Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Pappan ser sin bortrövade 12-åring som bödel hos IS

LONDON.

IS gör ingen hemlighet av att terrororganisationen använder sig av barnsoldater. Enligt tyska der Spiegel finns det upp till 1 500 minderåriga pojkar som tvingas göra tjänst för IS i Irak och Syrien.

Vi har sett propagandafilmer på dem förr. Unga pojkar i uniform som får militär utbildning. En del av dem är barn till syriska och irakiska IS-medlemmar, men många tros också vara barn till utlänningar som frivilligt rest ner för att kämpa med IS.

IS har länge använt sig av barn i sin krigsföring – men i den senaste filmen som IS lagt ut så är det fem utländska barn som står framför kameran.
Foto: Ur IS-filmen

En del av dem används som självmordsbombare. Det var exempelvis ett barn i 13-årsåldern som sprängde sig i luften i Gaziantep i Turkiet den 20 augusti och dödade 54 personer.

Dagen efter lyckades polis hindra en minderårig att spränga sig i luften i Kirkuk i irakiska Kurdistan. I februari i år hyllade IS 89 barnsoldater som dödats i strid under det senaste året, de flesta var från Syrien eller Irak.

Men i den senaste filmen som IS lagt ut så är det fem utländska barn som står framför kameran. En av dem är enligt underrätelsesajten Site Intelligence från Egypten, en är från Uzbekistan – och en pojke påstås vara brittisk.

Han var strålande, en helt normal kille som alltid gick ner till parken och jagade insekter.

Filmen är nio minuter lång. De står bakom fem knäböjande män, som uppges vara kurdiska fångar. Barnen är beväpnade med pistoler och avrättar sina fångar med ett skott i huvudet.

En brittisk pappa säger till Daily Mail att det är hans son på filmen. Pojkens mamma, den 47-åriga Sally Jones, konverterade till islam och reste ner till Syrien 2013.

Hon tog den då 10-åriga JoJo med sig. Sally Jones hade gift om sig med en 20-årig brittisk jihadist, Junaid Hussain. Hussain dödades i en amerikansk drönarattack 2015.

En brittisk man uppger att hans son, Jojo, är med i IS senaste film.
Foto: Ur IS-filmen.

I filmen kallas den brittiske pojken för Abu Abdullah al-Britani. Men pappan är övertygad om att det är JoJo.

– Han var strålande, en helt normal kille som alltid gick ner till parken och jagade insekter, säger mannen till Daily Mail.

– Jag har försökt stänga allt detta ute. Det har varit tufft, vi har försökt leva vidare. Det är ohyggligt att han blivit hjärntvättad på detta vis.

I den senaste årliga rapporten från Europol om terrorhotet inom EU, så noterade polisorganisationen just IS barnsoldater som ett ”speciellt problem”.

”IS har ofta visat att de tränar dessa minderåriga till att bli nästa generation av utländska terrorister, och det kan utgöra ett hot mot medlemsstaterna.”

IS har till och med utvecklat en app som riktar sig speciellt till barn där de kan lära sig arabiska till bland annat jihadistsånger. Olika bokstäver illustreras i en del fall med bilder på vapen eller stridsvagnar.

Det händer också att barn kidnappas av IS och tvingas in i tjänst. Den tyska tidningen der Spiegel träffade nyligen två bröder som rövades bort när IS intog deras hemby i augusti 2014.

Amir, 15, och Ahmed, 16, skulle bli ”kalifatets lejonungar” och sattes i militärträning med 200 andra minderåriga i Mosul, den största stad i Irak som IS kontrollerar.

De gav oss droger och vi trodde på allt efter det

De tillhör bägge den jazidiska folkgruppen, men IS försökte få dem att glömma det.

– De gav oss droger och vi trodde på allt efter det, säger Ahmed till der Spiegel.

De fick lära sig hur man hanterar en Kalasjnikov, hur man sätter ihop en sprängladdning och hur en självmordsväst fungerar. De togs också till fronten på ”studiebesök” och bevittnade hur en fånge fick halsen avskuren.

De bägge bröderna lyckades dock till slut rymma och återförenas med sin mamma i Dohuk i norra Irak.

Enligt den brittiska tankesmedjan Quilliam Foundation har IS under det senaste året allt oftare börjat använda barn i sin propaganda. Och utländska barn har använts förr i avrättningar.

En film från februari visar en fyraårig son till en kvinna från London, Khadijah Dare. En bil bakom honom sprängs i luften med tre personer i.

– Vi kommer att döda alla otrogna därborta, säger fyraåringen i filmen.

Enligt Quilliam lever minst 50 barn från Storbritannien i IS-kontrollerat område.

Det spelar ingen roll vad omvärlden gör, vi uppfostrar en ny radikaliserad generation här, är deras budskap

Nikita Malik har specialiserat sig på radikalisering bland kvinnor och barn, och hon säger till der Spiegel att barnens uppgift i propagandan är att sprida IS ideologi på lång sikt.

– Det spelar ingen roll vad omvärlden gör, vi uppfostrar en ny radikaliserad generation här, är deras budskap, säger Nikita Malik.

De nya avrättningsfilmen är det senaste, ohyggliga exemplet på det.