NFL-stjärnans protest väcker ursinne i USA

NFL-stjärnan Colin Kaepernick vägrade resa sig till den amerikanska nationalsången. Det var hans sätt att protestera mot behandlingen av minoriteter i USA. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

I kategorierna Första maj ochVärldspolitik

LONDON. NFL-stjärnan Colin Kaepernick vägrade resa sig till den amerikanska nationalsången. Det var hans sätt att protestera mot behandlingen av minoriteter i USA. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Amerikanerna tar sin flagga och sin nationalsång på allvar. Det finns till och med nedskrivet i lag hur de ska bete sig när nationalhymnen - the Star-Spangled Banner – spelas.

Civilpersoner ska stå upp, med höger hand över hjärtat och vända sig mot flaggan om någon sådan finns närvarande. Militärer och veteraner ska göra honnör.

Colin Kaepernick gjorde ingetdera när hans San Francisco 49ers mötte Green Bay Packers på hemmaplan i fredags. Som alltid så spelas nationalsången före matchen.

Men Kaepernick reste sig inte upp. Han satt i stället kvar på bänken. I en intervju med NFL Media förklarade han varför han agerat som han gjort:

– Jag tänker inte stå upp och visa stolthet för en flagga och ett land som förtrycker svarta personer och färgade. För mig är detta en större fråga än fotboll och det skulle vara själviskt av mig att se åt andra hållet.

Den 38-årige Kaepernick är quarterback i San Francisco 49ers: Hans mamma är vit, hans pappa är afto-amerikan men han adopterades som ung av ett vitt par och växte upp där.

Kaepernick gav flera intervjuer under helgen och sa att protesten inte var något plötslig idé, utan någon han gått och funderat på länge. Och han säger att han själv upplevt rasdiskriminering.

Colin Kaepernick spelar för San Francisco 49ers. Foto: John G. Mabanglo / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Jag har genomlevt detta. Personer som står mig nära har upplevt detta. Detta handlar inte om några enstaka händelser här och där.

Colin Kaepernick säger också att han påverkats av den senaste tidens uppmärksammade fall där poliser i amerikanska städer skjutit ihjäl afroamerikaner.

Och ja, han kommer att fortsätta protestera:

– Ja, jag kommer att fortsätta sitta ner, säger han till ESPN. Detta är för mig en fråga där vi måste få en förändring.

Colin Kaepernick berättade inte för sina lagkamrater vad han planerade göra. Reaktionerna har varit blandade från andra amerikanska idrottare. Så här skriver exempelvis golfaren John Peterson:

”Kaepernick är minst lika dum som vi alla trott”.

Den olympiske skeletonåkaren John Daly kallar Kaepernick en ”idiot” på sitt twitter konto.

Fotbollsspelaren Adrian Clayborn, själv afromerikan, uttrycker betydligt större förståelse.

”Det är lätt att göra sig rolig över Kap och hans spel. Men hur vore det om vi försökte förstå var han kommer ifrån... men det är väl för svårt.”

Och det råder som väntat ingen brist på rasistiska skällsord på sociala medier. N-ordet har kommit till flitig användning tillsammans med Kapernicks namn de senaste dagarna.

Protester av det här slaget brukar väcka starka känslor. En av de mest uppmärksammade skedde under OS i Mexico City 1968 efter att Tommie Smith och John Carlos vunnit guld respektive brons i 200 meter löpning i friidrott.

När den amerikanska nationalsången spelades så höjde de bägge en varsin arm med en svart handske på, en symbol för den kontroversiella Svarta panter-rörelsen. De stängdes bägge av från den amerikanska OS-truppen och möttes av dödshot när de kom hem.

Det var även då i slutet på 1960-talet som Muhammad Ali blev avstängd från att boxas eftersom han vägrade låta sig kallas in i den amerikanska armén och sändas till Vietnamkriget.

Politiska protester har aldrig riktigt försvunnit från amerikansk idrott. Den amerikanske basketspelaren Mahmoud Abdul-Rauf Mahmoud avstängdes i en match som straff för att han gjorde exakt vad Colin Kaepernick gjort. Han vägrade 1996 stå upp när nationalsången spelades eftersom han ansåg att USA:s historia var fylld av tyranni och stred mot hans muslimska tro.

För två år sedan bar flera NBA-spelare tröjor med texten ”I Can't Breathe” i protest mot hur Eric Garner kvävdes till döds av poliser i New York City. Kvinnliga NBA spelare har i år under uppvärmning på liknade sätt burit tröjor med protestbudskap mot polisens dödskjutningar av afroamerikaner i Minneapolis och Baton Rouge.

Men det är inte bara i USA som nationalsången kan ställa till problem för idrottare. Den muslimska serben Adem Ljajic fick 2012 sparken från det serbiska landslaget eftersom han vägrat sjunga den serbiska nationalsången.

Det svenska landslaget tar det lite lugnare. Annars hade Zlatan Ibrahimovic haft stora problem, eftersom han under sina år i landslaget inte sjöng texten.