Hon utklassade männen under finanskrisen – nu vill hon göra det igen som Islands president

Hon visade landets finansvikingar under Islands kris att kvinnorna gör ett bättre jobb. Nu hoppas Halla Tomasdottir få göra om det. Denna gång som landets president.

LONDON.

Island är tillbaka i rubrikerna men nu är det positiva sådana. Landet är för första gången med i en internationell fotbollsturnering och öppnade med 1–1 mot Portugal.

Ett mirakel med tanke på att Portugal har stjärnor som Cristiano Ronaldo och det bara bor 330 000 invånare på Island.

Två tredjedelar av nationen tittade på matchen. Ja, en ansenlig procentandel av befolkningen var på plats på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne. Islänningarna har köpt drygt 30 000 biljetter.

 

”Så nu är fältet öppet för en nykomling. Och Halla Tomasdottir hoppas att islänningarna ännu en gång ska välja en kvinnlig president.”

 

Men det är inte bara idrottslig dramatik som pågår denna sommar för islänningarna. Den 25 juni ska de även välja en ny president efter Olafur Ragnar Grimsson.

Det har varit ett turbulent år. Statsminister Sigmundur Gunnlaugsson tvingades avgå i april sedan han fastnat i de så kallade Panama-papperen.

President Grimsson – posten är till stor del ceremoniell – sa först i ett nyårstal att han inte tänkte ställa upp för omval, han ändrade sig i april men meddelade så i maj att han trots allt inte ställer upp. Det visade sig nämligen att även hans fru haft konton i skatteparadis

Så nu är fältet öppet för en nykomling. Och Halla Tomasdottir hoppas att islänningarna ännu en gång ska välja en kvinnlig president.

Under finanskrisen, som slog hårt mot Island, visade Halla Tomasdottir hur finanser ska hanteras. Nu hoppas hon på en framgång i presidentvalet i sommar. Foto: Twitter

Vigdis Finnbogadottir valdes 1980 till världens första kvinnliga president. Hon satt kvar till 1996 då Grimsson tog över.

Halla Tomasdottir har egentligen ett förflutet som få islänningar gillar. Hon kommer nämligen från bank- och finansvärlden.

Men hon bar liten egen skuld till den enorma finanskris som drabbade landet 2008. Det var då den isländska ekonomin kollapsade. Inget land i väst drabbades så hårt som Island.

Avregleringar och lättnader i kreditreglerna fick de isländska bankerna att drabbas av hybris på 2000-talet. De expanderade och investerade stort i utlandet.

Det gick bra under många år. År 2007 toppade Island UNDP:s lista över levnadsstandarden i världen. Var och varannan islänning tycktes köra en stadsjeep.

 

”Vi gillade inte vilken riktning Island rört sig, hur kortsiktigt allt var. Så vi grundade Audur och grundidén var att införa lite kvinnliga värderingar i finansvärlden.”

 

Men allt föll samman 2008. När investeringsbanken Lehman Brothers gick omkull i september det året så sinade kreditflödena.

Vigdis Finnbogadottir valdes 1980 till världens första kvinnliga president. Bilden är från 2001. Foto: Allan Karlsson

De tre stora isländska bankerna satt plötsligt med skulder som var fem gånger större än landets BNP. Den isländska kronan störtdök. Landets BNP föll med 6,4 procent 2009.

Halla Tomasdottir upplevde allt detta på nära håll, men klarade sig. Hon hade 2007 bildat finansbolaget Audur Capital tillsammans med kollegan Kristin Petursdottir.

– Vi gillade inte vilken riktning Island rört sig, hur kortsiktigt allt var. Så vi grundade Audur och grundidén var att införa lite kvinnliga värderingar i finansvärlden, berättade Kristin Petursdottir när vi träffades 2009.

– Det innebar att vi gjorde annorlunda riskvärderingar, försökte tänka lite långsiktigare.

”För att verkligen kunna genomföra förändring, så måste vi använda oss mer av dialog”, säger Halla Tomasdottir till Irish Times.

De tog lägre risker, de var lite försiktigare. Och det visade sig vara alldeles rätt strategi. Audur Capitals kunder förlorade inte en krona i oktober 2008 när börsen föll som mest.

Halla Tomasdottir har sedan dess lämnat Audur och startat ett nytt finansbolag, Sisters Capital. Hon har även hållit uppmärksammade föredrog på TED om just behovet av att bygga in mer feminina värderingar i finansvärlden.

Hon menar att med fler kvinnor där så blir det mer samarbete och mindre egofixering.

– För att verkligen kunna genomföra förändring, så måste vi använda oss mer av dialog, säger hon till Irish Times.

 

”Du måste tro på dina egna insikter och sättet du upplever saker och ting på, lika mycket som att rationalisera det som verkar bra för alla andra.”

 

Hon deltog nyligen också vid ett seminarium med tidigare TED-talare vid Skoll World Forum, med rubriken ”Att leda vid motgångar”.

– Du måste vara ärlig mot dig själv och vara en god ledare och hålla dig till dina principer, sa Halla Tomasdottir bland annat.

– Du måste tro på dina egna insikter och sättet du upplever saker och ting på, lika mycket som att rationalisera det som verkar bra för alla andra.

 

Men på seminariet fanns även Mary Robinson, Irlands första kvinnliga president. Och Halla Tomasdottir kan behöva lite goda råd, hon ligger tre eller fyra i mätningarna.

Storfavorit är i stället en person som inte har något förflutet som finansman, eller politiker. Gudni Johannesson undervisar i historia vid Islands universitet och var en ofta förekommande gäst i tv-sofforna under krisen i april när statsminister Gunnlaugsson tvingades avgå.

Foto: Donald Stampfli/AP

Snart började telefonen ringa hemma hos honom.

– Vare sig klockan var nio på söndagsmorgonen eller tio på tisdagskvällen, så ringde folk hem till mig. Fullständiga främlingar, säger han till kanadensiska tidningen The Star. Hans hustru är från Kanada.

– Jag tyckte det var väldigt rörande.

Så Gudni Johannesson beslutade sig för att ställa upp. Detta är ju inte USA så några större belopp behövs inte.

 

”Jag tror att stämningen i landet är att vi inte ska ha en president som kommer från den politiska världen.”

 

Johannesson har en kampanjbudget på cirka 700 000 kronor och kör omkring i en lånad Skoda Favorit. Ingen flash. Det har visat sig helt rätt.

– Jag tror att stämningen i landet är att vi inte ska ha en president som kommer från den politiska världen, utan någon som kan bli en symbol för enighet och samtidigt någon som vet vad presidentskapet innebär, säger han.

 

Han har också vunnit popularitet på att lova mer folkligt deltagande i den politiska processen.

– Vi behöver en paragraf i konstitutionen som ger väljarna rätten att kräva en folkomröstning i olika ämnen, säger han till Bloomberg News.

Det går hem. Han ligger på 55 procent i de senaste mätningarna och det är ändå en tillbaka gång jämfört med de tidigare. Inte illa med tanke på att han har åtta konkurrenter att kämpa emot.