Mats Larsson

Källa: IS-krigarnas könssjukdomar sprids i flyktingläger

Det är en Geos Terese Cristiansson som i veckan fick ett samtal från en kontakt, en man som arbetar i ett flyktingläger i Syrien. Han slog larm om ett nytt problem.

Mannen var arg och utmattad över att flera kvinnor kommit till lägret med olika typer av könssjukdomar. Alla var bortgifta med IS-terrorister.

– En av de värsta är en svensk som kom hit med sin fru, men nu gift sig med flera, fyra för att vara exakt. De har alla fått herpes. Han är en herpesvandrare.

Det är oklart hur många kvinnor som valt att resa ner till Syrien och Irak, men enligt terrorforskaren Hans Brun kan det röra sig om upp emot 8 000 kvinnor.

Så här har han berättat tidigare för Geo:

– Kvinnor har en roll inom IS som i princip utgörs av att gifta sig med en jihadist, bilda familj och skaffa barn. Utöver det finns utrymme för kvinnor att arbeta inom vård och utbildning av barn. Dessutom är de aktiva på nätet och rekryterar kvinnor till kalifatet.

IS lockar också ner män med löften om tillgång till kvinnor och slavar. IS har till och med publicerat pamfletter där terrororganisationens bruk av sexslavar motiveras och rättfärdigas med valda citat ur exempelvis Koranen.

Även om de gifter sig, så finns många möjligheter till utomäktenskapligt sex. Det är inte så underligt att könssjukdomar sprids i sådan miljö.

– Vi skulle vilja använda denna information för att få stopp på tvångsgiftermål men det är känsligt för kvinnorna, säger Geos källa i det syriska flyktinglägret.

– Ett annat problem är att många IS-krigare dödas och sedan gifter änkorna om sig. Då fortsätter det ju att spridas.


New York Times intervjuade i fjol ett par kvinnor som flytt IS från staden Raqqa. De hade bägge gift sig med turkiska IS-rekryter. Dua gifte sig med Abu Soheil, men han dödades i juli 2014.

Den muslimska sorgeperioden varar traditionellt i cirka fyra månader, men redan efter tio dagar knackade det på dörren. Det var en man från Abu Soheils förband.

Hans budskap: Du måste gifta dig igen.

– Jag så åt honom att jag inte kunde sluta gråta. Mitt hjärta var krossat.

Men befälhavaren svarade:

– Du ska inte sörja och vara ledsen. Han bad om martyrskapet själv och du är en martyrs hustru. Du ska vara lycklig.

Det har förekommit larm tidigare om spridningen av könssjukdomar bland IS-terroristerna. 16 IS-krigare ska exempelvis ha blivit Hiv-smittade efter att ha haft sex med två marockanska sexslavar förra sommaren.

– Vi beordrades av den lokala befälhavaren att placera dem i karantän, berättade en läkare för den syriska nyhetsbyrån ARA.

De som smittats skulle få specialuppdrag. Som självmordsbombare.