Hon skrev ”japp” på Facebook – riskerar 15 år i thailändskt fängelse

Det var inte mycket Patnaree Chankij sa på Facebook. Mest ett tillrop bara. Det räcker för att hon ska riskera 15 års fängelse.

LONDON.

Det gäller att vakta sin tunga i Thailand om man säger något om landets kung Bhumibol Adulyadej. Inga förolämpningar är tillåtna och straffen kan bli hårda mot dem som bryter mot lagen.

Militären som styr Thailand sedan 2014 är extra känslig dessa tider eftersom monarken börjar bli riktigt gammal och framtiden är osäker. Kungen är 88 år.

Exakt vilka fraser det var Patnaree Chankij, 40, reagerade på när hon kommenterade på Facebook är inte känt. Men det var tydligen något kritiskt eller negativt om kungen.

”Hennes inlägg upptäcktes av polisens teknologiavdelning som spanar efter bland annat just sådana här saker.”

Hennes korta Facebook-kommentar på thailändska var:

”Japp”, följt av ett uttryck som beskriver en suck.

Hennes inlägg upptäcktes av polisens teknologiavdelning som spanar efter bland annat just sådana här saker. De tog en skärmdump av kommentarerna och Patnaree greps tillsammans med en annan misstänkt, 28-årige Burin Intin.

Hon är nu fri mot borgen igen, men riskerar upp till 15 års fängelse för sitt korta Facebook-budskap.

Att förolämpa Thailands kung Bhumibol Adulyadej kan ge hårda straff. Foto: AP

Det har rört upp känslorna, inte minst i utlandet. Även USA:s utrikesdepartement kritiserar nu Thailand för att ha gått på tok för långt.

– Dessa handlingar skapar ett klimat av rädsla och självcensur, säger Katina Adams, talesperson för UD:s avdelning för östra Asien och Stilla havet.

– Gripandet och trakasseringen av aktivister och deras familjer reser allvarliga tvivel om Thailands vilja att följa internationella skyldigheter att skydda yttrandefriheten, säger hon.

”De ger sig på mamman till en dissident för att försöka tysta en uttalad kritiker. Detta är ett nytt lågvattenmärke även för juntan.”

Patnaree Chankij betalar antagligen också ett pris för sin regimkritiske son, Sirawith Seritiwat. Han är studentaktivist och en känd kritiker av militärjuntan.

– De ger sig på mamman till en dissident för att försöka tysta en uttalad kritiker, säger Brad Adams på Human Rights Watch till Independent.

– Detta är ett nytt lågvattenmärke även för juntan som bryter mot mänskliga rättigheter så gott som dagligen.

Patnaree Chankij, i mitten, förs bort av thailändsk polis när hon lämnar rätten i Bangkok i maj. Hon är mamma till studentaktivisten Sirawith Seritiwat som är en känd kritiker av militärjuntan. Patnaree riskerar nu 15 års fängelse för ett tillrop på Facebook. Foto: Stringer/REUTERS

Fällande domar har utfärdats förr. Den 48-årige Pongsak Sriboonpeng dömdes exempelvis till 30 års fängelse i december i fjol för just kritiska inlägg på Facebook mot kungen.

Och det inte bara thailändare som riskerar råka illa ut. Även utländska besökare har åtalats och dömts till fängelse.

Det är förresten inte bara kung Bhumibol man ska undvika att säga något negativt om i Thailand. Även hans majestäts vovve, Tongdaeng, är fredad.

Det fick en thailändare erfara i fjol när han greps för att ha varit sarkastiskt mot den kungliga jycken.