Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Klart det ligger i Rysslands intresse att spionera på oss

Uppgifterna att ryssar visat intresse för svenska militärövningar eller kontaktat svensk militär personal kan väl inte komma som någon överraskning, skriver Mats Larsson.

Ryssarna har gjort det förr, de gör det nu, de kommer att göra det i framtiden.

Visst det fanns några år efter Sovjetunionens kollaps då Moskva var upptaget med annat än att militärt intressera sig särskilt mycket för Sverige, men den tiden är sedan flera år definitivt över.

Så uppgifterna att ryssar visat intresse för svenska militärövningar eller kontaktat svensk militär personal kan väl inte komma som någon överraskning.

Spioneriet tar sig delvis samma former som tidigare, men nya metoder har förstås tillkommit. Svenska militärer som lägger ut bilder på sina familjer på Facebook, ska inte vara förvånade om en del av dem hamnat i händerna på intresserade ryssar.

Uppgifterna nu påminner lite om historierna om polska tavelförsäljare på 1980-talet som bland annat tros ha kartlagt svenska Viggen-piloter. Polen var ju då en del av Warszawa-pakten och enligt Lars Gyllenhaal, en av författarna till boken ”Ryska elitförband” så var några av ”polackerna” i själva verket sovjetiska elitsoldater.


LÄS MER: Försvaret är redo att skydda Gotland igen


Och apropå kartor över Sverige så finns det alldeles ypperliga sovjetiska kartor från svenska städer och hamnar, med djup och strategiska byggnader markerade. En påminnelse om hur det var förr, en påminnelse om hur det antagligen är igen.

Enligt uppgifter till Expressen så ska en ökad rysk aktivitet ha märkts på Gotland de senaste veckorna. Det finns en logik i detta. ÖB Michael Bydén har ju precis beslutat att placera ut 150 soldater på ön permanent.


Det är klart att det intresserar Ryssland. Moskva hade säkerligen föredragit att ön även i fortsättningen skulle vara oförsvarad.

Det är osannolikt att Ryssland planerar något isolerat militärt angrepp på Sverige, men ännu en gång: Ta en titt på kartan.

Gotland ligger strategiskt viktigt i Östersjön. Det är inte otänkbart - speciellt om USA:s nästa president heter Donald Trump - att vi kan få se en ökad rysk aggressivitet mot de baltiska staterna. Trump har ju sagt att han inte nödvändigtvis kommer att komma till de baltiska ländernas försvar.

Den pensionerade brittiske generalen sir Richard Shirreff har skrivit en bok med titeln ”2017 War with Russia” som just handlar om ett ryskt angrepp mot de baltiska staterna våren 2017.

Vladimir Putin.
Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är också sådant som Nato genomför krigsspel om. Gotland erövras inte av ryssarna i boken, men om en sådan konflikt skulle bryta ut, så kan det onekligen ligga i ryssarnas militära intresse att ta kontrollen över Gotland och försvåra för Nato att komma till balternas hjälp.

Det var också ett argument i Natoutredning som presenterades häromveckan. Den rekommenderade att Sverige söker medlemskap i Nato.


Det är inget Vladimir Putin önskar. Det passar Ryssland betydligt bättre att Sverige är ensamt och neutralt. Samtidigt kan förstås ökade ryska provokationer leda till just ett svenskt Nato-medlemskap.

Det är hursomhelst lika bra vi vänjer oss. Detta är det nya normala. Precis som det var under det kalla kriget. Skillnaden är att Sverige nu är så militärt mycket svagare.

Och inte bara Sverige. Den pensionerade brittiska generalen sir Richard Barrons varnade i helgen att även det brittiska försvaret blivit så nedbantat att landet inte längre klarar av att utkämpa ett konventionellt krig.