Håll koll på O'Malley i natt, Clinton

MATS LARSSON: When you got nothing, you got nothing to lose, sjöng Bob Dylan. Hillary Clinton bör tänka på det. Och ha koll på Martin O'Malley i nattens debatt.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

Så var det om några timmar dags även för demokraterna att hålla sin första tv-debatt, över två månader efter att republikanerna rullat ut sitt gäng.

Det här kommer garanterat att bli en allvarligare historia än vad Donald Trump & Co bjöd på. Det har både utfrågaren CNN:s Anderson Cooper och de två huvudkombatanterna, Hillary Clinton och Bernie Sanders signalerat.

Bernie Sanders – den förvånansvärt populäre utmanaren från vänster – ogillar starkt personangrepp och är mest bekväm när han får hålla sig till sakfrågorna.

Hillary Clinton kan bita ifrån sig om hon vill, men även hon tycker bäst om att hålla sig till ämnen med politisk substans och visa på vilken tjock resumé hon har.

Men det finns tre till på scen i kväll. Ja, fyra om vicepresident Joe Biden skulle dyka upp, men det lär han nog inte göra.

Bernie Sanders. Foto: Brad Zucroff

Och vi har inte sett till så mycket av dem hittills i kampanjen. Det märks även i opinionssiffrorna. De är mikroskopiska.

Vi har Jim Webb, före detta marinkårssoldat och senator från Virginia som även skrivit flera bästsäljande romaner.

Där finns Lincoln Chafee, före detta senator även han och guvernör från Rhode Island. Både dessa herrar har för övrigt varit republikaner, innan de blev demokrater.

Och så finns där Martin O'Malley. Något säger mig att det är han som kan stå för fyrverkeriet i natt, om det nu smäller över huvudtaget.

Martin O'Malley har varit borgmästare i Baltimore och sedan guvernör i delstaten Maryland. Han var faktiskt en av förebilderna för borgmästare Carcetti i tv-serien ”The Wire”.

Han har också varit den som oftast angripit Hillary Clinton. Säkert är att han måste utmärka sig i natt. Belöningen kan bli stor om han lyckas, fråga republikanen Carly Fiorina.

En gammal kritik mot Hillary Clinton är att hon vänder kappan efter vinden, att hon är en flip-flopper. Hon har bjudit in till nya sådana angrepp den senaste tiden.

 

När hon var utrikesminister arbetade hon exempelvis för det stora handelsavtal kring Stilla havsregionen som just förhandlats fram. Nu är hon emot det.

Bernie Sanders har varit motståndare hela tiden. Nu manövrerar hon sig vänsterut för att parera honom.

O'Malley har mycket riktigt varit på Hillary om detta. Han har också tagit upp den mejl-historia som förföljt Hillary Clinton ända sedan New York Times i våras avslöjade att hon använt sin privata mejlserver för kommunikation i tjänsten när hon var utrikesminister.

”Så bäst att ignorera dem. Räkna i stället med att hon fokuserar på att tala om sig själv och vad hon vill göra.”

Men, men Hillary är en erfaren debattör och vet att den största tjänst hon kan göra O'Malley – eller de andra två pygméerna – är att ge dem uppmärksamhet genom att gå i svarsmål med dem.

Så bäst att ignorera dem. Räkna i stället med att hon fokuserar på att tala om sig själv och vad hon vill göra.

Det blir inte lika underhållande som att se Trump reta Jeb Bush, men Hillary Clinton har nu aldrig haft som ambition att vara i showbusiness.

Hon flytta tillbaka till Vita huset. Och garanterat mer så än Donald Trump. I natt får hon en första stor chans att sälja in sig själv. Igen.