Mats Larsson

Här är ”Hitler” tillbaka på Tysklands gator, och så reagerar folk

LONDON.

Filmen har premiär i Tyskland i dag, och titeln är just ”Han är tillbaka”, baserad på Timur Vermes bästsäljare från 2012.

Det är en spelfilm, men många av scenerna visar riktiga, oplanerade möten mellan Adolf Hitler (spelad av skådespelaren Oliver Masucci) och vanliga tyskar. Lite grand som Borat-filmen med andra ord.

I filmen "Han är tillbaka" möter ”Hitler”, spelad av skådespelaren Oliver Masucci, vanliga tyskar. Medan vissa reagerar med avsky, är det andra som nästan kastar sig över honom i beundran.
Foto: Constantin Film
Adolf Hitler spelas i filmen av skådespelaren Oliver Masucci.

Men här är det alltså naziledaren som efter 70 år i koma vaknar upp i det bostadsområde som vuxit upp i Berlin där Hitlers bunker en gång låg.

Han befinner sig plötsligt i Angela Merkels Tyskland, blir snabbt en kändis och lanserar en ny politisk karriär. Filmen spelades in på många olika ställen i Tyskland och dokumenterar också hur tyskarna reagerar när de träffar honom.

Som när han lite vilset vandrar igenom Brandenburger Tor i Berlin och möts av fnittrande japanska turister och tyska tonåringar.

– Vår idé var att ta reda på hur folk skulle reagera på Hitler i dag och hans idéer, och om han skulle ha någon chans i dag, säger regissören David Wnendt till the Guardian.

Och skulle han ha det? Wnendt slutsats är:

– Dessvärre, ja.

Trailern på filmen från Constantin film.


Filmmakarna samlade in över 300 timmars material och det är bara en liten del av det som används i filmen, men Wnendt säger att reaktionerna vi ser är representativa.

– Det var otroligt, jag var plötsligt en attraktion, som en popstjärna, säger Oliver Masucci som spelar Adolf Hitler.

– Folk samlades runtom mig. En sa att hon älskade mig, en bad om att få krama mig. En – till min lättnad – gav mig en snyting. Det fanns också en svart kvinna som sa att jag skrämde henne.

Filmen har premiär i en mycket kluven tid i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel och många, många tyskar har öppnat sina armar för de många flyktingar som nu söker sig till landet.

Samtidigt växer misstron och fientligheten mot inte minst islam. Filmen spelades in innan anti-muslimska Pegida började sina demonstrationer i Tyskland, men filmen innehåller även bilder därifrån.

– Det förvånar mig inte att de tagit till gatorna, säger Masucci. Medelklassen som flyttar högerut – vi har allt dokumenterat på kamera.

”Hitler” möter i filmen vanliga tyskar, och reaktionerna varierar.
Foto: Constantin Film

Der Spiegel skriver att filmen kommer i en tid då det pågår en intensiv diskussion om vem som är tysk och vem som är välkommen dit. ”Sådana frågor är bara en kort bit från ämnet Hitler”, skriver tidningen.

Andra har pekat på den rätt bistra bild filmen ger av tyskarna av i dag, en stark kontrast mot bilden av ett Tyskland som välkomnar alla flyktingar.

– Vi förnekar inte att den sidan finns, säger regissören Wnendt. Men vi kan inte heller förbise det faktum att vi träffat många tyskar som är redo att försonas med honom och ser honom som något av en fadersgestalt.

Och debatten i Tyskland börjar föras med allt högre tonläge. Tyska ARD visade i veckan en bild på Angela Merkel iförd muslimsk slöja, samtidigt som nyhetspresentatören Rainald Becker diskuterade hotet mot tyska värderingar.

Tv-presentatören Rainald Becker och montaget av Angela Merkel i slöja.
Foto: ARD

– Hur förändras livet? Hur reagerar vi när flyktingar har problem med jämlikhet, med kvinnors rättigheter, med yttrande- och pressfrihet? Detta är frågor på vilket vi inte har några svar, frågor som skapar fruktan:

ARD fick genast kritik för anti-muslimsk propaganda, men tv-bolagets chefer har försvarat inslaget.

Hmm, han med mustaschen skulle nog ha en del att säga i frågan.