Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Krigen, flygresorna, säkerheten: 7 sätt världen förändrats på efter 11 september

Foto: Kathy Willens/AP

LONDON.

Det finns datum som blir vattendelare i historien. Händelser så stora att de tvingar in utvecklingen i en ny fåra.

Vi såg det den 9 november 1989 då Berlinmuren föll. Det blev slutet på det kalla kriget och inledde en tid av optimism på 1990-talet.

Vi känner fortfarande efterverkningarna av explosionerna på södra Manhattan, Pentagon och en åker i Pennsylvania där det fjärde kapade planet kraschade.

Den eran slutade en solig tisdagsmorgon i New York, den 11 september 2001, då det första planet kraschade in i World Trade Centers norra skyskrapa.

Vi känner fortfarande efterverkningarna av explosionerna på södra Manhattan, Pentagon och en åker i Pennsylvania där det fjärde kapade planet kraschade.

Så hur förändrade 11 september USA och världen?


1) KRIGEN

al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin var hjärnan bakom attackerna mot New York den 11 september.
Foto: Mazhar Ali Khan/AP

Terrorattacken genomfördes av al-Qaida, en terrororganisation med bas i Afghanistan. Det utlöste krig som fortfarande pågår. Men minns att den invasion av Afghanistan som USA ledde uppbackades även av FN. Sedan kom förstås Irak-kriget. Många lägger i dag skulden för eländet i Mellanöstern på USA:s invasion av Irak 2003.

Men hade president George W Bush inlett detta utrikespolitiska vågspel om inte al-Qaida genomfört 11 september-attacken. Tveksamt.


2) FLYGRESORNA

Människor på kö för en säkerhetskontroll av TSA vid O'Hare-flygplatsen i Chicago.
Foto: AP

Vi känner av effekterna av 11 september på varje flygresa, inte minst i USA. En helt ny myndighet skapades: TSA, med federalt ansvar för säkerheten på flygplatserna. Före 11 september fanns inget gemensamt system för hela USA. Allt tar nu längre tid, och efter nya terrorförsök så är även vätskor förbjudna. Även flygplanen har förändrats, exempelvis så har cockpit förstärkts så att det i praktiken är omöjligt att ta sig in i cockpit.

Men det kan också innebära problem, som Germanwings flygkrasch Alperna visade där andrepiloten medvetet störtade planet när han var ensam i förarkabinen.


3) DEN VÄXANDE SÄKERHETSAPPARATEN

Edward Snowden avslöjade NSA:s avlyssningsverksamhet.
Foto: Getty Images

Terrorattacken den 11 september var en allvarlig miss av den amerikanska underrättelsetjänsten. Den har expanderat kraftigt sedan dess, främst i USA. Inrikesspionaget har ökat och en hel industri har vuxit upp i dess skugga.

Världen blev uppmärksam om omfattningen efter Edward Snowdens avslöjande om NSA:s avlyssningsverksamhet. Under de första åren fick även CIA befogenheter att i praktiken tortera en del fångar, något som dock ändrades och senare förbjöds av president Barack Obama.


4) REAKTION OCH MOTREAKTION

George W Bush var USA:s president vid tiden för attackerna den 11 september.
Foto: Stella Pictures

President George W Bush ledde USA in i två krig efter 11 september, Irak blev ett dyrbart misstag. Barack Obamas presidentskap var på många sätt en amerikansk motreaktion. Och president Obama har fört en försiktig utrikespolitik som på många sätt varit Bushs motsats.

Kanske för mycket så. Inte ens kemiska attacker i Syrien, fick Obama att ingripa där. Syrien har förvandlats till en humanitär katastrof där USA mest tittat på och gett länder som Ryssland utrymme att agera. Om inte USA utkämpat två krig i Afghanistan och Irak, så är sannolikheten stor att vi sett större amerikanska ledarskap för att få stopp på lidandet i Syrien.


5) RELATIONEN TILL MUSLIMER

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump hotade ett tag med att stänga alla muslimer ute från landet.
Foto: Gerald Herbert/AP

År 2000 registrerade FBI 28 hatbrott mot muslimer i USA. År 2001 steg siffran till 481 och den har legat över 100 per år sedan dess.


Något nytt 11 september har inte inträffat, men Europa har drabbats betydligt oftare av radikal islamistisk terror än vad USA gjort efter 2001.

De fortsatta åren med terrordåd genomförda av muslimska extremister har inte gjort saken bättre. Det har nått febernivå i årets amerikanska val där Donald Trump ett tag hotade stänga alla muslimer ute från landet.

USA har dock ändå varit bättre på att integrera muslimska invandrare än vad Europa varit. Något nytt 11 september har inte inträffat, men Europa har drabbats betydligt oftare av radikal islamistisk terror än vad USA gjort efter 2001, med blodiga attacker i bland annat Paris, Bryssel, London och Madrid.


6) EN TUFFARE GRÄNS


USA har också deporterat betydligt fler personer under perioden efter september 2001.

Det har blivit besvärligare för de flesta att besöka USA. Köerna vid gränsen är längre, kontrollen betydligt noggrannare och visumprocessen – för dem som behöver visum – kan vara en mindre mardröm. Antalet turister minskade de första åren men USA är åter ett mycket populärt turistmål.

USA har också deporterat betydligt fler personer under perioden efter september 2001.


7) NEW YORKS SKYLINE

New Yorks skyline förändrades för alltid efter terrorattackerna den 11 september.
Foto: Kathy Willens/AP

Det var en av världens mest kända skylines. Den förändrades för alltid den 11 september 2001. De bägge tvillingskraporna på Manhattans södra spets försvann. Det tog över ett decennium men södra Manhattan har slutligen rest sig ur ruinerna med nya skyskrapor och minnesmärken över terrorattacken.

Det har också gett New York ett nytt populärt turistmål, men ett som staden definitivt hade klarat sig utan.