Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

IS nya propagandafilm: Här tvingar de en liten pojke att döda

De kallas ”kalifatets lejonungar” i IS propaganda, barnen som rekryterats och indoktrinerats att gå fanatikernas ärenden. Och filmer där barnen agerar bödlar har den senaste tiden blivit allt vanligare.

– Volymen på dessa filmer höjs, säger Raffaello Pantucci, terrorexpert vid Royal United Services Institute till The Times.

– Hela poängen är chockfaktorn och sedan förstås idén att det finns en till generation, ”Vi är en rörelse, inte bara en grupp.”


LÄS MER: PAPPAN SER SIN BORTRÖVADE SON SOM BÖDEL HOS IS


Redan i februari i år lade IS ut en film på en 4-årig brittisk pojke som detonerade en bilbomb med flera fångar i. IS vilja att chocka och ständigt bryta nya tabun, tycks öka i takt med att organisationen förlorar mark.

IS har under 2016 lidit flera motgångar och bland annat förlorat kontroller över Palmyra i Syrien och Fallujah i Irak. Och allt fler filmer på barn har lagts upp.

Den senaste filmen lades ut på nätet i måndags. Som alltid med IS så är det en professionellt redigerat produkt, med förtexter och musik, allt filmat i HD.

Den 15 minuter långa filmen börjar med flygbombningar från amerikanska stridsflygplan. Sedan kommer svaret från IS.

Tillfångatagna män i orange dräkter placerade i en bur. De kallas spioner. Små barn som tittar på, barn som bevittnar hur männen en efter en blir halshuggna.

Och barn som själva deltar i avrättningar. Mot slutet av filmen får en pojke i kamouflageuniform hjälp med att hålla upp sin pistol. Innan han avrättar en fånge med ett skott i huvudet.

Han ser ut att vara yngre än tio år. Det hörs ryska sånger i bakgrunden så det är möjligt att pojken har sin bakgrund någonstans i Ryssland eller andra stater som ingick i det forna Sovjet.

IS har från början varit mycket aktiv på propagandafronten och fått ut sitt budskap inte minst via sociala medier.
Foto: Uncredited / AP MILITANT WEBSITE

Filmen är enligt texterna gjord i Nineve-provinsen i Irak. Det är bland annat där Mosul ligger, Iraks näst största stad som IS kontrollerat sedan juni 2014.

Rita Katz är chef på tankesmedjan Site Intelligence och kommenterar den senaste filmen:

”Störande: Små barn har blivit allt vanligare de senaste månaderna. #ISIS propaganda visar upp en framtid av barbari.”

IS släppte en annan film några dagar tidigare där barn intervjuas framför kameran om sina liv och sina drömmar. En berättarröst säger att detta är ”generationen som kommer att erövra Damaskus, Bagdad, Jerusalem, Mecka, Medina, Dabiq, Rom och Andalusien”.


LÄS MER: ALLT DU BEHÖVER VETA OM IS


Dabiq är en stad i norra Syrien där IS tror att det slutliga slaget kommer att stå mot fienden i väst. Det är också namnet på IS eget magasin.

En av pojkarna säger:

– Jag söker martyrskap  för Allahs skull och följer profeten Muhammeds ord. Martyrerna som Allah älskar mest är dem som kämpar vid frontlinjen och inte vänder sina ryggar till när de blir dödade.”

Det är inte bara ord. IS har använt sig av barn som självmordsbombare i flera fall.

Den brittiska tankesmedjan Quilliam publicerade tidigare i år en rapport om IS och dess barnsoldater, ”Children of Islamic State”. Rapporten noterar bland annat att IS verkar ha inspirerats bland annat av nazisternas Hitler Jugend-förband.

I filmen ser man en IS-krigare som tvingar en pojke att agera bödel.

Det är oklart hur många barn som IS rekryterat, men Quilliam noterar att barnen används allt oftare i propagandan. Under perioden 1 augusti 2015 till 9 februari i år identifierades 254 tillfällen då IS använde bilder på barn i filmer eller uttalanden.

Författarna bakom rapporten skriver bland annat:

”Organisationen fokuserar stora resurser åt att indoktrinera barn genom sin extremist-baserade utbildning, och fostra dem att bli framtidens terrorister. Den nuvarande generationen ser dessa barn som bättre och mer dödliga krigare, eftersom de inte omvänts till en radikal ideologi utan indoktrinerats till dessa extrema åsikter från födseln.”


LÄS MER: DE VAR SEXSLAVAR HOS TERRORGRUPPEN


En del antas vara barn till utländska frivilliga som rest dit för att kämpa med IS. En brittisk pojke deltog i en avrättning i en film som publicerades i slutet av augusti och har identifierats som son till Sally Jones, Storbritanniens mest efterspanade terrorist.

Andra barn har tvångsrekryterats. FN uppskattar att IS rövat bort mellan 800 och 900 barn i åldrarna nio till 15 år i de områden de kontrollerar.

IS har pressats de senaste månaderna och har förlorat kontrollen över flera städer. En del tolkar den ökade brutaliteten och användandet av barn i propagandafilmer som ett tecken på ökad desperation.


LÄS MER: IS-LEDARENS EX-FRU BERÄTTAR


IS har från början varit mycket aktiv på propagandafronten och fått ut sitt budskap inte minst via sociala medier. Det är stor skillnad på IS professionellt producerade filmer och de suddiga video-filmer som al-Qaida distribuerade tidigare.

Och IS budskap på sociala medier hittar sin publik. En del av terrordåden i USA och Europa har genomförs av personer som inte haft någon direkt kontakt med IS men som inspirerats av vad de sett och hört där.

– Vår kapacitet att möta detta är ofta väldigt begränsat, sa John Mulligan, vice chef för USA:s National Counterintelligence Center nyligen vid en vid en konferens i San Francisco om teknologi och terrorism.


LÄS MER: LEDARENS DÖD ÄR ETT STORT NEDERLAG FÖR IS


De stora teknikföretagen som Twitter och Google har dock ökat sina resurser för att bekämpa den typ av propaganda IS ägnar sig åt. Twitter tog exempelvis bort meddelanden som stödde terrorattacken i Nice i somras.

Och Google experimenterar med ett program som ska visa upp anti-IS budskap om en person exempelvis på Google eller Youtube söker efter IS propaganda.

Men grunden är förstås att IS fortfarande kontrollerar territorium och städer som Mosul i Irak eller Raqqa i Syrien. Så länge de gör det, så kan de göra vad de vill med sina fångar och med barnen som lever där. Och visa upp dem på film.

IS krigsbrott dokumenteras av flera organisationer och medieföretag och kan komma att användas i framtida krigstribunaler.