Kyssar, kändisar och en hockeymamma från Wasilla: Här är 9 klassiska ögonblick från amerikanska konvent

Republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio, står för dörren – då Donald Trump formellt ska utses till partiets kandidat. Frågan är vilka överraskningar vi kan vänta oss från kommande dagar?

I kategorin Världspolitik

CLEVELAND.

Clint Eastwood talade med en tom stol, en okänd Barack Obama höll talet som startade resan mot Vita huset och i Chicago 1968 varvades tv-bilder på huvudtalarna med scener av kaos och kravaller på stan.

”Det har de senaste åren varit rätt välregisserade historier, avlägsen är den tid då det var på själva konventet som kampen om vem som skulle bli partiets presidentkandidat avgjordes.”

De amerikanska konventen har bjudit på en hel del minnesvärda ögonblick.

Nu är dags igen för världens två största politiska fester att dra i gång. Republikanerna är först ut och invaderar Cleveland i veckan. Veckan därefter är det demokraternas tur att fira i Philadelphia.

 

LÄS OCKSÅ: USA-valet – så fungerar det amerikanska presidentvalet

 

Det är här Donald Trump och Hillary Clinton formellt kommer att nomineras till de bägge partiernas presidentkandidater inför höstens amerikanska presidentval.

Det har de senaste åren varit rätt välregisserade historier, avlägsen är den tid då det var på själva konventet som kampen om vem som skulle bli partiets presidentkandidat avgjordes.

Men det har inte rått någon brist på överraskningar och stora tal. Geo listar nio klassiska minnen från tidigare amerikanska konvent.

 

1) Republikanernas konvent i Tampa 2012

Dirty Harry och en tom stol

Ingen visste vad han skulle säga eller göra, inte Mitt Romney, ja, knappt ens Clint Eastwood själv. Filmstjärnan var hemlig gäst under konventets sista viktiga kväll och efteråt handlade rubrikerna mer om Eastwood än om huvudpersonen Mitt Romney.

”Det var ett kändisinhopp som Romney-lägret senare ångrade.”

Clint Eastwood kom ut med en stol – en idé han fått strax innan han gick ut på scen – och höll en bisarr monolog där han låtsades prata med en frånvarande president Barack Obama. Det var ett kändisinhopp som Romney-lägret senare ångrade.

 

2) Republikanernas konvent i St Paul 2008

Sarah Palin och John McCain på konventet 2008. Foto: Carolyn Kaster/AP

En hockeymamma från Wasilla

John McCain överraskade så gott som alla när han utsåg Sarah Palin till sin vicepresidentkandidat. Guvernören från Alaska hade ingen erfarenhet av att tala inför storpublik, men höjde den republikanska temperaturen flera grader med sitt tal där hon bland annat undrade vad som var skillnaden mellan en hockeymamma och en pitbull? Läppstift.

 

LÄS OCKSÅ: Donald Trump – och den (o)möjliga resan till Vita huset

 

Hon drev också hårt med Obama som lovat att sänka havsnivån och läka planeten. Under några dagar såg Sarah Palin ut som ett genidrag, sedan kom verkligheten och okunskapen ikapp.

 

3) Demokraternas konvent i Boston 2004

Fyra år senare var Barack Obama tillbaka – och tog hem både nomineringen och Vita huset. Foto: M. Spencer Green/AP

Kvällen då USA upptäckte Obama

En ung delstatssenator från Illinois tog Boston med storm med sitt personliga tal om en pappa från Kenya och en mamma från Kansas. Han talade om splittringen i landet men sa inspirerande att det finns inga blå delstater eller röda delstater, det finns bara Amerikas Förenta Stater.

Hans namn var Barack Obama och hans debut på den nationella scenen vid konventet där John Kerry nominerades till presidentkandidat, gjorde Obama över en natt till en politisk stjärna. Fyra år senare vann han själv nomineringen - och Vita huset.

 

4) Demokraternas konvent i Los Angeles 2000

Tre sekunder eller tre minuter? Här är den berömda kyssen mellan Al Gore och hustrun Tipper på Demokraternas konvent för 16 år sedan. Foto: David J. Phillip/AP

Kyssen som aldrig tog slut

Vicepresident Al Gore kämpade mot en image som en träaktig och stel figur. Efter att han hållit sitt stora tal så visade han dock att där också fanns lite hetta. När hustrun Tipper gjorde honom sällskap på scen efter talet, så gav han henne en kyss som aldrig verkade vilja ta slut.

Egentligen varade den i bara tre sekunder men det var den självklara bilden och rubrikämnet dagen efter.

 

5) Republikanernas konvent i Houston 1992

Pat Buchanan talade i sitt tal i Houston bland annat om ett det ”pågår ett religiöst krig om Amerikas själ”. Foto: Joel Page/AP

En högerutmanares eldfängda tal

Pat Buchanan utmanade från höger sittande president George Bush om den republikanska nomineringen. Han förlorade, men lyckades bättre än många trott och fick en fin talartid på konventet.

”Talet lät förmodligen bättre på sitt tyska originalspråk.”

 

Det var ett eldfängt tal där Buchanan bland annat talade om ett det ”pågår ett religiöst krig om Amerikas själ”. Kritikerna beskyllde honom för högerextremism. Eller som en kolumnist klassiskt noterade: ”talet lät förmodligen bättre på sitt tyska originalspråk”.

 

6) Republikanernas konvent i New Orleans 1988

George H.W. Bush lyckades inte hålla sitt löfte om att inte höja skatterna. Foto: Eric Gay/AP

Ett kostsamt löfte

George Bush hade varit vicepresident under president Ronald Reagan i åtta år. Det är tufft för ett parti att behålla kontrollen över Vita huset i tolv år, men Bush gjorde sig populär bland annat med ett tydligt löfte om att inte höja skatterna.  

”Läs mina läppar, inga nya skatter!” lovade han under sitt stora tal på konventet i New Orleans. Han vann valet men bröt två år senare mot sitt löfte. Skatterna höjdes. Det anses ha bidragit till förlusten mot Bill Clinton vid valete 1992.

 

7) Demokraternas konvent i New York 1980

Ted Kennedy med hustrun Joan och barnen Teddy and Kara 1980. Foto: Keystone/Getty Images

Ted Kennedys sista presidentstrid

Ted Kennedy hade utmanat sittande president Jimmy Carter och vunnit flera primärval. Han hoppades - på samma sätt som Donald Trumps motståndare i år - att frigöra delegaterna som var bundna att rösta på Carter.

”Inte blev det bättre för Carter när sedan ballonghavet vägrade falla vid finalen.”

Det misslyckades, men Kennedy höll ett av sina mest hyllade tal där han bland annat sa att ”hoppet fortsätter, drömmen kommer aldrig att dö”.

Jimmy Carter hade hoppats att de två skulle lyfta armarna tillsammans i en symbol för enighet, men fick nöja sig med ett slappt handslag. Inte blev det bättre för Carter när sedan ballonghavet vägrade falla vid finalen.

 

8) Republikanernas konvent i Kansas City 1976

Jimmy Carter, vänster, vann till slut kampen om Vita huset mot Gerald Ford 1976. Foto: Getty Images

Avgjort på konventet

En del trodde historien skulle upprepa sig i år, men så blev det inte. Konventet 1976 är senaste gången som segraren blivit klar först på själva konventet. Kampen stod mellan sittande president Gerald Ford som tagit över när Richard Nixon avgick 1974, och guvernören från Kalifornien, Ronald Reagan.

Det blev till slut Ford som drog det längsta strået men han föll i valet under hösten mot Jimmy Carter. Reagan fick sin revansch fyra år senare då han vann republikanernas nominering och även Vita huset.

 

9) Demokraternas konvent i Chicago 1968

Oro och protester i Chicago i samband med konventet 1968. Foto: Hulton Archive/Getty Images

Kaos i och utanför

Vietnamkriget rasade för fullt, Martin Luther King Jr hade mördats under våren, Robert Kennedy likaså i juni. Oron spreds även till demokraternas konvent där tusentals krigsmotståndare drabbade samman med polis på Chicagos gator. Även Nationalgardet sändes in och många personer skadades.

”Segertalet varvades i tv-rutorna med bilder på kravallerna.”

Det rådde även svår splittring inne på konventet men Hubert Humphrey, vicepresident under president Lyndon B Johnson, vann till slut nomineringen. Segertalet varvades i tv-rutorna med bilder på kravallerna.