Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Ingen presidentkandidat i modern tid har vänt ett sådant underläge till seger

Allt fler säger att det är över redan. Huffington Post ger Donald Trump 7,9 procents chans att vinna valet.  Den mer tillförlitlige statistikern Nate Silver på fivethirtyeight.com är lite generösare, 14,2 procent.

Om det stämmer kommer historikerna att peka på den vecka som just gått som den avgörande i valet.

Det var också veckan då Donald Trump sa att han slutligen kastat loss bojorna och kände att han kunde agera som han ville. Det finns nog ett samband där.

För så här vild har vi inte sett Trump tidigare under kampanjen. Ja, anklagelserna mot honom från de kvinnor som nu trätt fram har varit allvarliga, men hans motattacker har lämnat en del att önska.

Trump har bland annat i flera tal fått det att framstå som om ett argument för varför sexuellt ofredande inte kan ha ägt rum är att kvinnorna som anklagar honom är för fula. Donald Trump har till och med kommenterat Hillarys Clintons utseende negativt.


Donald Trump har också beskyllt Clinton för att i hemlighet mötas med internationella banker och där planera att förstöra USA:s självständighet.

Och de amerikanska medierna är, i Trumps ögon, politiska lobbyister som aktivt arbetar för att Hillary ska bli USA:s nästa president. Valet är uppgjort på förhand, enligt honom.

Det finns bara ett problem med allt detta för Trump. Det verkar inte fungera. Han lockar inga nya väljare. Tvärtom.

Under primärvalskampanjen talade Trump i regel utan teleprompter - en glasskiva där han kan läsa ett förskrivet tal. Han improviserade sig i stället genom talen, och det fungerade bra.


LÄS MER: Ryans budskap är klart: Han tror att kampen om Vita huset är över


Men hans rådgivare fick honom till slut att inse att i kampen mot Hillary så passar det bättre om han försöker hålla sig lite mer under kontroll. Fokusera på valfrågorna.

Det var också exakt vad han gjorde under ett antal veckor tidigare i höst. Och det gick bra. Trump knappade in på Hillary när han pratade om jobben han skulle fixa tillbaka, när han talade om invandringens faror, etcetera.

Donald Trump har nyligen kommenterat Hillary Clintons utseende negativt.
Foto: Brad Zucroff / POLARIS POLARIS IMAGES

Så det var ett symboliskt ögonblick i går när en teleprompter slocknade och Trump bad personalen bära ut den andra som fortfarande fungerade.

Trump gör som han vill nu. Som han är van att göra. Även hans egna närmaste rådgivare verkar slita sitt hår i viss förtvivlan.


En man uppmanade i går under ett möte Donald Trump att ”håll dig till sakfrågorna!”. Trumps kampanjmanager Kellyanne Conway skickade senare ut en tweet där hon skämtsamt sa att det var hon som hade ropat råd till Trump.

Men Trump lyssnar inte. Och det står honom dyrt. En som gläds åt allt detta är förstås Hillary Clinton.

Varje dag den senaste veckan har det kommit nya avslöjanden från Wikileaks som kommit över John Podestas e-post, en av Hillarys närmaste medarbetare.


LÄS MER: Donald Trumps ursäkt kommer inte att räcka


Det har varit en del besvärande avslöjanden för henne, som citat ur några av talen hon höll inför Wall Street. Men allt har drunknat i floden av nya påståenden om Donald Trump och motattacker från honom.

Visst, han hoppas på ett mirakel. Men ingen presidentkandidat i modern tid har vänt ett sånt här underläge i oktober till seger i november. Å andra sidan har vi aldrig sett en presidentkandidat som Trump.