Mäktiga emiren sparkade nio – för att de var sena till jobbet

Sheikh Mo kom på oväntat besök till några statliga kontor i Dubai. Han möttes av tomma stolar och skrivbord. Så vips har nu nio höga chefer förlorat jobbet.

I kategorierna Världsekonomi ochVärldspolitik

LONDON.

Sheikh Mo, det är så han ofta kallas i Dubai, den 67-årige emiren Mohammed bin Rashid al Maktoum.

Dubai är ett av de sju kungadömen som utgör Förenade Arabemiraten, vart och ett styrs enväldigt av den lokale emiren och i Dubai är det Mohammed bin Rashid al Maktoum som haft makten sedan 2006.

”För nio av cheferna blev det kungliga besöket dyrbart. De blev med omedelbar verkan av med jobbet.”

Det är främst hans planer och visioner som ligger bakom de många megaprojekt som genomförts i Dubai de senaste åren. Den värsta bygghysterin är över, men när den pågick som intensivast så kom kronprins Mohammed – som han var då – ofta på oanmälda inspektioner.

Det har han inte gjort på ett tag men i söndags dök han upp på flera statliga departement och avdelningar, bland annat Lantmäteriet och Departementet för Ekonomisk utveckling.

Söndag är den första arbetsdagen i veckan i Dubai och det var också första dagen i skolan för Dubais elever. Kanske en del av arbetarna körde sina barn till skolan, kanske de bara tagit sovmorgon.

Säkert är att de i dag önskar att de inte gjort det. För på flera av myndigheterna så möttes Sheikh Mo av tomma lokaler.

”Förmågan att passa tiden börjar i toppen, och vi kommer inte att jaga anställda när deras chefer inte är där.”

Bildbevis finns. En 14 sekunder lång sekvens lades ut på Twitter av Dubais medieavdelning där emiren vandrar ensam omkring.

– Han vill definitivt sända en signal, säger mediechefen Mona al-Mari till nyhetsbyrån Bloombergs.

– Förmågan att passa tiden börjar i toppen, och vi kommer inte att jaga anställda när deras chefer inte är där.

Men för nio av cheferna så blev det kungliga besöket dyrbart. De blev med omedelbar verkan av med jobbet.

Nio höga chefer sparkades efter att Sheikh Mo, bilden, kom på oväntat besök till några statliga kontor i Dubai – och möttes av tomma stolar. Foto: Getty Images

Säkert är att ingen säger emot emiren i Dubai. Kritiker finns förstås, men många av Dubais medborgare ser honom snarast som en upplyst despot som skänkt stort välstånd till emiratet.

 

Dubai har till skillnad från sin mäktigare granne Abu Dhabi inte särskilt gott om olja. Så landets härskare har tvingats hitta på något annat för att tjäna pengar.

Det var just vad Mohammed bin Rashid al Maktoums pappa, Sheikh Rashid, gjorde. Han satsade på att bygga världens största konstgjorda hamn, och hoppades att utländska företag skulle lockas dit av den och av etablerade frihandelszoner.

Skeptikerna var många, men de hade fel. Hamnen Jebel Ali – som invigdes 1983 – är i dag den mest trafikerade mellan Singapore och Rotterdam.

محمد بن راشد يتفقد سير العمل في مطار دبي في صباح اليوم الباكر

Ett filmklipp publicerat av Khalifa Saeed (@khalifasaeed)

Och byggandet har fortsatt. Som de konstgjorda öarna i form av palmer eller en världskarta. Eller världens högsta byggnad, Burj Khalifa som invigdes 2009.

Det moderna Dubai har byggts av gästarbetare från främst den indiska kontinenten. Samtidigt har många västerlänningar och turister lockats dit av Dubais ofantliga köpcentrum och nybyggda lägenhetr.

”Dubai har återhämtat sig efter de mörkaste åren och byggandet pågår åter. Och Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum har tydligen inlett sina inspektioner igen.”

När de byggdes som mest så hette det att det räckte med tre ord för att byggmirakel skulle genomföras över en natt: ”Sheikh Mo säger...”

Men det gick till slut lite för fort. Finanskrisen 2008-2009 drabbade Dubai hårt och skuldsättningen var enorm. Det slutade med att oljerika storebror, Abu Dhabi, fick rycka in med miljardlån.

Dubai har dock återhämtat sig efter de mörkaste åren och byggandet pågår åter. Och Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum har tydligen inlett sina inspektioner igen.

Det är bäst att de statsanställda håller sina arbetstider hädanefter.