Massprotester och vrede: Därför kokar Island igen

Man golvades av finanskrisen 2008 men reste sig efter protester, jättelån och fängelsedomar mot 26 bankchefer. Efter Panama-skandalen bubblar nu vreden på Island igen. Geo förklarar vad som har hänt.

UPPDATERING: Avgår inte utan tar en timeout

 

LONDON.

De har vanan inne att protestera.

Och inget tålamod alls längre med ekonomiskt fiffleri.

Så det var bara för Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson att tacka för sig.

  • Över 10 000 samlades utanför alltinget i Reykjavik för att protestera i går, efter avslöjandena i Panama-papperen om att statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson tillsammans med sin hustru haft ett konto i skatteparadiset Brittiska jungfruöarna. Foto: Birgir Por Hardarson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
  • Ilskan bland demonstranterna var stor. Foto: Brynjar Gunnasrson / AP
  • Kravallpolis på plats för att hålla koll på demonstrationerna i Reykjavik. Foto: Birgir Por Hardarson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Helskärm

Det tog inte ens två dygn den här gången. Sigmundur David Gunnlaugsson kastade i dag in handduken och avgick från posten som Islands statsminister.

Då hade han först försök övertala president Olafur Ragnare Grimsson att upplösa parlamentet och utlysa nyval, men president Grimsson gick inte med på begäran. Detta var Gunnlaugssons personliga kris.

Framstegspartiets ledare hade inte ens något egentligt stöd bland sina egna partikamrater längre. Det fick han erfara när han i tidigare dag höll ett internmöte med sina egna.

”Efter allt det här landet gått igenom – hur kan han låtsas leda Islands återupprättande efter finanskrisen? Han måste gå.”

Det är avslöjandena i de så kallade Panama-papperen att Gunnlaugsson tillsammans med sin hustru haft ett konto i skatteparadiset Brittiska jungfruöarna som snabbt gett statsministern en enorm huvudvärk.

Han är långt ifrån den enda högt uppsatta politikern som finns med i den stora läcka som ett internationellt nätverk av grävande journalister gått igenom. Men Gunnlaugsson har ”oturen” att styra en demokrati.

Och här har folk reagerat. Nyheten briserade i söndags och redan i måndags kväll var över 10 000 ute och demonstrerade framför alltinget – parlamentet – i centrala Reykjavik. Det är många det. Minns att det bara bor cirka 330 000 personer på Island.

– Han har förlorat all trovärdighet, sa en av demonstranterna, Arntho Haldersson till the Guardian.

– Vår statsminister gömde tillgångar i skatteparadis. Efter allt det här landet gått igenom – hur kan han låtsas leda Islands återupprättande efter finanskrisen? Han måste gå.

 

Måndagens demonstration ägde rum på samma plats där arga islänningar samlades varje lördag under hösten 2008 för att kräva regeringens avgång. Det kallades kastrullrevolutionen – de slamrade med sådana – och var islänningarnas folkiga revolt mot den ekonomiska kris som landet då hamnat i.

Det tog fyra månader den gången, men till slut gav den sittande borgerliga regeringen vika och utlyste nyval. En ny vänsterregering tog över 2009, men förlorade valet 2013.

Demonstrationerna i går ägde rum på samma plats i Reykjavik där den så kallade kastrullrevolutionen äde rum 2008 (bilden).

Sedan dess styr åter en borgerlig koalition mellan Framstegspartiet och Självständighetspartiet. Sigmundur Gunnlaugsson är ledare för Framstegspartiet.

Han har bland annat lett känsliga förhandlingar med Storbritannien och Nederländerna som krävt ersättning för de förluster utländska sparare gjorde när de isländska bankerna gick omkull 2008.

Nu visar det sig bland annat att det brevlådeföretag han satt upp med sin hustru, Wintris Inc, också har fordringar efter konkurserna.

Det är inte så undra på att islänningarna tålamod är tunt. Och att det är här ilskan över Panama-papperen exploderar.

 

Inget land i väst drabbades så hårt av finanskrisen 2008 som just Island. Avregleringarna och lättnaderna i kreditreglerna fick isländska banker att drabbas av hybris på 2000-talet.

”De många islänningar som belånat hus och bil i utländska banker såg sina lån fördubblas.”

De växte enormt och investerade stort i utlandet. Under många år gick det bra för islänningarna. År 2007 toppade de UNDP:s lista över levnadsstandarden i världen.

Stadsjeepar sålde som smör i lilla Island och många tog lån i utländska valutor eftersom räntan var lägre där. Samtidigt satte många utlänningar – främst britter och holländare – in pengar på isländska internetbanker eftersom räntan där var högre.

Allt kollapsade 2008. Finanskrisen och den amerikanska investeringsbanken Lehman Brothers konkurs ledde till att kreditflödena sinade.

De tre stora isländska bankerna satt plötsligt med skulder som var fem gånger större än landets BNP. Island blev det första landet i väst på 26 år som tvingades söka lån från den Internationella valutafonden IMF.

Samtidigt störtdök den isländska kronan. Valutan förlorade cirka halva sitt värde under 2008, och de många islänningar som belånat hus och bil i utländska banker såg sina lån fördubblas.

Landets BNP föll med 6,4 procent 2009 och arbetslösheten steg till rekordnivåer när företag efter företag gick omkull.

Men Island hade i alla fall ett vapen som länderna i eurozonen inte kunnat använda. Den fallande kronkursen ledde till många personliga ekonomiska tragedier, men det hjälpte landets ekonomi att komma på fötter igen.

Exporten ökade och hårda valutaregleringar gjorde att landet i förtid kunde betala tillbaka sina skulder till IMF. I fjol var BNP slutligen tillbaka på samma nivå som före krisen 2008.

Över 10 000 deltog i demonstrationerna utanför alltinget i går. Foto: Birgir Por Hardarson/EPA/TT

Och islänningarna har gått sin egen väg även i behandlingen av de ansvariga. Till skillnad från i exempelvis Storbritannien och USA så har minst 26 isländska bankchefer faktiskt dömts till fängelse.

Islänningarna gick också emot sitt eget allting när en lag antogs som skulle kompensera Storbritannien och Nederländerna för de förluster som utländska sparare gjort.

”Det ser inte ljust ut för Sigmundur Gunnlaugsson. Hans folk lär inte låta honom heller komma undan.”

En folkomröstning krävdes och genomfördes i mars 2010. Hela 93 procent röstade nej till den föreslagna lagen. De sa nej en gång till i ännu en folkomröstning i samma ämne ett år senare. Islänningarna ville inte att de som skattebetalare skulle behöva kompensera för bankernas oansvar.

Ja, Island ställde även en före detta statsminister Geir Haarde inför riksrätt för sin roll under krisen. Han fälldes på en punkt men slapp fängelse.

Sigmundur Gunnlaugsson har just blivit av med sitt jobb som statsminister. Vi får se om islänningarna låter sig nöjas med det.