Mats Larsson

Handen på hjärtat – vem är mest extrem?

Foto: Mike Stocker

MIAMI.

Ted Cruz har blivit Donald Trumps huvudmotståndare på den republikanska sidan.

Det är ingen tröst för många i den republikanska ledningen.

De ser det som ett val mellan pest och kolera.

För Ted Cruz anses ännu mer extrem än Trump i flera frågor.

Geo har jämfört de båda i 11 sakfrågor.

I matchen om vem som är mest extrem vinner Ted Cruz en jordskredsseger. Kolla själv:


ABORTFRÅGAN

Ted Cruz:

Cruz är en stark motståndare till kvinnans rätt till abort. Det enda undantaget är om hennes liv är i fara. Är emot allt federalt bidrag till Planned Parenthood, den största hälsoorganisationen i USA som specialiserat sig på reproduktiv hälsa och aborter.

Donald Trump:

Var tidigare för kvinnors rätt till abort, men har rört sig högerut och är nu emot det. Även han vill stoppa federalt stöd till Planned Parenthood, men han har samtidigt prisat organisationens övriga arbete.

Kommentar: Trump mer liberal. 1–0 Cruz.


VAPENFRÅGAN

Ted Cruz:

Cruz är en stark anhängare till amerikaners rätt att beväpna sig och motsätter sig alla typer av inskränkningar. Hotade en gång att blockera alla sådana försök i senaten. I en reklamfilm steker han bacon på pipan till ett automatgevär.

Donald Trump:

Även Trump är emot skärpta lagar i vapenfrågan, men även här har han rört sig högerut. Han stödde exempelvis förbudet av vissa typer av automatvapen på 1990-talet. Vill förbättra gällande system så att kriminella eller mentalt sjuka inte kan köpa vapen.

Kommentar: Cruz betydligt mer extrem. 2–0 Cruz.


UTBILDNING

Ted Cruz:

Texas-senator är för större valfrihet i utbildningen, exempelvis hemskolning. Han är starkt emot federalt uppsatta riktlinjer för utbildningen och vill att delstaterna ska ha makten över undervisningen. Cruz vill helt avskaffa utbildningsdepartementet.

Donald Trump:

Även Trump är emot federalt uppsatta mål på grundskole- och gymnasienivå. Han är också för större valfrihet i skolan, med olika typer av friskolor etcetera. För större konkurrens inom skolväsendet.

Kommentar: Jämnt, men att vilja avskaffa ett helt utbildningsdepartement avgör. 3–0 Cruz.


SJUKFÖRSÄKRINGSSYSTEMET/OBAMACARE

Ted Cruz:

Cruz är en av de hårdaste kritikerna av Obamacare i den amerikanska kongressen. Han ledde nedstängningen av den federala regeringen hösten 2013. Har lovat avskaffa Obamacare på en gång om han blir president. Lite vagare vad han vill ersätta det nuvarande systemet med.

Donald Trump:

Även Trump är en hård kritiker av Obamacare, men han är samtidigt en stark anhängare av andra federala bidragssystem som medicare, sjukförsäkringar till de äldre. Har tidigare till och med uttalat sig positivt för ett statligt sjukförsäkringssystem likt det vi har i Europa. Vill öka konkurrensen i nuvarande system.

Kommentar: Få eller ingen slår Cruz när det kommer till sjukvård. 4–0 Cruz.


KAMPEN MOT IS

Ted Cruz:

Vill kraftigt intensifiera flygbombningarna mot det område som IS kontrollerar. Vill bomba dem ”tillbaka till stenåldern”. Vill att kurder och andra allierade leder markoffensiven. Muslimska flyktingar ska få hjälp i muslimska grannländer, kristna flyktingar ska välkomnas till USA.

Donald Trump:

Vill bomba sönder oljeanläggningar och -källor som IS kontrollerar. Har sagt att han även vill angripa terroristernas familjer och återinför skendränkningar, men har sedan backat något. Vill inte släppa in muslimer alls i USA.

Kommentar: Dött lopp (i dubbel bemärkelse). Fortsatt 4–0 Cruz.


SAMKÖNADE ÄKTENSKAP

Ted Cruz:

Äktenskap är något som bara kan ske mellan en kvinna och en man. Punkt. Cruz är emot alla typer av samkönade äktenskap. Även emot partnerskap. Var emot en lag som ger ökat skydd för kvinnor som utsätts för våld, inklusive kvinnor i lesbiska förhållanden.

Donald Trump:

Säger att han stöder traditionella äktenskap, men också sagt att realiteten ser ut som den gör och en del delstater i USA har legaliserat samkönade äktenskap. Ordförande i republikanernas intresseorganisation för homosexuella - Log Cabin Republicans - har kallat Trump den mest förstående av de republikanska kandidaterna.

Kommentar: Ted Cruz tveklöst störst homofob. 5–0 Cruz.


KLIMATHOTET

Ted Cruz:

Cruz ifrågasätter klimatforskarnas slutsatser om den globala uppvärmningen och hävdar att temperaturen inte höjts de senaste 17 åren. Anser att Nasa ägnar för mycket forskning åt klimathotet. Röstade emot i en senatsomröstning om att klimatförändringarna verkligen äger rum och att människan spelat en avgörande roll.

Donald Trump:

Säger att klimathotet bara är en bluff, och antagligen något kineserna har hittat på för att förbättra deras handel. Har kritiserat president Barack Obama när han sa att klimatförändringarna är en av de största utmaningarna vi står inför. Är emot handel med koldioxidutsläpp.

Kommentar: Båda är ungefär lika långt från att vilja ta ansvar för klimatet. Dött lopp igen och fortsatt 5–0 för Cruz.


RELATIONERNA MED ISRAEL

Ted Cruz:

Står 100 procent på Israels sida i konflikten i Mellanöstern. Är för att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Är en stark motståndare till Iran-uppgörelsen eftersom han bland annat ser den som ett existentiellt hot mot Israel.

Donald Trump:

Trump står betydligt mer till mitten än de flesta andra republikaner. Säger att han inte tänker ta parti för någon i konflikten mellan israeler och palestinier. Annars kan han inte fungera som en fredsmäklare, menar han. Men han kallar sig också ”totalt pro-israelisk”.

Kommentar: Trump tycks ha en mer balanserad hållning kring Mellanöstern. 6–0 Cruz.


IMMIGRATION

Ted Cruz:

Är för hårdare tag mot invandring, och sa redan 2012 att han är för att bygga en mur mot Mexiko. Är motståndare till invandrarreform som skulle ge fler möjlighet att stanna. Vill införa system så att arbetsgivare kan granska om deras anställda befinner sig i landet illegalt. Lovar riva upp beslut av Obama som bland annat ger barn till illegala invandrare rätt att stanna.

Donald Trump:

Trumps signaturfråga. Lovar bygga en mur mot Mexiko och tvinga Mexiko att betala för bygget. Har också sagt att han vill deportera elva miljoner illegala invandrare som redan befinner sig i USA. Är emot det 14:e tillägget i konstitutionen som ger personer födde i USA automatiskt amerikanskt medborgarskap.

Kommentar: De verkar överens, men Trump skriker högst och trycker in ett tröstmål. 6–1 Cruz.


AVTALET MED IRAN

Ted Cruz:

Cruz är en stark motståndare till det avtal som USA och fem andra nationer förhandlade fram med Iran och som skrevs under sommaren 2015. Cruz kallar kärnenergiavtalet för en ”katastrof” och lovar riva upp det. Har sagt att avtalet kommer att leda till krig och att miljoner amerikaner kommer att dö som följd.

Donald Trump:

Även Trump är en hård motståndare till Iran-avtalet och ser det som exempel på vilken dålig förhandlare Barack Obama och utrikesminister John Kerry är. Trump hävdar alltid att han själv är en väldigt duktig förhandlare. Säger att avtalet kommer att leda till att Iran skaffar sig kärnvapen. Kärnvapen, inte klimathotet, är den största utmaningen för USA, enligt Trump.

Kommentar: Cruz aningen mer motståndare när han pratar om massdöd i USA. 7–1 Cruz.


SKATTEPOLITIK

Ted Cruz:

Cruz vill avskaffa IRS, det federala skatteverket. Han vill kraftigt förenkla skattesystemet och införa en enda skattesats. Har lovat att inte höja några skatter alls. Vill även avskaffa fastighetsskatten.

Donald Trump:

Vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, men har uttalat sig för att höja skatten för exempelvis högavlönade Wall Street-chefer som ”knappt betalar något alls i dag”. Vill även sänka företagsskatten till 15 procent. Kritiker säger att hans siffror inte går ihop.

Kommentar: Luftslott eller ej – Trumps uttalande om Wall Street fullbordar utklassningen. Matchen slut: 8–1 till Ted Cruz.