Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

God jul... eller? Här är 10 länder där firandet kan stå dig dyrt

Foto: Xinhua / Polaris

LONDON.

Sultanen av Brunei har fått nog. Han ställer in julen i år.

Hassanal Bolkiah, gammal bekant till vår svenske kung, tar krafttag mot firandet – och varnar för att den som ändå firar riskerar böter eller upp till fem år i fängelse.

Sultanens har en konservativ tolkning av islam och menar att ett ”överdrivet och öppet” julfirande skulle kunna skada tron för landets muslimer.

På #MyTreedom lägger Facebook-användare upp bilder på julgranar från länder där kristna förföljs, alltifrån Saudiarabien till Pakistan.

Men det är inte bara i Brunei som det är en utmaning för kristna att kunna fira jul.

I sociala medier sprids just nu bilder på julgranar. Det är ett sätt att uppmärksamma den allt tuffare situationen för många kristna.

På #MyTreedom lägger Facebook-användare upp bilder på julgranar från länder där kristna förföljs, alltifrån Saudiarabien till Pakistan.

Syftet med kampanjen är att ”fira frihet från förföljelse och rätten för kristna runtom i världen”. Många av personer på bilderna har maskerat sina ansikten för att inte råka illa ut.

På Twitter lägger många just nu ut bilder på julgranar under hashtagen #MyTreedom.


Påven Franciskus slog redan sommaren 2014 larm om de kristnas utsatthet.

– Det finns fler martyrer i kyrkan i dag än det fanns under det första århundradet, varnade han.

Det var året då IS tog kontrollen över bland annat Mosul i Irak och drev tiotusentals kristna på flykt. 2015 har inte blivit bättre. Mellanöstern – regionen där Jesus föddes och verkade – är i dag ett av de tuffaste områden för kristna.

Men hotet mot de kristna kommer inte bara från radikala islamister. I Indien är det hinduisk fundamentalism som är ett bekymmer.

– Vi kan bevittna kristendomens slutliga fall på den plats där religionen föddes, varnar George J Marlin för Boston Globe. Han har skrivit boken ”Christian Persecutions in the Middle East”.

Men hotet mot de kristna kommer inte bara från radikala islamister. I Indien är det hinduisk fundamentalism som är ett bekymmer.

I andra stater – som Nordkorea och Kina – är det diktaturen och statsmakten som fängslar och förföljer.

Organisationen Open Doors kartlägger situationen för kristna världen över. Under 2014 dödades 4 344 kristna för sin tros skull, enligt organisationens årsrapport. Det var mer än en fördubbling mot året innan.

Så, vilka är de värsta länderna att vara kristen i. Här är topp tio-listan enlig Open Doors:


1) NORDKOREA

I Nordkorea är det Kim Jong Un och ingen annan som ska dyrkas. Att fira en kristen jul i landet är det inte tal om.
Foto: Xinhua / Polaris
Människor lägger ned prydnader vid Kim Il-sungs och Kim Jong-ils bronsstatyer i Pyongyang fyra år efter ledaren Kim Jong-ils bortgång.
Foto: Xinhua / Polaris

Invånare: 25 miljoner.

Kristna: 300 000.

Det är ledaren Kim Jong-un som ska dyrkas, inte Gud. Alla religiösa har det mycket svårt i Nordkorea. Kristna ses som fiender till staten och tusentals kristna har fängslats. En del möts i hemlighet, men riskerar i värsta fall dödsstraff om de grips.


2) SOMALIA

Somaliska poliskvinnor vid polisakademins anläggning i Mogadishu i söndags, under polisstyrkans 72-årsdag.
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Invånare: 11,2 miljoner invånare.

Kristna: Några hundra.

Islam är statsreligion och det är olagligt att konvertera till någon annan religion. Extremistgruppen al-Shabaab har som mål att rensa Somalia från alla kristna. Bibeln är förbjuden. Kristna riskerar att dödas om de upptäcks.


3) IRAK

Irakiska sunnimuslimer samlades i går runt Imam Abu Hanifas moské i Adhamiyah, norr om Bagdad, för firandet av profeten Muhammeds födelsedag.
Foto: Ali Abbas / Epa / TT

Invånare: 36 miljoner.

Kristna: 300 000.

Flykten av kristna började redan efter Saddam Husseins fall. Det har blivit ännu värre i områden som IS tagit kontrollen över. Cirka 100 000 tros ha flytt från Mosul sedan IS tog makten där sommaren 2014. IS har genomfört offentliga avrättningar av kristna och de flesta kyrkor har förstörts.


4) SYRIEN

IS-soldater avfyrar en missil i Hassakeh, nordöstra Syrien. De kristna som lever i områden kontrollerade av IS har det som svårast i landet.
Foto: AP

Invånare: 22 miljoner.

Kristna: 1,1 miljoner.

Cirka 700 000 kristna tros ha flytt sedan inbördeskriget bröt ut 2011. Värst utsatta är de kristna som lever i områden som IS kontrollerar. Kristna utsätts ofta för kidnappningar och mord.


5) AFGHANISTAN

Afghanska säkerhetsstyrkor i Helmandprovinsen i söndags efter att ett 90-tal säkerhetsanställda dödats efter hårda strider mot talibaner.
Foto: Watan Yar / Epa / TT

Invånare: 32 miljoner.

Kristna: Några tusen.

De få kristna som lever i Afghanistan måste hålla sin tro hemlig, eller riskera bestraffningar. Det finns inga kyrkor förutom underjordiska sådana. Även kristna hjälparbetare i Afghanistan har mördats.


6) SUDAN

Dödsstraff kan vänta för den som vill lämna islam och bli kristen i Sudan. Bilden är från huvudstaden Khartoum.

Invånare: 40 miljoner.

Kristna: 1,9 miljoner.

Den som konverterar från islam till någon annan religion riskerar dödsstraff. Sudan har också hårda lagar för hädelse, vilket drabbat flera kristna. Staten beskylls för att vända bort blicken från många brott som begås mot kristna.


7) IRAN

Irans president Hassan Rouhani tillåter kristna kyrkor, men de hålls under övervakning.
Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Invånare: 80 miljoner.

Kristna: 450 000.

Islam är statsreligion och det är förbjudet att konvertera från islam. Det finns kristna armenier och assyrier i Iran. De tillåts ha sin egen tro, men betraktas oftast som andra klassens medborgare. Kyrkor tillåts men hålls under övervakning.


8) PAKISTAN

En pakistans kvinna pyntar en julgran i Peshawar inför årets firande. Det går att fira jul i landet men kristna är på många plan förtryckta.
Foto: Mohammad Sajjad/AP

Invånare: 189 miljoner.

Kristna: 5,3 miljoner.

Kristna ses som andra klassens medborgare. Kyrkor är tillåtna men hålls under övervakning och attackeras ibland. Hädelselagar används för att förtrycka kristna.


9) ERITREA

Många kristna i Eritrea torteras och fängslas. Bilden är från huvudstaden Asmara.

Invånare: 6,8 miljoner.

Kristna: 2,5 miljoner.

Kristna ses som ett organiserat hot mot den styrande regimen och president Isaias Afewerki. Många kristna har torterats och fängslats. Finns rapporter om att kristna hållits inspärrade i skeppcontainrar.


10) NIGERIA

Nigerianska shiamuslimska kvinnor demonstrerade i staden Kano i måndags för frisläppandet av deras ledare Ibraheem Zakzaky.
Foto: Muhammed Giginyu/AP

Invånare: 185 miljoner.

Kristna: 89 miljoner.

De kristna dominerar i söder, medan norra Nigeria är muslimskt. Islamisterna i Boko Haram har dödat och kidnappat tusentals kristna i de norra delarna av landet. Kristna skolbarn hindras ibland att gå i skola i norr.