vid stadsfullmäktige i S:t Petersburg. En av delägarna i datja-kooperativet. Blev sedan chef för ryska järnvägen.

Visa merDölj