Muslimska kvinnorna som vägrar ge efter för rädslan när misstron mot dem ökar

Många är de amerikaner som anser det viktigt att lära sig att försvara sig själv. Amerikanska muslimska kvinnor är inget undantag. Och åtskilliga känner sig hotade.

LONDON.

Det är Aisha Lbhalla som startat en självförsvarskurs för muslimska kvinnor i Antioch, Tennessee. Där får de under en tretimmars kurs lära sig olika grepp och sparkar för att kunna ta vara på sig själva i fall de blir angripna.

”Misstron mot muslimer har vuxit även i USA, inte minst efter terrordådet i San Bernardino i fjol då ett muslimskt par sköt ihjäl 14 personer.”

Hon hade hört talas om liknande kurser i New York och Los Angeles. När hon sedan först en dag hörde någon skrika åt henne och en annan dag blev förföljd i bilen på väg hem, beslutade hon sig för att göra något.

När CNN:s team besöker en av kurserna bär de flesta av de cirka 30 kvinnorna muslimsk slöja, hijab.

– När jag är klädd så här, så vet de, säger Lufta Islam, en av deltagarna.

– Ok, det där är en muslimsk kvinna.

  • Misstron mot muslimer har ökat i USA och de här kvinnorna i Antioch, Tennessee, vägrar att gå runt och vara rädda i onödan. Med hjälp av en kurs i självförsvar bygger de ett bättre självförtroende. Foto: CNN
  • Deltagarna på kursen är muslimska kvinnor, åldrarna varierar. Foto: CNN
Helskärm

Det finns cirka 3,3 miljoner muslimer i USA och i regel har de haft lättare att integrera sig där än i Europa. Men misstron mot muslimer har vuxit även i USA, inte minst efter terrordådet i San Bernardino i fjol då ett muslimskt par sköt ihjäl 14 personer.

En av terroristerna var en kvinna, Tashfeen Malik. Hon bär hijab på en vida spridd bild tagen på flygplatsen i Chicago.

”Hon har märkt av den ökade aggressiviteten i sitt eget liv. 'Titta där är en!', har hon exempelvis hört främlingar omkring henne säga.”

– Den påverkade alla, säger Annette Martin, en av kursdeltagarna.

Hon har efter San Bernardino tvingats försvara sin klädsel och religion många gånger.

– Jag är fortfarande samma individ, jag har inte förändrats, säger hon.

Hon har märkt av den ökade aggressiviteten i sitt eget liv. ”Titta där är en!”, har hon exempelvis hört främlingar omkring henne säga ibland.

Lufta Islam säger att hon minst tre gånger varje vecka känner sig osäker. Hon har nu slutat bära slöja, eftersom hennes 16-åriga dotter inte ville bli retad i skolan.

  • Basant Salem är en av kvinnorna som deltar i självförsvarskursen i Antioch. Hon berättar för CNN att hon som muslim ofta känner sig utsatt i USA, där hon vuxit upp. Foto: CNN
  • Samar Salem deltar också i kursen och berättar om hur bilden på kvinnan som var medskyldig till skjutningen i San Bernardino gjort att misstänksamheten mot muslimer i USA ökat. Kursen gör henne säkrare.
  • Åldrarna på dem som deltar i kurserna i självförsvar varierar och vissa är barn. Foto: CNN
  • Syftet med kursen är att deltagarna ska känna sig tryggare i sig själva och veta hur de kan göra fysiskt motstånd om något skulle hända. Foto: CNN
Helskärm

Nyhetsrapporterna berättar också om spridda incidenter. En kvinna säger att hon blev beskjuten och nästan överkörd när hon lämnade en moské i Tampa, Florida. En brevbärare i New York greps sedan han spottat en muslimsk kvinna i ansiktet.

Hatbrotts-statistiken i USA släpar lite efter, men redan 2014 låg anti-muslimska hatbrott på andra plats efter anti-semitiska. Mycket tyder på att de ökat sedan dess.

Bara under november och december i fjol noterade Council of American Relations 17 olika attacker mot moskéer. Det var den högsta siffran sedan de började mäta den här typen av incidenter 2009.

Misstron mot muslimer har vuxit i USA, inte minst efter terrordådet i San Bernardino då ett muslimskt par sköt ihjäl 14 personer. En av terroristerna var en kvinna, Tashfeen Malik. Den andra förövaren var Syed Rizwan Farook. Foto: AP

Den amerikanska primärvalskampanjen inför höstens presidentval har också gjort många av de muslimska kvinnorna mer osäkra. Republikanen Donald Trump har sagt att han vill förhindra muslimer från att överhuvudtaget resa till USA.

– Retoriken plockar fram de värsta sidorna hos folk, säger Aisha Lbhalla.

– De spelar på deras fördomar och fruktan. Det är väldigt, väldigt farligt.