Han tog den historiska bilden: ”Är det så här det ska sluta? tänkte jag”

Thomas Nilsson, då fotograf på Expressen, tog den historiska bilden när tornet föll – sen sprang han för sitt liv.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

Det är bilden han helst hade velat slippa att ta.

Den svenske fotografen Thomas Nilsson fångade ögonblicket då den södra skyskrapan i New York började kollapsa.

Sedan sprang han för sitt liv.

Thomas Nilsson i närheten av World Trade Center någon dag senare.

Det är utan tvekan en historisk bild. Ögonblicket då det otänkbara inträffar, då den södra tvillingskrapan börja vika sig och kollapsa den 11 september 2001.

Den är tagen av Thomas Nilsson, 49, frilansfotograf i New York. Då 2001 arbetade han för Expressen, sedan 2002 jobbar han för norska VG.

”Det känns väldigt bra att den kommer till god användning på det viset. Det var trots allt en bild jag tog med risk för livet.”

Området där de två tvillingskraporna stod har förvandlats till ett nationellt minnesmärke och i maj 2014 öppnade det stora museet över terrorattacken den 11 september.

Något katastrofalt hade inträffat vid World Trade Center

Thomas Nilssons bild ingår i den permanenta samlingen där.

– Det känns väldigt bra att den kommer till god användning på det viset, säger han. Det var trots allt en bild jag tog med risk för livet.

 

LÄS OCKSÅ: 11 septembers kanske mest kända överlevare död

 

Thomas Nilsson bodde på East 39th Street på Manhattan då 2001 och han bevittnade inledningen på terrorattacken. Han såg American Airlines flight 11 genom fönstret hemma i lägenheten där det flög på låg höjd söderut över ön.

– Jag hade en skyskrapa som skymde tvillingtornen så jag såg inte själva kraschen. Men jag såg det mörka molnet.

Han insåg snabbt att något katastrofalt inträffat, och innan han hann ner i tunnelbanan för att bege sig söderut fick han besked på telefon att ett till plan kraschat in i det södra tornet.

Expressens dåvarande fotograf Thomas Nilsson hann ta tre bilder av det rasande tornet innan han fick vända om och springa därifrån när molnet av stål och damm kom mot honom. På vägen snubblade han och föll. ”Jag trodde faktiskt att jag skulle dö”, säger han. Foto: Thomas Nilsson

Han var en av få som vandrade mot tvillingtornen, de flesta försökte ta sig därifrån. Men det var först när han vek in på Vesey Street, alldeles intill World Trade Center som han såg omfattningen av katastrofen och de två brinnande tornen.

– Det var overkligt. Det är en klyscha, men det kändes verkligen som en film.

Han började fotografera från korsningen Vesey och Church Street, men funderade efter ett tag att förflytta sig för att få nya bildvinklar. Ingen trodde ju då att de skulle kollapsa.

”Han ringde mig och blev glad när jag svarade. Han visste inte om jag levde.”

– Plötsligt hörde jag ett mullrande ljud, som ett väldigt åskoväder. Jag hann höja kameran och trycka av tre exponeringar. Jag såg tornet kollapsa genom kameran.

Sedan hörde han någon ropa: ”Get the hell ut of here!”. Då såg han molnet av stål och damm som föll från himlen. Thomas Nilsson började springa tillbaka på Vesey Street, men snubblade och föll.

– Är det så här det ska sluta? tänkte jag. Jag trodde faktiskt jag skulle dö.

Thomas Nilsson var fotograf på Expressen när katastrofen var ett faktum i New York för på söndag 15 år sedan. Den här bilden tog han innan tornen rasade. Foto: Thomas Nilsson

Fotoväskan blev liggande kvar, men Thomas Nilsson hann söka skydd i en port på Broadway innan dammolnet kom. Fotoväskan hittades några dagar senare av en röjningsarbetare under en halv meter damm.

11 september-attackerna förändrade världen

– Han ringde mig och blev glad när jag svarade. Han visste inte om jag levde.

Thomas Nilsson har fortsatt bevaka USA och blivit prisbelönt både i Sverige och Norge för sina bilder. Han gör nu sitt femte presidentval.

Trots att det nu gått 15 år efter terrorattacken, så har han fortfarande lite blandade känslor när han vistas på södra Manhattan.

– Jag har varit på museet en gång. Det är ett väldigt fint museum. Men det känns verkligen i magen. Och varje årsdag kommer minnena tillbaka.