Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Politikerns utspel: Könsstympa kvinnor för att egyptiska män är ”sexuellt svaga”

LONDON.

FN:s generalförsamling slog 2012 fast att kvinnlig könsstympning är ett brott mot mänskliga rättigheter och kampen mot det har förts i decennier av aktivister och FN.

Men kvinnlig könsstympning är ändå något som fortsätter i många länder, främst i Afrika. Enligt FN-organet Unicef tros över 200 miljoner kvinnor ha blivit könsstympade.

Om vi slutar med könsstympning, så behöver vi starka män och vi har inte den typen av män.

Flera länder har förbjudit ingreppet eller infört restriktioner. Egypten bannlyste könsstympning 2008 men lagen efterlevs inte och parlamentet väntas inom kort godkänna en ny lag som ska ge hårdare straff.


LÄS OCKSÅ: ”De njöt av ritualen. Min vita klänning blev knallröd av allt blod”


Det var i samband med det som parlamentsledamoten Elhamy Agina fällde sina kommentarer. Och de har väckt uppmärksamhet.

Geo har tidigare träffat och skrivit om könsstympning i Egypten och träffade då 17-åringarna Aya och Rasha som är barndomsvänner i Kairo. Aya är könsstympad, men inte Rasha.
Foto: Lisa Mattisson

För han förde fram nya argument till varför han anser att egyptiska flickor ska könsstympas.

– Vi är en befolkning vars män lider av sexuell svaghet, sa han bland annat.

– Det visar sig bland annat genom att Egypten konsumerar mer sexförhöjande medel än just något annat land, och det är något som bara de sexuellt svaga konsumerar.

– Om vi slutar med könsstympning, så behöver vi starka män och vi har inte den typen av män.

Könsstympning är vanligast i muslimska länder, men det står inget i koranen om det. Traditionen går längre tillbaka i tiden än så.

LÄS OCKSÅ: Hon leder historisk kamp mot könsstympning


Enligt Unicef har över 27 miljoner kvinnor i Egypten blivit könsstympade, det är 87 procent av kvinnorna. I länder som Somalia är siffran ännu högre, 98 procent.

Könsstympning har i århundraden varit ett sätt att kontrollera kvinnans sexualitet. I sin grövsta form – infibulation – skärs de yttre blygdläpparna bort och vaginan sys ihop. Cirka 400 000 per år genomlider fortfarande detta barbari.

Den egyptiske parlamentsledamoten Elhamy Agina tycker att kvinnor bör könsstympas för att de egyptiska männen är ”sexuellt svaga”.
Foto: Facebook

Könsstympning är vanligast i muslimska länder, men det står inget i koranen om det. Traditionen går längre tillbaka i tiden än så.

Och Elhamy Agina fortsätter tydligen i traditionen att kvinnans roll är att tjäna mannen. Enligt honom är det bättre att ”minska kvinnans sexuella aptit” och därmed göra det lättare för dem att ”stå upp för sina män”.


LÄS OCKSÅ: Männen som stod upp mot kvinnlig könsstympning


Hans kommentar – som först rapporterades i den engelskspråkiga nyhetssajten Egyptian Streets – har förstås väckta starka reaktioner på sociala medier. Han har lyckats reta upp både kvinnor och män.

Bild från ett reportage om könsstympning i Egypten som Geo gjorde i höstas. På bilden 17-åriga Rasha som hjälper Hajar Ali, 5, med håret. Kvinnlig könsstympning är ett stort problem i Egypten.
Foto: Lisa Mattisson
Entisar al-Jazzar, 23, minns varje detalj från när hon blev könsstympad. Mest skrämmande var läkarens ögon som stirrade på hennes underliv, berättade hon för Geo i höstas.
Foto: Lisa Mattisson

Så han har försökt backa en del. Han menar att hans motstånd mot den nya lagen främst beror på att det blir svårt att genomföra i praktiken. Och han säger till tidningen Al Masry Al Youm:

– Jag blir inte rädd, och jag menade inte att förolämpa egyptiska män. Egyptiska män är riktiga män, och jag är en riktig man.

– Ta min hustrus telefonnummer och fråga henne!

Inte ett ord förstås om att han eventuellt förolämpat kvinnorna också.

Det är nog bäst han inte lämnar ut numret till hustrun. Hon riskerar att få höra ett och annat om sin make.